Scrisoarea a fost detronată de e-mail
E-mail-ul a devenit de cîțiva ani cea mai rapidă și mai folosită cale de comunicare. Încet, încet acest serviciu de pe Internet, denumit și poșta electronică, și-a înfipt bine rădăcinile în deprinderile cotidiene. Persoane împătimite în ale corespondenței, care deunăzi cheltuiau sume frumușele pe zeci de scrisori trimise în toată lumea, s-au așezat în fața calculatorului și au constatat că acest mod de corespondență e mult mai facil: nu tu cerneală, hîrtie, plicuri și timbre. Adio cozi pe la oficiile poștale și așteptări în fața cutiilor poștale, în speranța unui răspund de la rude sau prieteni. E-mail-ul nu presupune nici un efort, doar să bați la tastatura calculatorului. În cîteva minute, epistola ta electronică ajunge la amicul din America sau Australia care, la fel de rapid, îți poate trimite un răspuns.
Am fost și noi curioși să vedem cum mai stau concitadinii noștri cu scrisorile. Și, după cîteva ore petrecute în diferite oficii poștale, realitatea și-a spus cuvîntul. Foarte puține persoane mai apelează la clasicul plic. Motive? Destule. „Nu știu de cînd nu am mai trimis o scrisoare prin intermediul oficiului poștal. Ce rost are? Prin e-mail ajunge mult mai repede, costă mai puțin. Am siguranța că ajunge unde trebuie și primesc și răspuns aproape imediat”, spune Cătălin Bardu, 19 ani. Și nu este singurul care gîndește așa. Sălile de internet cafe sunt arhipline cu tineri care apelează la e-mail pentru a lua ține legătura cu prietenii, rudele din străinătate, dar și cu cei din țară.
Singurii care rămîn consecvenți vechiului sistem de corespondență sînt cei trecuți de 45 de ani și care, în general, nu au calculator acasă. De altfel, cui îi mai arde de trimis scrisori, cînd vremurile sînt cum sînt? Astăzi, Oficiile Poștale sînt pline de persoane interesate să-și ridice pensiile sau alocațiile. Nicidecum de expedierea unei scrisori. A trecut de mult timpul lor. Un plic cu tot cu timbru ajunge în jur de 4.500 lei pe teritoriul țării, iar pentru străinătate costă între 15.500 și 26.5000 lei, funcție de greutatea plicului. „La pensia pe care o am eu, nu-mi mai arde de corespondență. Mai pun 1.500 de lei și iau o pîine. Doar în cazuri extreme mai scriu o scrisoare”, ne-a declarat Ioan Ceazăr, 52 ani. Și nu sînt puțini cei care gîndesc astfel. „E drept că email-ul ne face concurență. Dar nu pot să afirm că a scăzut corespondența, deoarece sunt instituțiile care trimit diferite acte. De fapt, cele două servicii merg în paralel. Nu avem de ce să ne temem”, ne-a declarat Liliana Secară, șef birou vînzări din cadrul Direcției Regionale de Poștă Bacău. (Ioana PEPELIA)
Lasă un răspuns