Cetățenii irakieni, Yousf R. Abiss din Bagdad și Mahmoud Hussea Mozan, din Basrah, sînt căutați de nu mai puțin de cinci instituții din România: Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, Vama, Poliția de frontieră, Agenția Județeană de Formare și Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, precum și de Garda Financiară Centrală. Toată acestă armată de specialiști urmărește un singur scop: recuperarea a peste 31 de miliarde de lei de la evazioniștii arabi.
Despre cei doi irakieni nu se știu prea multe. Cert este că la Registrul Comerțului ultimele date despre ei certifică faptul că sînt principalii acționari ai societății TRITRADE INDUSTRIAL COMPANY din Comănești, iar sediul declarat al firmei este pe str. Aleea Parcului, bl. 7, ap. 7, Bacău. Pricipalul obiect de activitate al firmei este prelucrarea brută și impregnarea lemnului. Conform datelor de la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Bacău, din punct de vedere financiar, starea firmei este insolvabilă potrivit art.117 din Legea 164/1995. Instituția a făcut sesizare în instanță pentru expirare sediu pe data de 30.04.2001. Deși principalul obiect de activitate al firmei este prelucrarea lemnului, DGFP Bacău îi urmărește pe cei doi arabi pentru o datorie la bugetul statului de 31 de miliarde de lei, reprezentând accize din prelucrarea petrolului nevirate la bugetul statului. În fapt, activitatea lui Yousf și a lui Mahmoud pe plaiurile băcăuane a început în februarie 2000, cînd au preluat prin cesionare activitatea firmei de la Ion Pruteanu, unicul administrator al societății TRITRADE din Comănești. Din punct de vedere juridic, contractul de cesionare presupune preluarea de către noul acționar a activului și a pasivului, ceea ce înseamnă că societatea a fost preluată și cu datoriile pe care le-ar fi avut fostul proprietar. Nimeni nu poate însă spune dacă debitul de 31 de miliarde de lei către DGFP îi aparține fostului sau actualului proprietar, deoarece arhiva firmei nu a fost găsită de niciuna dintre instituțiile care au fost în control.
Mai mult decît atît, au dispărut și cei doi irakieni de mai bine de un an. De fapt, nimeni nu poate da relații despre ei. AJOFM are de recuperat un debit de 86.243.655 lei reprezentînd fond de șomaj neachitat și majorări pentru neplată în termen. „I-am căutat în nenumărate rînduri. La unul dintre controalele noastre la sediul declarat al firmei din Comănești, unul dintre patronii unei firme din zonă ne-a spus că nici nu a auzit de acestă societate”, susține Ionel Pavel, șeful Biroului de Legislație și Contencios al AJOFM Bacău. În urma acestei situații, pe 9.11.2000 AJOFM declanșează procedura de lichidare judiciară. Prin încheierea din 22.02.2001 instanța decide dizolvarea societății și radierea ei din Registrul Comerțului. „Am vrea să ne recuperăm datoriile, dar nu avem cum. La sedeiul declarat al firmei nu am găsit nici un fel de bunuri. Este cert că nu ne vom mai putea recupera banii nici în vecii vecilor”, încheie Pavel. La rîndul ei, poliția face cunoscut printr-o adresă din 1.03.2001 că Yousf R. Abiss și Mahmoud Hussea Mozan nu figurează în evidențe cu reședința pe raza județului Bacău. Pe strada Aleea Parcului la blocul nr 7, ap.7, locuiește familia Mărgăsoiu, care a refuzat să facă declarații către organele de control fiscal cu privire la identitatea foștilor locatari.
Acestea nu sînt însă singurele instituții care au de recuperat bani de la irakieni. „Societatea TRITRADE este în atenția deosebită a Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău. Îi căutăm de anul trecut pe patroni, dar nu i-am găsit. Am înțeles că și-au schimbat sediul, dar nici pe acesta nu l-am găsit niciodată. Din acestă cauză n-am reușit să încasăm de la ei nici un leu. Ba mai mult, nici n-am putut stabili la cît se cifrează datoriile pentru că nu am putut intra în posesia actelor”, declară doctorul Maria Tioc, directorul general al CJAS Bacău. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns