Investiție dubioasă la Mileștii de Sus
Mileștii de Sus e un sat ca oricare altul din județul Bacău. Ceva tot îl scoate însă din anonimat în aceste vremuri. Din vară se lucrează la un drum pentru care sînt alocate trei miliarde de lei. Cîteva utilaje mișună și în aceste zile prin zonă. Pe la porțile caselor sărăcăcioase se ițesc cîteva femei, bătrîne, în general. „Ne-au plecat copiii, că e departe satul, și prost drumul pînă aici. S-au dus și ei la oraș. Am mai rămas doar noi, bătrînii”, spune o femeie. Case sărăcacioase, bătrînești, de oameni care au muncit o viață întreagă la CAP și acum își duc traiul de pe o zi pe alta. Dintre ele se remarcă o vilă elegantă. Ar face față cu succes la un concurs cu unele dintre cele mai grozave din Bacău. „Sînt două familii care lucrează prin Bacău, pe la construcții. De fapt, numai unul dintre ei este inginer pe undeva. Și-au ridicat mîndrețe de casă. Lucrează la ea de prin 1993, iar acum este pe sfîrșite. Și se mai face și drumul!”, spune una dintre sătence.
„Mai bine ne făceau drumul pînă la biserică. La vîrsta noastră, acela ne interesează mai mult decît ăsta, prin sat. Era mai bine cu verdeață peste tot. Din vară au venit cu buldozerele, au lărgit drumul pînă în pădure și au pus niște balast. A fost suficientă zăpada asta ca să se înfunde tot în pămînt și să rămînem în noroaie pînă la gît”, spune Ana Buta. „Chiar că ai dreptate, Ană. Ne ducem morții la cimitir peste o rîpă și îi hurducăm de mai-mai să sară din sicriu. Ca să nu mai spun ce tragem cînd plouă. Dar e bine și așa. Să-l facă și pe ăsta de prin sat, că poate se întorc tinerii înapoi”, intră în vorbă și Măndița Spoială. Facem o tură prin noroiul moale. La capătul drumului, lărgit de buldozere, se ridică elegantă o casă de vacanță de toată frumusețea. Un stîlp electric, înfipt chiar în poartă, face notă discordantă în peisaj, pentru că nu se mai văd alții în zonă. „A tras curent pe sub pămînt”, mustăcește a zîmbet un bărbat care ne-a observat căutînd cu privirea un alt stîlp de electricitate. În curte, agitație multă, muncitori care lucrează peste tot, calorifere electrice de la o centrală care urmează să fie instalată. Se simte un aer de bunăstare. Încercăm să dăm de propietar, ca să aflăm mai multe amănunte despre drumul care s-a oprit chiar în poarta lui. Nu este acolo, e în oraș și primim un număr de telefon pe mobil la care îl putem contacta pe Doru Pîrgaru, proprietarul casei de vacanță. „Ați fost pînă la capătul drumului?”, se interesează femeile. La răspunsul nostru afirmativ ne relatează că proprietarul vilei, care s-a înălțat cam în două luni, odată cu începerea lucrărilor la drum, intenționează să facă în curte și un restaurant. „Pentru turism, că el este adventist și nu are voie să bea”, își dă cu presupusul o altă femeie.
La Primăria din Parincea reușim să stăm de vorbă cu secretarul primăriei. „Este un drum care urmează să refacă legătura cu comuna Tamași, care a fost abandonat prin anii ’70. Chiar se circula pe acolo cu autobuzul înainte de a fi lăsat în paragină. Pentru refacerea lui, am obținut din Fondul Special al drumurilor aproximativ trei miliarde de lei. Din cîte știu eu, banii ar trebui să vină în tranșe, dar pînă acum nu am primit nimic. De asta se și lucrează destul de greu”, ne spune secretarul primăriei, Mina Drogu. Ea ne-a oferit și o explicație pentru care drumul s-a oprit tocmai în poarta familiei Pîrgaru: nu au mai fost bani pentru ca drumul să fie lărgit și pietruit și dincolo de vilă!. „Din cîte știu eu, în proiectul inițial era vorba despre pietruirea drumului cu un strat mai mare de binder, un fel de asfalt cu piatră mai mare, și apoi se punea problema asfaltării lui definitive. Dar asta era problemă de viitor, cînd s-ar mai fi găsit fonduri”, declară și agentul agricol al comunei, Florinel Ciochină.
Părăsim localitatea nedumeriți. Care este rostul amenjării acestui drum de trei miliarde de lei, printr-un sat care numără cîteva zeci de gospodării? Și, mai ales, de ce drumul, proiectat inițial să ajungă la Tamași, s-a oprit taman în poarta vilei, creînd, cumva, imaginea că tocmai pentru asta a și fost făcut? O oarecare explicație ne oferă și propietarul vilei, Doru Pîrgaru, patronul firmei Danilav, care are în proprietate benzinăria cu același nume din apropierea releului de televeziune de la Săucești. „Habar nu am de ce se termină drumul în poarta mea. Eu am vrut să-mi fac o casă de vacanță în care să mă duc la sfîrșit de săptămînă. Cînd m-am decis să încep construcția, am dus vreo nouă mașini de piatră de rîu, ca să amenjez drumul, să pot intra cu jeep-ul. Au venit ăștia de la drumuri și au stricat totul acolo, ba mi-au tăiat și cablul de curent electric cînd au lărgit drumul cu buldozerul. M-am certat și cu primarul, dar am înțeles că lucrările sînt subvenționate de la București și că se reface traseul cu Tamașiul. În nici un caz nu eu aveam nevoie de drumul ăsta, pentru că mie îmi plăcea așa, în sălbăticie”, declară Doru Pîrgaru. La rîndul lui, președintele consiliului Județean, Neculai Lupu, ne-a declarat telefonic că nu știe despre ce este vorba, „sînt atîtea drumuri în județul Bacău și toate cu probleme. Vă poftesc mîine (azi, n.r) la birou și vom discuta despre asta cu actele în față”, ne-a spus Neculai Lupu. Vom reveni. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns