• în timp ce șefii județului cer să se încheie eliberarea titlurilor de proprietate, unii primari de la țară n-au întocmit în cinci luni nici măcar o fișă tehnică • primarul din Colonești habar nu avea ce trebuie să facă pentru emiterea titlurilor
Șefii județului și-au propus, la începutul acestui an, ca pînă în luna decembrie să ajungă la un procent de 90% în ce privește eliberarea titlurilor de proprietate în județ. Prognozele lor se dovedesc acum hazardate. Și asta nu pentru că ei nu se preocupă de această activitate, ci pentru că mulți dintre primarii de la țară nu sînt interesați de subiect. Motiv care a făcut, în primele cinci luni ale acestui an, primarii din 12 comune să nu întocmească nici măcar zece titluri de proprietate. Prefectul Radu Cătălin Mardare a promis că va verifica modul de lucru pentru eliberarea titlurilor de proprietate prin Corpul său de Control. Înainte însă să-și trimită oamenii pe teren, conducerea Prefecturii i-a chemat totuși la discuție pe primarii codași. Primarii de la țară au dovedit și de această dată că habar nu au pe ce lume trăiesc.
Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, s-a întîlnit marțea trecută cu șapte dintre primarii localităților care n-au emis nici măcar zece titluri de proprietate. Acestora li s-a atras atenția că programul lor de lucru pe probleme de fond funciar este nerealist și neperformant, și li s-a cerut să întocmească un alt plan de acțiune.
Ieri a avut loc o nouă întîlnire, cu restul primarilor codași la eliberarea titlurilor de proprietate. Felul în care au reacționat unii primari a fost de-a dreptul scandalos.
Marian Faleș, primarul din Colonești, n-a putut să spună o propoziție coerentă vizavi de ce a făcut pentru emiterea titlurilor și ce trebuie să facă în continuare. E drept că nici nu mai erau multe de spus, într-o situație dezastruoasă cum e în această localitate: comisia locală din Colonești nu a emis pînă acum nici un titlu. „Dacă nu veneați luna asta cu cele trei fișe, erați zero”, le-a atras atenția secretarul Hură. Primarul a mormăit ceva înfundat, doar pentru el. „Care sînt problemele dificile din comună?”, a insistat secretarul Prefecturii. „Nu avem probleme dificile”, a venit replica primarului, care, la toate acuzele aduse, a dat din cap și atît.
La Colonești mai sînt de eliberat 519 titluri de proprietate, din care 152 pentru terenuri cu vegetație forestieră, iar 367 pentru teren agricol. Așa de bine a lucrat comisia locală de fond funciar de la Colonești, încît din cele 1.172 de cereri la Legea 169 nu au fost soluționate decît foarte puține, iar la Legea 1, din cele 227 de cereri pentru 129 de hectare, au fost validate persoane doar pe 53 de hectare. Ca să mai spele rușinea primarului, secretarul primăriei din Colonești, Smaranda Vînău, a explicat că eliberarea titlurilor de proprietate s-ar fi încheiat din 1996, însă nu s-a putut, ba din vina foștilor primari, ba nu s-au făcut corect raportările pe hartă. Secretara Vînău s-a plîns și că, pe Legea 18, sînt cereri duble din partea cetățenilor pe aceleași suprafețe. Ea a motivat că, pînă nu se termină această problemă, nu se poate face mare lucru. În plus, comuna nu are registru agricol și, pînă de curînd, n-a avut nici specialist în cadastru, care să descîlcească ițele în comună. „Vreau să înțelegeți că răspunderea este, în principal, a comisiei locale. Comisia Județeană vă sprijină cu ce poate, dar, dacă dumneavoastră nu faceți dovada preocupării pentru aceste probleme, nu se poate face nimic”, le-a explicat încă o dată Gheorghe Hură. „Promitem să ne schimbăm comportamentul”, și-a luat angajamentul solemn Smaranda Vînău. Secretarul Prefecturii l-a invitat apoi la cuvînt pe primarul Faleș, dar nici atunci primarul nu s-a ostenit prea tare. Secretarul Hură i-a refuzat programul de eliberare a titlurilor de proprietate, fiindcă primarul n-a știut să spună pe ce considerente a promis el că eliberează lunar cîte 227 de titluri. „Noi am aflat cît trebuie să eliberăm și am împărțit la trei”, a explicat foarte senin secretarul primăriei din Colonești. Adică fără nici o bază legală și fără certitudinea că, măcar parțial, titlurile pot fi eliberate.
Pentru că prestația primarului și secretarului din Colonești stîrnea rîsul celor prezenți în sală, secretarul Prefecturii i-a poftit pe invitați să plece acasă, să pregătească un program serios și să vină marțea viitoare cu lecțiile făcute.
Ceva mai bine s-au prezentat autoritățile din comuna Pîrjol. Primarul Mihai Borto n-a venit la ședință pentru că avea „tensiunea mare dimineață”, și în locul lui s-au prezentat secretarul și inginerul de cadastru. Nici în acestă localitate nu s-au eliberat mai multe titluri decît la Colonești. O diferență există totuși: după ce cinci luni de zile n-au mișcat un deget, în iunie, la Pîrjol s-au întocmit 13 fișe tehnice. În satul Hăineala există și acum 300 de hectare de teren nemăsurate. Acesta și alte neajunsuri au fost prezentate la foc automat de reprezentanții comisiei locale, însă trucul n-a mers multă vreme. „Debit verbal pot să am și eu. Dumneavoastră mă luați pe ocolite, dar nu îmi spuneți ceva concret. De ce nu ați făcut nimic pînă acum și ce urmează să faceți?”, a întrebat secretarul Hură. El a explicat că la Pîrjol mai sînt de eliberat 413 titluri de proprietate pe Legea 18. Reprezentanții comisiei locale de fond funciar spun că cifra este eronată și că, de fapt, ei au mai emis între timp 22 de titluri. Chiar și așa, ar mai fi de eliberat 349 de titluri pentru teren agricol și 42 pentru suprafețe cu pădure. La Pîrjol, spre deosebire de Colonești, țăranii nu au cerut mai mult pămînt decît există, în schimb autoritățile locale se confruntă cu alte neajunsuri. Unul ar fi că localnicii nu pot fi puși în posesie, deși au martori care să confirme unde și cît teren au avut. Legea însă nu permite acest lucru, așa că problema a rămas undeva în aer.
Pînă la urmă, primarilor din localitățile unde nu s-au emis titluri de prorprietate li s-a promis că vor fi sprijiniți cu specialiști în cadastru, care să-i ajute la măsurători. „Dom’le, mai vine comisia aia de la București sau nu?”, l-a întrebat Gheorghe Hură pe Ioan Joița, directorul Oficiului Județean de Cadastru. „Da, pe opt iulie, sau după opt”, i-a răspuns nedumerit directorul Joița. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns