• cei mai mulți bolnavi sînt copii și adolescenți • cazurile cele mai dese au apărut în satele Albeni și Gioseni • virusul hepatic A s-a transmis într-una dintre localități de la un copil luat din spital înainte de data stabilită de medici
Hepatita cu virus A, care se transmite numai pe cale digestivă, cunoscută și sub denumirea de „boala mîinilor murdare” aduce zilnic cel puțin șase persoane la spital. În ambele secții de boli infecțioase din Spitalul Județean sînt internați zilnic pacienți suspecți de hepatită, care au vîrste de la 2 ani și pînă la 40 de ani. Ultimele raportări ale medicilor infecționiști și de familie din județ către Direcția de Sănătate Publică (DSP) arată că în ultima săptămînă din luna septembrie, 55 de băcăuani s-au contaminat cu virusul hepatitei A, cei mai mulți fiind copii și tineri.
Specialiștii epidemiologi au stabilit că în cătunul Albeni din comuna Nicolae Bălcescu și în satul Gioseni există focare de hepatită. „La Albeni, pînă acum au fost confirmate 11 cazuri de hepatită, iar la Gioseni 14 astfel de situații. Marea majoritate a bolnavilor este de vîrstă școlară, motiv pentru care unitățile de învățămînt în care învață acei copii au fost dezinfectate, iar colegilor lor li se efectuează analize. Singurul lucru îmbucurător pînă acum este că în cele două localități nu au apărut focare în familiile copiilor bolnavi”, ne-a declarat doctorul Marin Buștuc, director adjunct DSP. Deși nu a fost încă stabilită cu exactitate sursa de contaminare în cele două localități în care s-au îmbolnăvit mai multe persoane, se pare că la Albeni cauza răspîndirii hepatitei este un copil contaminat cu virusul hepatic A, prin luna iulie. Copilul a fost externat la cerere cu cîteva zile înainte de data la care ar fi fost de acord medicii, iar la revenirea acasă a fost luat de părinți la muncă prin mai multe gospodării din sat.
Și în școlile din Bacău s-au înmulțit cazurile de elevi internați cu hepatită. Pînă la această oră, școlile generale nr.11 și nr. 28 sînt în top cu cîte trei, respectiv doi copii pentru care analizele de laborator au confirmat diagnosticul de hepatită. În fața asaltului hepatitei, inspectorii DSP au declanșat controale care să verifice modul în care se menține curățenia în instituțiile de învățămînt și felul în care acestea se aprovizionează cu materiale dezinfectante. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns