Tentativă de redresare la FCM Bacău
■ președintele Chivorchian îi consideră în primul rînd vinovați pe fotbaliști de situația disperată în care se află echipa ■ jucătorii au primit un ultim avertisment ■ dacă vor rata și această șansă, drumul lor duce spre Divizia C
Președintele Gheorghe Chivorchian nu pare a fi omul care să cedeze psihic după cele întîmplate în ultima perioadă la echipa pe care o conduce. De fapt, nu este, pentru că în această săptămînă cochetează cu verbul de parcă FCM Bacău și-ar fi luat toate punctele iar problemele ar fi doar de ordin financiar, adică de dat bani la greu pentru cei care au promis cupele europene. Și totuși, Chivorchian știe de ce se poartă astfel și de ce nu s-a retras pe blat într-un birou amărît, unde să nu-l găsească nimeni. Pentru că le-a dat fotbaliștilor un ultim avertisment. Ce înseamnă însă un ultim avertisment? Vor fi trecuți pe banca de rezerve în cazul unui nou eșec, după o evoluție penibilă? Nu. Vor fi pasați prin Divizia C, iar locul lor va fi preluat de cei care tînjesc după o evoluție pe primul eșalon. Cei de pe la FCM ll Bacău și de la alte echipe care își duc traiul precum un instalator care a mai prins o țeavă spartă și își mai rotunjeștre infima sumă trecută pe ștatul de plată. Ultimul avertisment cuprinde întreaga echipă, chiar dacă va fi cazul unor nume precum Cătălin Cursaru, Cristian Ciocoiu, Radu Ciobanu sau Florin Prunea. La FCM Bacău nu mai contează de acum numele de pe buletinul de identitate al fotbalistului. Contează doar ce „croșetează” fotbalistul în 90 de minute pe dreptunghiul verde, luminat din două în două săptămîni de cea mai tare nocturnă din țară, după cum afirmă surse locale demne de încredere totală.
Cine este vinovat?
Chivorchian și-a stabilit categoriile de vinovăție chiar înaintea meciului pierdut cu FC Argeș. Jocul pierdut în ultim aetapă l-a făcut pe președinte să fie sigur de concluzia trasă. „în primul rînd, vinovați sînt jucătorii”. Unul dintre cei care nu și-au mai găsit traseul în actualul campionat este, fără îndoială, Cătălin Cursaru. Golgeterul ultimei ediții de campionat a înscris o singură dată, și atunci din 11 metri, cu Dinamo, la București. În rest, nu s-a văzut pe teren. A avut și ghinionul ratării celor două penalty-uri cu Ceahlăul și atunci a căzut psihic, în ciuda încercării de resuscitare din partea tuturor celor care sînt în conducerea clubului și a colegilor de echipă. Ultimii nici nu ar fi avut vreo șansă, pentru că, la rîndul lor, aveau nevoie de masca de oxigen. „La noi s-au întîmplat mai multe lucruri negative. Chiar înainte de a începe campionatul. În primul rînd, mai mulți jucători au aflat că sînt pe listele de transfer a unor echipe, din țară și de afară, iar în cele din urmă nici un transfer nu s-a reușit. De fapt, nu am avut nici o ofertă. Doar atît, ce face Cursaru, ce face Radu Ciobanu, însă la telefon nu am auzit cît face Cursaru, cît face Ciobanu! Ei au crezut că pleacă, însă au rămas la Bacău. A fost un prim punct negativ”, spune Chivorchian
„Contractele s-au mărit, nu s-au micșorat”
Contractele, veșnicele contracte, au avut rolul lor în desfășurarea de pînă acum a jocului echipei. Deși toată lumea a știut că s-a trecut la o altă grilă de premiere, președintele Chivorchian spune altceva: „contractele de joc nu s-au micșorat. Ele au rămas aceleași. Mai mult, pentru unii jucători care au dat randament și care aveau contracte mici suma a crescut în vară”. Președintele băcăuan declară că o parte dintre fotbaliști s-au mulțumit cu ceea ce aveau de luat din contracte, indiferent de rezultatele din teren, și de aceea nu au mai pus osul la treabă, așa cum trebuia. De asemenea, calitatea scăzută a jocului lui Cursaru este legată de apariția, după cum spune același președinte, a lui Cristian Ciocoiu, care a devenit liderul echipei. „Cursaru nu mai este același Cursaru. Venirea lui Ciocoiu l-a transformat pe Cursaru în prietenul lui Ciocoiu și nu într-un lider incontestabil.” Și „bisericuțele” au avut rolul lor în desfășurarea negativă a echipei. „Sculele” au dreptul să facă ce vor, în timp ce „tilicarii” mai au mult de tăcut pînă cînd să se facă apreciați de cei care, e adevărat, prin muncă au ajuns unde au ajuns. Din păcate, un astfel de comportament poate duce la o eliminare totală a ceea ce înseamnă valoarea unui jucător.
