Cînd și-a tras sub aripă oficiile Registrului Comerțului, Guvernul a motivat decizia prin necesitatea utilizării mai eficiente a fondurilor „imense” provenite din activitatea de autorizare a comercianților. S-a promis că sumele atrase astfel la buget vor fi direcționate spre sectoare mai deficitar finanțate, învățămînt, cultură, sănătate etc. Din păcate, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din tîrg. Guvernanții au constatat acum că veniturile lunare ale registrelor nu depășesc cheltuielile sau chiar sînt mai mici. De exemplu, din bugetul estimativ întocmit pentru Oficiul Registrului băcăuan reiese că veniturile lunare se ridică la peste 675 de milioane de lei, tot atît cît este prevăzut pentru cheltuieli. Cu alte cuvinte, bugetul de stat nu are nimic de cîștigat de la Bacău. Statul s-a fript și mai rău cu registrele din alte județe, unde respectivele instituții merg în pierdere și vor avea nevoie de resurse suplimentare tocmai de la bugetul de stat pe care ar fi trebuit de fapt să-l îngrașe.
Transferul registrelor și al birourilor unice județene de la camerele de comerț la tribunalele județene, decis la începutul lunii trecute, nu a început nici pînă acum. Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău, spune că abia zilele trecute Bucureștiul a desemnat echipa de negociatori, compusă din președintele Tribunalului, directorul economic al acestei instituții și directorul Oficiului. Această echipă va negocia transferul activității de înregistrare a comercianților cu o delegație a CCIA Bacău condusă de președintele Simovici. El spune că primele contacte oficiale vor avea loc săptămîna viitoare, urmînd ca negocierile propriu-zise să înceapă de la mijlocul acestei luni. Doru Simovici spune că, pînă acum, „relația cu cei de la Tribunalul Județean a fost amiabilă, prietenoasă și sper să nu se schimbe”. Negocierile vor fi totuși extrem de dificile, întrucît transferul activității se poate face numai cu tot cu baza materială aflată în proprietatea privată a Camerei, instituție care are tot dreptul să pretindă chirii pe spații, logistică și plata altor servicii prestate. În ipoteza că negocierile ar eșua, Registrul și Biroul Unic ar fi nevoite să-și caute un spațiu adecvat unde să-și desfășoare activitatea și să investească în aparatura necesară funcționării conform legislației. În acest caz, cheltuielile ar crește foarte mult, deoarece cele două instituții ar avea nevoie de o suprafață de 400-500 de metri pătrați. Dacă un asemenea spațiu ar fi închiriat, pentru fiecare metru pătrat s-ar plăti, după prețul pieței, circa zece dolari pe metru pătrat. În cazul achiziționării, metrul pătrat costă în medie 1.000 de dolari metrul pătrat, piețul pieței în centrul orașului.
Deocamdată, relațiile cu publicul la Biroul Unic și la Registrul Comerțului Bacău funcționează normal, în două schimburi, între orele 08.00 – 12.00 și 13.00 – 18.00. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns