• deși Consiliul Județean nu mai are bani pentru salarii, mîncare și cheltuieli curente, doar patru centre de plasament vor fi scoase la licitație • motivul îl constituie, se pare, dezinteresul ONG-urilor de a prelua prea multe orfelinate mamut • ultimul efect al crizei din sistemul de protecție a copilului: salariații nu și-au mai primit salariile de două săptămîni
Consiliul Județean și Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGPC) din Bacău și-au schimbat radical atitudinea față de intenția de externalizare a serviciilor din subordine. În urmă cu circa trei săptămîni, Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, recunoștea oficial că sistemul de protecție a copilului este în faliment și că singura variantă de salvare ar fi atragerea unor surse externe de finanțare. Varianta lansată atunci, dar și în alte rînduri, mai ales la ședințele Consiliului Județean, era atragerea unor organizații neguvernamentale cu putere financiară. Soluția ieșirii din impas, vehiculată pînă mai zilele trecute, o constituia concesionarea tuturor centrelor de plasament din subordine ONG-urilor, care ar fi trebuit să devină cofinanțatori, cu un procent de acoperire a cheltuielilor cuprins între 50 și 60 la sută.
Salariații din cadrul DGPC Bacău lucrează, de mai bine de două săptămîni, la realizarea caietelor de sarcini care vor fi puse la dispoziția organizațiilor neguvernamentale. „Întocmirea documentației decurge foarte greu, pentru că, la aproape fiecare pas pe care îl parcurgem, întîmpinăm dificultăți, mai ales de natură juridică. Nu este un teren bătătorit, deoarece nimeni în țară nu a mai făcut acest lucru. De fiecare dată trebuie să ne consulăm cu specialiștii de la Autoritate (Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului – n.r.), pentru a rezolva problemele care apar”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, director al DGPC Bacău.
Caietele de sarcini ce vor fi puse la dispoziția ofertanților fac referire la obiectul de activitate al centrelor de plasament, numărul copiilor ocrotiți, al salariaților, dar și multe alte aspecte care vor ajuta ONG-urile interesate să-și facă o idee despre activitatea care se desfășoară în unitățile respective. După ce întreaga documentație va fi finalizată, vor fi lansate oficial ofertele de preluare a centrelor de plasament finanțate acum, integral, de Consiliul Județean. Din momentul în care documentele vor fi cumpărate de organizațiile interesate, acestea vor avea la dispoziție o lună de zile pentru a înainta ofertele. „Nu va fi o licitație obișnuită, cu trei oferte obligatorii, din care să alegem cea mai bună propunere. Sîntem conștienți că nu vor fi multe organizații interesate de preluarea centrelor de plasament, pentru că acest lucru implică foarte multe cheltuieli. Dacă reușim să dăm Centrele de Plasament 2, 7și 8 din Bacău, și Centrul 4 din Tîrgu Ocna, va fi foarte bine. Acestea sînt centrele pe care DGPC le-a propus pentru externalizare, însă hotărîrea finală va fi luată de consilierii județeni”, ne-a declarat directorul Sorin Brașoveanu.
Decizia de externalizare a doar patru centre este surprinzătoare, în condițiile în care cu doar trei săptămîni în urmă se vehicula ideea că, din lipsa banilor, toate serviciile, cu excepția celor din DGPC, vor fi concesionate organizațiilor cu bani. „Doar cele patru centre, care au un număr foarte mare de copii, au rămas nemodernizate. De aceea vom atrage surse alternative pentru acestea și nu pentru altele, care oferă condiții la standarde înalte copiilor instituționalizați”, ne-a declarat Traian Milon, secretarul județului.
Una din variantele neofociale lansate în ultima perioadă este că s-a redus numărul centrelor la care vor fi atrași parteneri de finanțare, întrucît organizațiile neguvernametale interesate de oferta de preluare, inclusiv partea financiară, sînt foarte puține, față de așteptările inițiale ale finanțatorilor județeni. Practic, în discuție ar intra, în momentul de față, doar două ONG-uri. Pe de altă parte, trebuie luat în calcul că multe dintre centrele de plasament, cu excepția celor patru scoase la licitație, au fost modernizate cu fonduri externe, iar condiția impusă de finanțatori este ca instituțiile statului, adică DGPC să nu renunțe la acele servicii. Altfel, sumele cheltuite vor fi integral restituite, iar la mijloc sînt foarte mulți bani.
Decizia de externalizare a numai patru centre ar putea însemna o mare dezamăgire pentru cei peste 1.100 de salariați din cadrul DGPC, care, de mai bine de două săptămîni, nu și-au luat salariile. Aceștia sperau că atragerea unor parteneri de finanțate va însemna un plus de siguranță în ce privește salarizarea. Se pare că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg. Nici în cazul lor, nici în cazul celor care le gestionează viitorul. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns