Centrul de Servicii Comunicare nr. 3 din Onești se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei de fonduri. Reducerea bugetului alocat a dus deja la două valuri de disponibilizări de personal și este posibil ca aceasta să continue.
„Au fost reduse unele posturi auxiliare, cum ar fi cele de îngrijitoare și spălătorese, însă am reușit să evităm pînă acum reducerea posturilor de educatori”, ne-a declarat Corina Murariu-Botez, directorul centrului din Onești. Nici posturile celor rămași nu sînt în siguranță din cauza crizei financiare prin care trece instituția. Renunțarea la serviciile unora dintre educatori ar fi însă un adevărat dezastru, consideră conducerea Centrului, pentru că numărul acestora este oricum mic, iar copiii care frecventează Centrul sînt din ce în ce mai mulți. Spre exemplu, la Școala specială cu clasele I – VIII, care își desfășoară activitatea în cadrul instituției, sînt înscriși 85 de copii cu nevoi speciale, a căror educație și îngrijire este asigurată de personal pregătit pentru acest domeniu.
Puținele lucruri bune care se întîmplă la Centrul de Servicii Comunitare din Onești se datorează ajutorului din străinătate. Astfel, conducerea instituției are în vedere colaborarea cu o instituție similară din Olanda, care ar putea favoriza oneștenilor programe școlare realizate pentru copiii cu nevoi speciale, precum și o parte din materialul didactic necesar. Sprijinul extern s-a manifestat și printr-o serie de colaborări cu licee din Mountbatten și Southampton, din Marea Britanie, care și-au trimis reprezentanții, atît elevi, cît și profesori, să efectueze acțiuni de voluntariat la Centrul oneștean. Colaborarea cu englezii va continua și pe viitor. Centrul de Servicii Comunitare va primi un ajutor substanțial și din partea unei firme de construcții din Germania, care intenționează să efectueze o serie de lucrări de modernizare și reamenajare la modulele pentru copii cu vîrste de pînă la 3 ani. „Firma germană ne-a contactat și s-a interesat în legătură cu posibilitățile prin care ne-ar putea oferi un ajutor și, în curînd, va fi modificată structura interioară a pavilionului pentru a se crea mai mult spațiu de joacă pentru copii”, declară Corina Murariu Botez. Ajutorul organizațiilor din afară este benefic, însă fără implicarea serioasă a organelor locale abilitate s-ar putea ca occidentalii să nu mai aibă pe cine ajuta, „faliment” fiind un cuvînt tot mai des folosit cînd vine vorba de sistemul de protecție a copilului. (Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns