• o fostă salariată a unei firme din Piața Sud a sunat la Inspectoratul de Muncă și și-a reclamat patronul că folosește oameni la negru • sesizarea s-a dovedit întemeiată • alte două firme din Nicolae Bălcescu au fost prinse folosind angajați care nu avea contracte • patronii riscă amenzi de pînă la 70 de milioane de lei
Băcăuanii puși de patroni să muncească la negru pare să fi înțeles că trebuie să-și ceară drepturile. O dovadă că așa stau lucrurile este că Inspectoratul Teritorial de Muncă a fost sesizat de niște muncitori că patronul le plătește salariile, dar nu le face contracte de muncă. Inspectorii de muncă au plecat imediat în control. Prima descindere a avut loc la magazinul Țicău SRL din Bacău. Aici, în urma verificărilor s-a constatat că vînzătoarele nu aveau semnat contractul individual de muncă. Organele de control au luat declarații de la cele două femei găsite la serviciu, iar ele au recunoscut că nu muncesc legal. Roxana Vînău a susținut că lucrează la unitatea băcăuană de la Piața Sud de două săptămîni, iar Viorica Andreescu a afirmat că abia a început serviciul abia de ieri dimineață. În acest caz, firma a fost reclamată de o fostă salariată, Andreea Hoborici, care a lucrat la Țicău SRL trei luni și patronul nu i-a încheiat contract de muncă. „În primele două săptămîni, patroana mi-a luat cartea de muncă pentru a-mi încheia contractul. În această perioadă m-a plătit cu 2,5 milioane de lei pe lună. Pe 28 iulie m-am internat în spital, bolnavă de hepatită. La ieșire, i-am solicitat patroanei Elisabeta Chelmuș o adeverință de salariat, dar aceasta m-a refuzat, pe motiv că nu am contract de muncă”, ne-a declarat Andrea Hoborici. Tînăra a semnat însă acte de predare-primire a mărfurilor de la furnizori și fișa postului.
Inspectorii de la ITM Bacău au descins și la două unități din comuna Nicolae Bălcescu. La Confimod SRL, societate care se ocupă de tîmplărie, au fost găsite suspecte de muncă la negru trei persoane. Și la Civimur SRL, din aceeași localitate, au fost depistate două femei care au declarat că muncesc fără contract de muncă. Una dintre ele, Elena Țicău, ne-a spus că muncește de patru ani și nu i s-a încheiat contractul. „Am avut convenție o perioadă, dar niciodată nu mi-a încheiat contract. Am fost bolnavă și o perioadă nu am lucrat, dar apoi am revenit. Sînt mulțumită că am o sursă de venit lunar. Decît nimic…”, ne-a spus femeia, speriată că acțiunea inspectorilor va avea vreo urmare asupra ei.
La finalizarea controlului, inspectorii de muncă au lăsat înștiințări celor trei patroni prin care aceștia sînt informați să se prezinte astăzi la sediul instituției. „Patronii respectivi trebuie să vină la noi cu acte prin care să dovedească dacă persoanele depistate la lucru au sau nu contract de muncă”, ne-a declarat Ion Barbu, inspectorul șef al ITM Bacău. În cazul în care angajatorii verificați nu vor putea dovedi statutul de salariat al celor șapte persoane care au declarat că nu au semnat contractul de muncă, ei riscă o amendă între 20 și 50 de milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns