Adolescenții de azi au tot mai puțini prieteni adevărați. Toată lumea spune că are prieteni, toți se consideră prieteni, dar fiecare înțelege ce vrea cînd folosește acest cuvînt. Oare cîți cunosc definiția corectă a acestui termen?
Fiecare dintre noi are un grup de amici sau colegi alături de care iese în oraș la o terasă, la un film, sau pur și simplu la o plimbare. Acestea sînt persoanele alături de care ne simțim bine și ne distrăm. Căutăm compania lor, discutăm pe diverse teme, dar asta nu înseamnă că sînt deja prietenii noștri. Există o limită formală, niște reguli nescrise peste care nu este indicat să treci. Pentru binele tău și al relațiilor tale de amiciție este indicat să eviți orice compromis cu cei care stai la masă. Activitățile care implică anumite cîștiguri materiale este bine să le lași acasă atunci cînd ieși cu grupul, pentru că altfel ai să ajungi să stai la masă cu persoane din interes. Evită orice fel de „combinații” cu cei alături de care îți petreci timpul, altfel ai șanse mari să pierzi un amic sau chiar grupul.
Totuși pe cine poți considera prieten? Dicționarul Explicativ Român ne dă definiția corectă a cuvîntului: prietenul este o persoană de care cineva este legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere, stimă și devotament reciproc. Ia o pauză de cîteva secunde și explică-ți termenii anteriori. Acum trece prin definiție toți prietenii tăi și elimină-i pe cei care nu respectă aceste criterii. dacă au rămas două, trei persoane meriți felicitări și te poți considera o persoană norocoasă, pentru că indiferent de ce ți s-ar putea întîmpla aceștia sînt oamenii care vor fi mereu lîngă tine să te sprijine. Prietenii sînt cei în care poți avea încredere totală azi, mîine și chiar peste ani de zile. Încrederea presupune acordarea accesului la gîndurile tale ascunse, legate fie de viața personală. Prieten este cel care îți respectă ideile și deciziile, care te acceptă așa cum ești, fără a avea minimum de influență asupra comportamentului tău și gîndirii tale. Nu poți considera prieten pe cineva care se folosește de tine în mod constant pentru a se simți bine sau te trage și pe tine după el, atunci cînd are probleme. Dacă e vorba că ți-e prieten, e cazul să existe respect reciproc. Cînd vezi că omul de lîngă tine e pregătit să facă sacrificii și compromisuri ca să te ajute sau să te simți bine, persoana respectivă merită încrederea ta. Cîteodată contează chiar și numai intenția.
Problema cu prietenii ar fi că atunci cînd ți-e lumea mai dragă, au nevoie de ajutorul tău. Dacă știi că poți să faci ceva pentru el sau că ar face același lucru pentru tine, nu mai trebuie să stai pe gînduri sau să dai din mustață, pentru că a doua oară nu va mai veni la tine, dar nici tu nu vei mai putea apela la el. Ăsta e devotamentul. Ferește-te de prietenii posesivi, că nu ai viață ușoară cu ăștia. Te trezești că se oftică pentru că nu ai mai ieșit de ceva timp cu el, că ți-ai găsit alt grup și că îl neglijezi. Căsătoriți nu sînteți, o relație intimă nu aveți (că atunci se interpretează altfel) și nu este normal să îți reproșeze așa ceva. În cazul în care ai și tu un/o prietenă, ai dat de dracu. Nu îți va tihni o secundă, pentru că trebuie să împaci și capra și varza, și mai mult ca sigur că nu vei reuși. Așa că trebuie să ai mare grijă cum îți alegi prietenii, cum îi deosebești de colegi sau gașcă, și cum te comporți cu ei. (Răzvan RADU)
Lasă un răspuns