„Vina lui Dumitriu este profesionalismul”
Este Țiți Dumitriu un antrenor slab? La această întrebare președintele Chivorchian a răspuns fără ezitare: „nu este, pentru că rezultatele de pînă acum, nu de la FCM Bacău, îl confirmă. Țiți Dumitriu este un antrenor care lucrează cu profesioniști, iar la noi, fotbaliștii au dat dovadă, încă o dată, că nu se ridică la cerințele antrenorului”, a spous Chivorchian. Același președinte s-a întors în timp și și-a amintit de un Poenaru, care îi căuta pe jucători și la 12 noaptea și care le-a servit cantonamentele la foc continuu. Este clar, la Bacău trebuie o mînă de fier, pentru că prin cuvînt și repect reciproc se pare că nu se poate. Sau, cine știe, acest ultim avertisment să le fi adus fotbaliștilor mintea cea de pe urmă. Chivorchian își amintește că Dumitriu le-a cerut fotbaliștilor să vină la recuperare, iar în acea zi nu a fost prezent nici unul dintre ei. „Credeți că o recuperare ratată nu contează? Că o noapte pierdută nu contează?”, s-a întrebat retoric Chivorchaian. Sigur, contează. Noi știm, ei însă și-au dat, într-un tîrziu, seama. Rămîne de văzut. Rămîne de văzut dacă le va conveni ca Isac, David, Cristea și alții să fie prezenți în primul „11”, în timp ce ei, „greii”, să fie tăvăliți de echipa lui Sdrobiș, FC Vaslui, prin desișurile diviziei C.
Arbitrii ne-au furat
În fine, un rol negativ a avut și arbitrajul. Chiar dacă președintele băcăuan nu încearcă să-i scuze pe fotbaliști, nu se poate abține să nu spună că în toate meciurile FCM Bacău a fost furată de către arbitri: „cu Craiova, chiar și la București, cu Dinamo, cu FC Argeș și nu mă opresc doar aici. Arbitrii ne-au furat clar. Golul lui Bukvic a fost dintr-un ofsaid mare. Am ceva dubii la ultimul gol al lor. De ce unele echipe au parte de un alt tratament din partea arbitrilor. Eu nu am auzit ca FC Național, Gloria Bistrița, Steaua și Rapid să se plîngă de arbitraj”, spune Chivorchian, care, rămînînd la varianta cu arbitrii, este de părere că FCM Bacău ar fi fost pe altă poziție dacă cei care împart dreptatea erau imparțiali. „Cu Craiova, să spunem, luam un punct, dacă se acorda henț la Papură, în faza premergătoare golului trei, cu Argeșul, luam tot un punct. Sînt deja două puncte, în varianta cea mai firavă pe care am luat-o în calcul.” Chivorchian este de părere că și pe plan psihic fotbaliștii au fost afectați de aceste decizii deși nu cu aceste argumente ține să-i apere pe jucătorii de la clubul al cărui președinte este.
„Cred că FCM Bacău își va reveni destul de repede. Jucătorii nu au altă variantă și sînt conștienți că pentru ei este ultima șansă. Nu cred că sînt atît de nesimțiți încît să nu le pălească obrazul, după cele disutate cu domnul Sechelariu în această săptămînă. Am vorbit personal cu ei, în fiecare zi, și, se pare, sînt pe drumul cel bun”, ne-a declarat Chivorchian. Președintele băcăuan nu este speriat de faptul că următorul meci al „galben-albaștrilor”, în care trebuie să dovedească ceva, este cu Rapid București, nimeni alta decît echipa momentului. „Și ce dacă jucăm cu Rapid? Valoric, are Rapidul un lot mai bun ca al nostru?” Poate are, poate nu. Sigur însă pleacă din postura de favorită. Dar tocmai acum a venit momentul ca FCM Bacău să arate că adevărata față nu este redată de cele șapte etape scurse. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns