Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău trăiește o perioadă de înnoiri veritabile. Pe lîngă expozițiile permanente ori temporare ce vor fi vernisate cu prilejul Zilelor Bacăului, în incinta instituției de cultură s-a inaugurat ieri seară și un anticariat. Situat imediat la intrarea în Muzeu, pe partea stîngă, noul lăcaș în care poposesc peste 2500 de titluri și-a găsit un spațiu mai mult decît inspirat. Cărțile, unele dintre ele vechi, ca an al apariției, dar noi prin puterea mesajului, și-au făcut sălaș sub oblăduirea aceluiași protector al istoriei și al culturii băcăuane: Vasile Pîrvan, și, de ce nu, Iulian Antonescu.
Nu cred că cineva ar putea contesta inteligenta inițiativă de a face loc și unui anticariat în clădirea impozantă ce deține mărturii și vestigii ale trecului. Mai ales că, cel puțin în Bacău, nu puțini sînt cei care-și petrec timpul citind o carte, ar dori să și-o procure însă le este teamă să intre într-o librărie. Iar la capitolul anticariate, spre deosebire de Iași, de exemplu, stăm deloc încurajator.
Aceasta, cu toate că elevii, studenții și adulții din oraș trec adesea pragul Bibliotecii Județeane „C. Sturdza”, semn clar ar dorinței de a hrăni spiritul cu slovă scrisă.
Începînd de azi, băcăuanii vor avea prilejul de a zăbovi cîteva clipe, nestingheriți, la anticariat și, de acolo, la una din expozițiile cu tematică istorică din incinta Muzeului de Istorie. Anticariatul, impropriu spus, căci e vorba de cărți, de buchiile cărții, de buchiniști (vorbind într-o exprimare generoasă), este un eveniment frumos pentru un oraș ce tinde spre înnoire la toate capitolele. O mostră de rezistență culturală, în fața tehnicii ultramoderne, ce adună biblioteci întregi în memoria unui simplu C.D.
În Anticariat, nu numai că poți cumpăra cărți gata citite, cum glumesc unii, ci și cărți rare ori deosebite la prețuri derizorii. Astăzi, în condițiile economiei de piață, pentru un volum de o sută de pagini, cum ar fi „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade, plătești 70.000 de lei. Asta în cazul în care îți permiți, dacă nu, treci mai departe cu ochii închiși. Băcăuanii au oportunitatea de a alege o carte bună pentru spiritul lor sau petrecerea timpului liber. Toate gusturile și toate domeniile în care omul a reușit să consemneze ceva pe hîrtie pot fi întîlnite în Anticariatul din incinta Muzeului de Istorie: literatură, știință, albume etc. Găsești între rafturile generoase „Dialogurile” lui Platon, traduse și comentate de Noica la un preț de nimic, cărți purtînd semnătura genialului Goethe, măestria inconfundabilă a unui Balzac, Byron sau Dostoievski, farmecul unui Hesse, ca să nu mai vorbim de clasicii români atît de îndrăgiți de noi toți: Caragiale, Eminescu, Slavici, Rebreanu. Toate pentru sume ce nu depășesc 50.000 de lei, în condiții de păstrare foarte bune. Nici copiii nu sînt uitați, cu povești, cărți de colorat și alte asemenea. Iubitorii și încăpățînații dornici să citească un basm de Hans Christian Andersen în engleză, un Jean Paul Sartre în franceză etc. Nu lipsesc nici dicționarele de sinonime, ortoepice și de punctuație, de care avem nevoie cu toții. Totul la prețuri, cu mult sub cele din librării.
Așadar, băcăuani, nu uitați că intrînd în Muzeul de Istorie din Bacău aveți prilejul de a da ochii și cu autorul preferat, pe care, dacă vreți, îl puteți cumpăra gata citit, la prețul unui pachet de țigări. Și merită să investești cîteva zeci de mii de lei într-o carte. Asta au spus-o zeci de generații înaintea noastră, și noi credem ca ei. (C. Gh.)
Lasă un răspuns