Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) verifică de cîteva săptămîni tîrgurile și oboarele din județ în privința dotărilor, a amplasamentelor și a modernizărilor impuse de normele comunității europene în acest domeniu. „Este cert că, în urma acestor controale, unele tîrguri vor fi închise, în condițiile în care primăriile de pe raza cărora se află aceste nu vor face dotările minime impuse de lege”, a declarat directorul DSV, Florin Velisar. Pînă acum, în cîțiva ani, au fost închise șapte tîrguri pentru că nu corespundeau nici măcar normelor românești.
În prezent, doar șase sînt autorizate și încă două în curs de autorizare. Primul tîrg luat la verificat a fost cel din Răcăciuni, despre care inspectorii DSV spun că este amplasat neregulamentar, pe albia unui rîu, și poluează apa cu dejecții. „Nu este chiar pe albia unui rîu, ci pe cea a unui pîriu, iar tîrgul este împrejmuit cu gard, nu circulă vitele ca pe cîmp acolo. În plus, noi am făcut deja niște investiții, am costruit un pod care leagă tîrgul de produse industriale de obor pentru a evita circulația pe stradă în zilele de tîrg. Mai trebuie să facem o cabină la intrare pentru casieră ca să nu înghețe de frig și să amenajăm camera medicului veterinar”, spune Vasile Ichim, primarul comunei Răcăciuni. O altă neregulă o constituie lipsa rampelor de încărcare a animalelor. „Nu-i așa greu de făcut o astfel de rampă. Din lemne se poate clădi cu cei care beneficiază de venitul minim garantat. Este suficientă o construcție înclinată de un metru jumătate pe care să poată coborî animalele din atelaje, să nu-și rupă picioarele”, mai spune Velisar. Primarul din Răcăciuni susține, însă, că o asemenea construcție nu-și are utilitatea în obor, pentru că „de obicei, oamenii vin cu animalele de funie și nu sînt încărcate în mașini. Dar o vom face și pe asta, dacă așa ne cer cei de la Uniunea Europeană”, se arată împăciuitor primarul.
Tîrgul din Răcăciuni are o vechime de peste o sută de ani, se desfășoară sătămînal, duminica, și se întinde pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați. Aici vin oameni din toate comunele din zonă: Parava, Orbeni, Pîncești, Corbasca, Parincea, Cleja, Helegiu sau Faraoani și vînd produse industriale, animale, dar și produse tradiționale ca butoaie sau căruțe. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns