Fostul comisar Dorinel Popa a dat unul dintre cele mai mari tunuri la Banca Transilvania
• societea Tandem Road SRL este considerată de către anchetatori reprezentativă pentru grupul „lemn” • Dorinel Popa a rulat zeci de miliarde de lei prin Banca Transilvania, fără să aibă nici un document care să-i ateste calitatea în firmă • administratorul oficial al societății era soția lui Popa • în realitate, toate deciziile îi aparțineau fostului comisar al Gărzii Financiare • Tandem Road ar avea de achitat numai la Banca Transilvania peste 40 de miliarde de lei
23 de persoane au fost arestate pînă acum în dosarul Banca Transilvania, instrumentat în Bacău de procuroriii Parchetului Național Anticorupție. Ieri nu s-au mai dispus noi arestări, dar 40 de persoane se află în continuare în cercetări. Alături de șapte funcționari bancari, printre care și fostul director al sucursalei Bacău, Carmen Negoiță, au ajuns după gratii și 16 patroni. Ei au fost împărțiți de anchetatori în două grupuri: grupul lemn, care a adus un prejudiciu băncii de 70 de miliarde de lei, și grupul alcool, care a înșelat Banca Transilvania, cu ajutorul funcționarilor instituției, cu aproape 90 de miliarde de lei. Administratorii au beneficiat de credite de miliarde de lei, punînd drept gaj facturi false sau bunuri inexistente. Lista de acuzații este gravă: înșelăciune bancară, fals intelectual, uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri, luare de mită. Pentru prima dată în Bacău, se vorbește despre spălare de bani. O parte dintre funcționarii bancari arestați, prin vocile avocaților, se plîng că nu sînt decît simple victime, care au semnat de nevoie documente, în timp ce adevărații vinovați se află în libertate. Vă prezentăm astăzi unul dintre cele mai spectaculoase cazuri. Cel al unui fost comisar al Gărzii Financiare, care a înșelat Banca Transilvania, cu multe miliarde de lei.
Societatea Tandem Road SRL al cărei patron este fostul comisar al Gărzii Financiare Bacău, Dorinel Popa, a fost considerată de anchetatori semnificativă pentru operațiunile ilegale efectuate de grupul „lemn”, care s-au derulat cu ajutorul foștilor funcționari ai Băncii Transilvania (BT). Istoria acestei societăți, spre deosebire de celelalte deschise în aceeași lună sau zi în care au primit primul credit, este mai îndelungată. Ea a fost înființată în 1994. Ca administrator al societății a fost înregistrată Marlena Popa, soția lui Dorinel. În cererea de deschidere a contului la Banca Transilvania a fost prezentat un specimen de semnătură pentru Marlena Popa ca administrator și Dorinel Popa ca director general. La bancă nu a fost depus niciodată un document din care să reiasă că Dorinel a fost împuternicit de administratorul societății să reprezinte Tandem în relația cu BT și nici o decizie din care să rezulte că el al fost numit director general în firmă. Cu toate acestea, Dorinel Popa a efectuat în mod curent operațiuni care au angajat patrimoniul societății.
O a treia persoană, Constantin Doru Adam, fiul vitreg al lui Dorinel Popa, a efectuat numeroase operațiuni de depunere și ridicare numerar din contul societății, cu delegație de la administrator. Deși contul firmei a fost deschis la Banca Transilvania la începutul anului 1999 și primul credit a fost luat cîteva zile mai tîrziu, prima linie de credit care a pus probleme băncii datează din 02.03.2001. În acea zi, Tandem a primit trei miliarde de lei, banii urmînd a fi returnați în șapte luni. Principala deficiență semnalată la aprobarea cererii firmei Tandem Road a constituit-o o mențiune în referat protivit căreia societatea ar fi una performantă, pentru că în anul 2000, ar fi obținut un profit de peste două miliarde de lei. Ori, din bilanțul contabil a rezultat clar că firma se înregistra cu o pierdere de aproape 200 de milioane de lei.
În aceeași zi, pe baza aceleiași documentații depuse pentru deschiderea liniei de credit, firma Tandem a mai obținut un credit de două miliarde de lei pentru constituirea unui stoc de materie primă . La doar șase zile, pe 8 martie 2001, linia de credit a fost suplimentată cu încă 100 de milioane de lei, fără nici un document care să justifice necestiatatea majorării plafonului. Pentru aceste împrumuturi, administratorul Marlena Popa a depus drept gaj patru apartamente în Bacău, o casă în comuna Palanca, o fabrică de cherestea în aceeași localitate și patru bliete la ordin în valoare de peste 3,5 miliarde de lei. Peste 1,3 de miliarde de lei au fost ridicate în numerar de la Banca Transilvania, pe data de 2 și 5 martie 2001, de Dorinel Popa, în calitate de director general al firmei. Pe data de 16 aprilie 2002, Banca Transilvania a tras linia și a adunat și a constatat că are de recuperat de la Tandem un debit de 4,7 de miliarde de lei.
După verificarea evidenței contabile, s-a constatat că societatea Tandem Road, după ce că nu a restituit propriile credite, s-a oferit să mai garanteze și un credit către o altă firmă. Pentru asta, societatea care a cerut creditul s-a prezentat la Banca Transilvania cu două facturi care reprezentau un stoc de marfă de 250 de metri cubi de cherestea de fag pentru export, în valoare de 3,5 miliarde de lei, bani pe care, chipurile, trebuia să îi primească de la Tandem. Numai că cele două facturi nu au fost înregistrate și în contabilitatea firmei Tandem Road. Galant, directorul general al societății Tandem Road, s-a mai oferit să gireze încă alte trei împrumuturi ale unor societăți, dintre care una îi aparține lui Renato Costache, arestat și el în cursul zilei de joi, 3 octombrie. Pentru cel de-al doilea împrumut, Tandem Road a emis în calitate de furnizor de marfă facturi în valoare de 3,2 miliarde de lei, facturi care nu au fost înregistrate în contabilitatea firmei, dar care i-au ajutat pe partenerii de afaceri să obțină bani de la bancă. Pentru al treilea prieten, Tandem a emis facturi pentru livrarea a 500 de metri cubi de cherestea în valoare de 3,5 miliarde de lei. În fine, pentru ultimul împrumut, acordat firmei Bross Impex, al cărei administrator este Renato Costache, s-a instituit drept gaj un stoc de marfă al firmei Tandem Road, care urma să fie livrat firmei Bross Impex, în valoare de 2.8 miliarde de lei.
Niciuna dintre facturile cu care au fost girate împrumuturi de zeci de miliarde de lei nu au fost înregistrate în contabilitatea firmei Tandem Road. Astfel că rezultă venituri neînregistrate în valoare de 13 miliarde de lei, TVA – 2,5 miliarde de lei și obligații suplimentare la bugetul statului de aproape șase miliarde de lei. Asta în afară de datoriile către Banca Transilvania, cifrate la 4,7 miliarde de lei. Și, pentru ca tacîmul să fie complet, Dorinel Popa a mai și înstrăinat bunuri imobile luate în garanție de bancă, fără acordul acesteia. De asemenea, Dorinel Popa a fost și autorul avalizării a cinci bilete la ordin depuse drept gaj la unul dintre contractele de credit.
O ciudățenie o constituie faptul că, pe 18 decembrie 2001, între Dorinel Popa și un reprezentant al băncii centrale din Cluj s-a încheiat un protocol pentru prelungirea termenului de plată a întregii datorii. Pe 28 decembrie 2001, Dorinel Popa a solicitat ca, în baza protocolului încheiat cu zece zile mai devreme, să se comaseze toate obligațiile de plată pentru nu mai puțin de 25 de firme, printr-o așa numita „novație subiectivă”, și să fie preluate în sarcina firmei Tandem Road, care se obliga să le achite.
Fără să clipească, Banca Transilvania de la Cluj, în calitate de bancă centrală, a acceptat strania cerere. Valoarea toatală a obligațiilor de plată către Banca Transilvania se cifrează în acest caz la 40,1 miliarde de lei. Banii nu au fost recuperați. În prezent, Dorinel Popa este arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind reținut de procurori în primul lot de 15 persoane, de marți, 1 octombrie.
Cea mai mare curiozitate din toată această afacere rămîne ușurința cu care funcționarii băncii, de la director pînă la omul de la ghișeu, au acceptat să acorde credite de miliarde pe baza unor simple hîrtii. Este mai mult decît evident că nimeni nu a avut interes să respecte minimele cerințe pentru acordarea unui credit. Nimeni nu a verificat dacă gajurile există, dacă acestea sînt evaluate la reala lor valoare. Nimeni nu a verificat ce face clientul cu banii, dacă respectă sau nu destinația sumelor luate de la bancă. Probabil așa se explică prezența în arestul poliției a lotului celor șapte foști funcționari ai băncii. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns