Limba și literatura română are toate șansele să devină coșmarul candidaților de la examenul de capacitate, care, ieri, și-a consumat prima proba a celei de-a doua sesiuni din acest an. Atributul de „armă mortală” a probei de debut ține de subiectele picate, acestea fiind caracterizate drept „foarte dificile” chiar și de către specialiștii Inspectoratului Școlar Județean. (ISJ). „Subiectul conține, ce-i drept, și întrebări simple, dar, în bună parte, cerințele depășesc nivelul mediu pe care îl au cei mai mulți dintre candidații care se prezintă la Capacitatea de toamnă. Problemele de analiză morfologică și sintatică sînt destul de dificile, pentru ca ultima parte a subiectului să fie grea și pentru elevii de clasa a VIII-a bine pregătiți. Concurenții au avut de întocmit o compunere pe baza operelor studiate în școală, prin care să arate că un text literar este comedie. Or, în orice manual de clasa a VIII-a, singurul text comic studiat este «O scrisoare pierdută», operă literară pe care, după părerea mea, puțini elevi de gimnaziu o înțeleg pe deplin. În aceste condiții, mă aștept ca destui candidați să pice Capacitatea din cauza probei de limba română”, ne-a declarat profesorul Eugen Budău, inspector de limba română în cadrul Inspectoratului Școlar și, totodată, vicepreședinte al Comisiei județene de examen.
Oarecum paradoxal, candidații păreau, cel puțin la Școala nr. 2, mulțumiți de subiectele picate. „A fost destul de ușor”, a decretat Petronela Piru, pentru ca o altă candidată să aprecieze, totuși, că „«O scrisoare pierdută» a pus cele mai multe probleme”. Cea mai interesantă afirmație a fost făcută însă de Ana Maria, o candidată care a ieșit extrem de fericită de la examen dintr-un cu totul alt motiv. „Ce comisie am avut! Am schimbat foile între noi”, i-a mărturisit ea bunicii, care nu mai contenea cu îmbrățișările.
Altfel, inspectorul Budău a ținut să remarce numărul destul de mare de absolvenți de gimnaziu care s-au înscris la Capacitatea de toamnă, comparativ cu numărul celor declarați respinși după prima sesiune a examenului. „Per total, s-au înscris 1.872 de candidați, în condițiile în care, în vară, au picat ceva mai mult de 1.900 de concurenți. Sincer, noi ne așteptam la aproximativ 1.500 de oameni. Mai mult, dintre cei 1.870 de candidați, numai 21 au terminat opt clase în anii anteriori”, a mai spus inspectorul Eugen Budău. Totuși, numărul elevilor prezenți la prima probă nu a depășit 1.722, dintre cei 150 de absenți nu mai puțin de 102 au provenit din rîndul concurenților din mediul rural. O situație explicabilă și prin „mișcarea” Ministerului Educației și Cercetării, care a decis să devanseze cu o oră startul probelor de concurs.
Astfel, acum plicurile au fost desfăcute la ora 9.00, în vara acestă operațiune avînd loc la ora 10.00. Cum oamenii de la sate au avut de parcurs distanțe de zeci de kilometri pînă la centrele de examen, care ființează numai la școli din orașe, ora de începere a examenului le-a creat serioase probleme, o parte dintre ei socotind, foarte probabil, mai nimerit să nu se prezinte. Tot la capitolul „absențe” a fost trecut și singurul candidat de naționalitate maghiară din județ, care se anunța ca un posibil concurent. (Eduard CUCU, Ioana PAVEL)
Capacitate a decurs fără probleme la Onești
Prima probă a celei de-a doua sesiuni a examenului de Capacitate
s-a desfășurat fără incidente deosebite la cele două centre de
examinare din municipiul Onești. La Centrul de examen nr. 6 de la
Școala Generală nr. 1 s-au înscris 268 de candidați de la 14 școli,
trei din Onești și restul din localități limitrofe. „La centrul de examen
de la Școala nr. 1 nu au fost probleme de nici un fel, au fost
prezenți la examen 247 din 268 de candidați, deci nu poate fi vorba
nici despre un număr mare de absenți”, ne-a declarat profesoara
Adriana Cazan, șeful Comisiei nr. 6. La fel au stat lucrurile și la
celălalt centru de examinare din Onești, de la Școala Generală
„Ghiță Mocanu”, unde, din 283 de candidați înscriși, nu s-au
prezentat la prima probă nouă elevi. Aici au susținut examenul elevi
de la școli din Onești, Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, Bârsănești,
Cotofănești, Helegiu și Pârgărești. Profesorii ne-au declarat că nici
în acest centru nu au existat probleme deosebite pe timpul probei
scrise. (Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns