Asociația Națională „Cultul Eroilor”, aflată sub patronajul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române și a Ministerului Apărării Naționale, a fost înființată în anul 1919, cu scopul de a descoperi locurile unde au fost înhumați ostașii români și străini căzuți în primul război mondial, să aducă osemintele lor în cimitire organizate, să construiscă monumente, troițe, capele, mausolee, să organizeze ceremonialuri militaro-religioase, cu prilejul comemorării eroilor.
În perioada interebelică, Asociația a pus bazele desfășurării unor acțiuni de masă pentru eternizarea eroilor, construind prin efoturi demne de admirat, numai în județul Bacău, zeci de monumente și troițe, și amenajînd 15 cimitre ale eroilor români și străini căzuți în primul război mondial.
În anul 1948, Asociația a fost desființată, iar timp de 27 de ani, îngrijirea monumentelor și cimitirelor eroilor a fost oficiată fără reglementări legale, la buna apreciere a autorităților, bisericilor și a unor oameni de bună credință. Abia în anul 1975, s-au stabilit reglementări privind răspunderea pentru îngrijirea monumentelor și cimitirelor eroilor. În această perioadă, multe monumente și cimitire ale eroilor au fost profanate, dărîmate și părăsite.
În anul 1991, după 43 de ani de la desființare, Asociația a fost reînființată. În cei 11 ani de activitate, a reușit să construiască monumentul din Cimitirul Eroilor „Lazaret” și a restaurat monumente din localitățile Itești, Ciumași, Hîrja, Versești, Nicolae Bălcescu și Letea Veche, precum și mormintele Eroului Maior Constantin Ene și al Generalului Grigore Cantili. Totodată, Asociația „Cultul Eroilor” a sprijinit acțiunea de construire a monumentelor eroilor din localitățile Onești, Mîndrișca, Solonț și Prăjești. O lucrare imporatantă a fost reconstruirea bustului eroului Gheorghe Donici, furat în anul 2000 de pe monumentul din comuna Ștefan cel Mare.
În urma cercetărilor făcute, Asociația a marcat în propriile înscrisuri că, în prezent, în județul Bacău se păstrează ca moștenire trei capele ale eroilor, 141 monumente, 26 cruci memoriale, 64 de troițe, șase busturi, 54 morminte individuale și 12 cimitire ale eroilor.
De asemenea, pe meleagurile băcăuane se găsesc cele mai multe cimitire ale eroilor care adăpostesc osemintele a peste 90.000 de ostași români și străini, căzuți în primul război mondial. La Bacău există „Poligonul de tragere”, în care sînt îngropați 5.513 ostași români și 4.000 ostași ruși, cimitirul „Lazaret”, cu 2.500 de ostași și civili. La Onești există „Osuarul de sub monumentul eroilor”, cu osemintele a 12.000 ostași români aduși aici din cimitirele dezactivate în anul 1940, Onești și satul Curița. La Comănești, „Cimitirul Eroilor”, în care se găsesc rămășițele pămîntești a 165 ostași români, 2.141 ostași ruși, 191 ostași austrieci, 46 ostași germani, 370 ostași unguri și 87 soldați necunoscuți. La Dărmănești, la Valea Uzului, „Cimitirul Eroilor”, cu 1.303 militari de diferite naționalități. La Slănic Moldova, Cimitirul Eroilor, cu 108 morminte, în care sînt îngropați soldați români, germani, unguri, austrieci și ruși. La Tîrgul Ocna, „Cimitirul cu tunuri”, în care sînt 70 de morminte cu ostași români, și Cimitirul din cartierul Poieni, cu 15.572 ostași români. La Bogdănești, în Cimitirul Eroilor sînt osemintele a 2.566 ostași români. La Mănăstirea Cașin, în Cimitirul Eroilor, sînt îngropați 18.365 ostași români. La Oituz, în Cimitirul Eroilor sînt depuși 18613 ostași români. La Poiana Sărată, în Cimitirul Eroilor, sînt îngropați 56 ostași români, 50 ostași austro-ungari și 1.900 necunoscuți. La Răcăciuni, Cimitirul Eroilor adăpostește rămășițele pămînteși a 35 ostași români.
Cei 2.322 de membrii cotizanți ai Asociației Naționale „Cultul Eroilor” trag un semnal de alarmă deoarece monumentele și toate cimitirele eroilor construite în perioada interbelică au nevoie de reparații capitale, întrucît asupra lor s-a așternut vremea și nepăsarea. (C. Gh.)
Lasă un răspuns