• toată suflarea comunei a fost în doliu • responsabilii parohiei catolice nu au făcut declarații • inspectorii ITM spun că nu a fost vorba despre un accident de muncă • cazul este cercetat de Poliția Onești
Capela romano-catolică din curtea Bisericii „Sf. Treime”s-a prăbușit joi peste patru muncitori. Trei dintre ei au decedat, fiind striviți sub tonele de piatră, iar al patrulea se zbate între viață și moarte la secția Reanimare a Spitalului Municipal Onești.
Corpurile neînsuflețite ale celor trei bărbați au fost transportate la
morgă, urmînd să fie efectuată autopsia pentru stabilirea cauzelor deceselor. Aseară, în jurul orelor 17, întrega comună Oituiz aștepta reîntoarcerea trupurilor celor morți în curtea bisericii Romano-Catolice. La locul tragicului accident mai erau încă vizibile urmele de sînge, alături de lumînări aprinse și multă, multă jale.
Curtea bisericii devenise un adevărat loc de pelerinaj atît al
curioșilor, cît și al sătenilor sosiți aici în număr impresionant.
Majoritatea celor prezenți era în doliu, indiferent că aveau sau nu
vreo legătură de rudenie cu victimile. În plus, cerul s-a colorat dintr-
o dată într-un roșu sîngeriu.
Nenorocirea ce a căzut asupra comunității catolice a iscat și un val de superstiții. Oamenii discutau cu „jumătate de gură” că acest accident ar fi rezultatul unui blestem. „Pe locul unde s-a construit capela a fost o statuie a Fecioarei Maria, unde la fiecare Crăciun se țineau slujbe. Cine știe? Poate că din cauza aceasta s-a întîmplat accidentul. Este incredibil ce s-a întîmplat, mai ales că o capelă asemănătoare a fost în vară sfințită. Tot oamenii comunei au ajutat la ridicarea ei și nu s-a întîmplat nimic. Cred că e ceva necurat la mijloc”, ne-a declarat Mihai P.
Biserica Romano-Catolică „Sf. Treime”, construită tot din piatră și
tot cu ajutorul oamenilor, datează de peste 80 de ani și la
cutremurele din ultimii ani a rezistat fără nici o problemă.
Fratele lui Ion Ghițiu, una dintre victime, ne-a declarat că a aflat vestea abia a doua zi neconcepînd că acest lucru era posibil. „Dacă îmi spunea cineva că eu mor astăzi, credeam. Dar că se va dărîma capela, este un lucru imposibil”, spune el.
Oamenii sînt convinși că lucrarea trebuia făcută cu aprobările
necesare și de către specialiști. „A fost o capelă făcută de mîntuială și pentru realizarea căreia s-au strîns bani din comună. Oamenii au
muncit benevol fără a fi obligați, însă parohia îi ajuta de cîte ori
aveau nevoie”, ne-a declarat Mihai P. În timp ce sătenii așteptau
trupurile victimelor, în curtea bisericii au început să intre mașini
luxoase din care coborau preoții catolici. Încercările noastre de a-i aborda au fost zadarnice. Ziariștii au fost refuzați categoric, în
română și maghiară, să aibă acces la informații. Aceeași atitudine au avut-o și organele de poliție din Oituz, precum și Parchetul de pe
lîngă Judecătoria Onești, purtătorul de cuvînt al Instituției fiind plecat la Bacău. Morții au fost duși pentru ultima oară la casele lor, urmînd ca să fie înhumați luni în prezența unui număr impresionant de preoți catolici.
La Oituz nu a fost accident de muncă
Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău s-au deplasat la Oituz imediat ce au aflat de producerea accidentului. Reamintim că în cursul zilei de joi, trei pensionari au murit datorită prăbușirii unei capele, iar un al patrulea a fost grav rănit. Lucrarea a fost terminată în urmă cu două săptămîni, iar voluntarii enoriași urmau să scoată cofrajele ce susțineau prin interior capela. La finalul acestei operațiuni, tonele de piatră s-au prăbușit pe ei, îngropîndu-i de vii. La fața locului a sosit o echipă de la ITM Bacău pentru a demara cercetarea acestui eveniment. Din capul locului ei au constatat că victimele nu erau muncitori „la negru” și că acest accident nu face parte din rîndul celor de muncă. „În astfel de situații nu e vorba de muncă la negru sau accident de muncă, pentru că nu există un angajator. Consiliul parohial și parohul au făcut apel la enoriași să ajute la construirea capelei respective, iar aceștia s-au apucat de lucru fără un proiect sau elemente tehnice necesare. La construcție au folosit mulți bolovani pentru a se face economie la ciment”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. Șeful instituției băcăuane ne-a mai spus că se vor face toate cercetările tehnice pentru a se stabili ce a condus la producerea acestei tragedii. „Noi nu putem sancționa pe nimeni, deoarece nu avem cui aplica amenzi. Din punct de vedere juridic nu este vorba de un angajator”, a mai precizat Ion Barbu. Inspectoratul de Muncă Bacău va continua ancheta pentru a stabili cine a finanțat această construcție, de ce nu există autorizație de construcție și un proiect de execuție. Cazul a intrat și în atenția Poliției Onești, care cercetează împrejurările în care a avut loc accidentul. (Mariuca Boboșa, Daniel Gorun, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns