• Sofert este cotată la 500 de lei/acțiune • acțiunile SIF Moldova au dat înapoi în ringul bursier
Pentru piețele de capital, săptămîna care s-a încheiat a fost mai mult decît agitată. Creșterile și scăderile de prețuri au marcat activitățile din ringul bursier, dovedind încă o dată că instituția-fanion a pieței își intră în drepturi pe zi ce trece. Deși în ultima vreme acțiunile SIF Moldova au fost cap de afiș în tranzacții, săptămîna precedentă o altă firmă băcăuană a fost surpriza: Sofert. Acțiunile combinatului și-au dublat prețurile de tranzacționare în numai cîteva zile.
Sofert a crescut de la 190 de lei la 500 de lei/acțiune
La Bursa de Valori, acțiunile Sofert se înscriu, de obicei, în categoria celor puțin lichide, în sensul că tranzacțiile sînt relativ rare, iar numărul de acțiuni tranzacționate este mic. De asemenea, prețurile nu depășeau 190 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei/acțiune.
Acum două săptămîni, aceste acțiuni au început să crească încet-încet, iar săptămîna trecută au „sărit” relativ brusc la 500 de lei/acțiune. Mai mult, și volumele de tranzacționare au crescut, deși sînt departe de milioanele de acțiuni transferate zilnic la SIF-uri, de exemplu. Cert este că și ultima în zi de tranzacționare, vineri, s-au transferat 34.700 de acțiuni Sofert, la un maxim de 470 de lei/acțiune.
Brokerii pieței sînt relativ surprinși de înviorarea operațiunilor cu acțiunile producătorului de îngrășăminte băcăuan. O posibilă explicație ar fi că achizițiile sînt făcute chiar de către principalul acționar, holdingul Interagro. Chiar dacă s-a ajuns la jumătatea valorii nominale, nu este vorba de sume imense, așa că tranzacțiile sînt accesibile.
Acțiunile SIF Moldova au dat înapoi la Bursă
Acțiunile SIF Moldova au dat înapoi în Bursa de Valori, dar această scădere nu este surpinzătoare nici pentru brokeri și nici pentru jucătorii din ring. După ce s-a ajuns la un maxim de 3.550 de lei/acțiune, prețurile fostului FPP II s-au stabilizat la 3.200-3.300 de lei/acțiune. Dar toate SIF-urile au înregistrat scăderi de prețuri, fenomen prognozat de specialiștii din Bursă. Speculațiile de prețuri nu pot continua la infinit nici măcar în ringul autohton, unde valorile de tranzacționare a acțiunilor nu prea sînt legate de performanțele economice reale ale firmelor.
Cert este că SIF Moldova a fost tranzacționat în cantități record la începutul săptămînii trecute – luni valoarea tranzacțiilor a trecut de 12 miliarde de lei -, dar frenezia operațiunilor s-a potolit treptat. Totuși, vineri s-au tranzacționat peste două milioane de acțiuni, la o valoare totală ce a depășit nouă miliarde de lei.
Aerostar Bacău, cotată la categoria a II-a a Bursei, a fost suspendată de la tranzacționare conform regulamentelor, din cauza Adunării Generale a Acționarilor.
Pe piața „necotatelor”, Robinete Industriale a trecut de 20.000 de lei/acțiune, în timp ce Rafo Onești se tranzacționează la 8.600 de lei/acțiune. Ambele firme au valoarea nominală de 25.000 de lei.
Pe piața extrabursieră RASDAQ, firmele băcăuane au avut o evoluție lineară. Subex Bacău este evaluată la 2.200 de lei/acțiune (nominală de 1.000 de lei), iar Diana Forest rămîne deocamdată la 19.000 de lei/acțiune. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns