• bolnavii din județ erau cît pe ce să rămînă fără medicamente din cauza lipsei fondurilor • o suplimentare a bugetului cu 2,5 miliarde a rezolvat problema la fix • mulți diabetici s-au dus la mai multe cabinete în aceeași zi și și-au făcut provizii, de teamă că vor rămîne fără medicație
Dacă toți plătitorii asigurărilor de sănătate din județul Bacău și-ar efectua preventiv analize ale sîngelui, aproape 35.000 de persoane ar fi diagnosticate cu diabet. Acest număr este aproximat ca fiind posibil de specialiștii din Spitalul Județean, care au efectuat calculul ținînd cont de statisticile mondiale efectuate în țări care își permit luxul depistărilor precoce a bolnavilor de diabet. Cum numărul bolnavilor de diabet din județ se apropie de 10.000, iar în fiecare zi medicii specialiști eliberează rețete pentru circa o sută de pacienți, doctorii apreciază că diabetul zaharat are amploarea unei epidemii. Pentru a atrage atenția asupra acestui pericol, medicii specialiști în boli de nutriție și metabolism s-au întîlnit ieri la o masă rotundă cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), ai Casei Județene a Asigurărilor Sociale de Sănătate (CAS) și ai asociației bolnavilor de diabet. „Diabetul zaharat este a patra cauză de deces în țările dezvoltate, iar în județul Bacău este impresionant de mare numărul bolnavilor care sînt depistați cînd afecțiunea are deja complicații. În Spitalul Județean descoperim zilnic noi bolnavi după ce consultăm pacienți ai secțiilor de Cardiologie, Neurologie, Anestezie și Terapie Intensivă.
Complicațiile bolii netratate corespunzător sînt înfiorătoare: orbire, amputare de picioare sau insuficiență renală cronică”, și-a început discursul doctorița Tamara Gheneș, șefa secției Diabet din Spitalul Județean. În primele luni ale acestui an, 746 de băcăuani au fost depistați cu această afecțiune. La finele anului trecut, în evidențele medicilor specialiști și ai DSP se aflau 7.293 de bolnavi, care, pe lîngă pastilele antidiabetice și insulina gratuite, beneficiază și de medicamente compensate pentru toate complicațiile declanșate de boală. Cea mai gravă formă de diabet, cea care nu poate fi tratată decît cu insulină, a fost descoperită pînă acum la 1.400 de băcăuani, costul mediu al unei rețete lunare suportate din banii asigurărilor de sănătate fiind de 1,4 milioane de lei.
Cu banii repartizați la începutul anului pentru programul de diabet, bolnavii din județul Bacău aveau toate șansele ca de luna aceasta să nu-și mai poată primi tratamentul gratuit. Cele 16,4 miliarde de lei alocate s-au epuizat încă din vară, dar o rectificare de 2,5 miliarde de lei a venit exact la timp pentru ca diabeticii să nu rămînă fără tratament. Înspăimîntați de posibila criză preconizată pentru finele anului, unii dintre pacienții tratați de secția de Boli de Nutriție și Metabolism și-au făcut stocuri de medicamente gratuite, stînd la coadă la mai multe cabinete medicale în aceeași zi. Descoperite la decontare, rețetele cu pricina i-au iritat pe reprezentanții CJAS. Specialiștii prezenți la masa rotundă au propus ca, pentru evitarea unor situații similare, diabeticii să aibe un carnet de sănătate special, în care să fie trecute data consultului și a eliberării rețetei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns