• la Tîrgu Ocna s-a produs sîmbătă un accident mortal de muncă • un alt accident a avut loc, ieri, și la Modîrzău • de la începutul anului au avut loc 116 accidente, din care 23 au fost foarte grave sau mortale
Numărul accidentelor de muncă din județul nostru a cunoscut în acest an o creștere aproape fără precedent. La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău se înregistrează la trei, patru zile un nou accident de muncă. Cauzele aproape că nu mai contează, atîta vreme cît multe dintre victime mor în urma acestor nefericite întîmplări.
Seria neagră a accidentelor de muncă a continuat la sfîrșitul săptămînii trecute și în prima zi a acestei săptămîni. Unul dintre accidente s-a soldat cu decesul victimei, iar celălat cu incapacitatea temporară de muncă a muncitorului implicat.
În accidentul soldat cu moartea victimei a fost implicat Nicușor Popa, angajat, de aproape un an de zile, ca muncitor necalificat la primăria din Tîrgu Ocna. „Accidentul s-a produs în jurul orei 17.00. Victima s-a suit pe un stîlp de la rețeaua electrică pentru a schimba un bec și s-a electrocutat”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău. „Sîmbătă și duminică au fost Zilele orașului Tîrgu Ocna. Lucrările electrice prilejuite de acest eveniment au fost efectuate de firma SC Mailat Co Mixt SRL Onești, care a asigurat și asistența tehnică pe întreaga perioadă a sărbătorii. Nicușor Popa nu avea nici o atribuție în rezolvarea defecțiunii apărute. Așteptăm ca organele abilitate să efectueze cercetările pentru a vedea cine se face responsabil de acest accident”, ne-a declarat Ștefan Șilochi, primarul orașului Tîrgu Ocna.
Imediat după accident, victima a fost coborîtă de pe stîlp și transportată imediat la Spitalul din Onești. Nicușor Popa avea 34 de ani, era căsătorit și avea un copil minor în întreținere. „Noi am demarat cercetările și vom stabili responsabilitățile și eventualele sancțiuni”, a mai spus Dan Buftea.
Cel de-al doilea accident de muncă s-a petrecut ieri, la Schela Modîrzău. Nicolae Cristian Ciobotariu, de profesie sondor intervenții s-a accidentat în timp ce efectua unele lucrări la sonda 234. Accidentul s-a produs în jurul orei patru dimineața. Pentru a-și încheia treaba, victima s-a urcat pe o scară de acces care s-a desprins. În urma căzăturii, Nicolae Ciobotariu s-a ales cu o fractură de omoplat și leziuni la gambe, provocate de scara care a venit peste el. El a fost transportat de urgență la Spitalul Moinești. Neculai Ciobotariu, 28 de ani, este căsătorit și are un minor în întreținere. Deoarece este un accident soldat cu incapacitatea temporară de muncă a victimei, ancheta va fi efectuată de firma la care lucra victima. Societatea va trimite apoi dosarul spre avizare Inspecției Muncii.
Accidentele de muncă se țin lanț în județul nostru. Conform statisticilor Inspectoratului de Muncă, numai în primul semestru al acestui an au avut loc 72 de accidente de muncă, din care șapte au fost mortale, iar 65 s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă a victimelor. Acestora li se adaugă încă 31 de accidente de muncă, produse în lunile iulie și august, din care șase au fost mortale. Cu alte cuvinte, numai în primele opt luni s-au produs 13 accidente în care victimele au murit.
Statistic vorbind, cele mai multe accidente se produc în domenii în care presupun activități riscante. „În primul semestru, cele mai multe accidente s-au produs la agenții economici care au ca domeniu de activitate extracția de petrol și gaze – 12 accidente,
construcții – nouă accidente, din care unul mortal, prelucrarea
lemnului – opt accidente de muncă, din care unul soldat cu decesul
victimei. Urmează îndeaproape industria pielăriei, alimentară,
chimică și confecțiile metalice”, a mai precizat purtătorul de cuvînt de la ITM Bacău. De la începutul anului și pînă în prezent, la ITM Bacău s-au înregistrat 116 accidente de muncă, din care 93 s-au soldat cu incapacitate temporară în muncă a victimelor, iar 23 au fost foarte grave sau mortale. (Claudiu TĂNĂSESESCU)
Lasă un răspuns