• la Universitatea din Bacău există cea mai bună Facultate de Kinetoterapie din țară
Dacă Universitatea din Bacău este una mică în plan național, sub aspectul numărului de studenți și al ofertelor la capitolul facultăți, ea se poate lăuda cu cea mai bună Facultate de Kinetoterapie din țară. Înființată acum un deceniu, profesorii din cadrul acestei instituții se pot lăuda cu relații internaționale numeroase și eficiente. Mai mult, studenții care absolvă această facultate primesc diplome de studiu ce pot fi recunoscute ușor în afara granițelor. Anul acesta, la Kinetoterapie se desfășoară studii de masterat cu durata de 1,5 ani, la specializările: Terapie ocupațională, Recuperarea sechelelor posttraumatice ale țesutului cutanat și subcutanat și Activități fizice adaptate.
„La Recuparea sechelelor postraumatice avem înscriși anul acesta 40 de studenți. Studiile sînt realizate în colaborare cu o Facultate de Kinetoterapie din Dijon (Franța). Cu alte cuvinte, fiind internaționale, pe lîngă diplomă de absolvire, studenții vor obține și un atestat internațional”, ne-a spus profesoara Gabriela Raveica, reprezentant al României în cadrul Rețelei Europene de Invățămînt Superior de Kinetoterapie (EMFE). Din anul 1998, grație unor programe europene, studenții beneficiază de un semestru de studiu în Occident. „Anul trecut am avut doi studenți la Grenoble și trei la Amsterdam. Fiind un program de reciprocitate, anul aceasta doi studenți din Olanda vor veni să studieze la noi” a afirmat Gabriela Raveica.
La Terapie ocupațională n-au fost anul acesta solicitări, profilul fiind încă în plină formare. „În România nu există această meserie, care constă în amenajări interioare adaptate pentru oamenii cu deficiențe fizice” ne-a lămurit ea. „Însă avem sprijinul Rețelei Europene de Învățămînt Superior pentru terapie ocupațională, iar în noiembrie, la Estoril (Portugalia), se va dezbate problema implementării învățămîntului superior de terapie ocupațională în România”, a spus Gabriela Raveica
În ceea ce privește noul profil, Activități fizice adaptate, „un fel de sport pentru handicapați sau activități adaptate oamenilor bolnavi sau copiilor cu deficiențe”, după cum ne-a explicat Gabriela Raveica, aceasta „beneficiază de ajutorul unor specialiști din Grenoble, absolvenții vor beneficia de atestate internaționale,” iar el a fost introdus „pentru a ne adapta la tendințele europene, întrucît există în toată Europa”.
Așadar, chiar dacă în țară, absolvenții Facultății de Kinetoterapie nu găsesc un loc de muncă decît, eventual, în spitale sau O.N.G.-uri, ei au șanse mari în Occident. (C. Gh.)
Lasă un răspuns