Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, a semnat în urmă cu o săptămînă, la București, Acordul-cadru dintre Ministerul Dezvoltării și Prognozei (MDP) și CJ pentru implementarea proiectului „Parc industrial HIT”. Bugetul total estimat al proiectului este de 8,5 milioane de euro, din care 2,1 milioane de euro reprezintă cofinanțarea din partea CJ. Anterior, cînd consilierii județeni au mandatat conducerea CJ să semneze Acordul-cadru, problema sumei cu care va contribui județul a stîrnit discuții aprinse. Asta, deoarece CJ Bacău ar putea avea de anul viitor mari dificultăți financiare din cauza investițiilor pe care le-a demarat și a programelor pe care le cofinanțează.
Situația a fost adusă în discuție în plenul CJ, la discuțiile privind aprobarea Acordului-cadru. Aleșii județeni i-au cerut președintelui Neculai Lupu să prezinte spre aprobare suma revizuită în urma semnării contractului de lucrări în limita maximă aprobată anterior, de 2,1 milioane de euro. Consilierul județean Constantin Avram a atras atunci atenția asupra faptului că cele aproximativ două milioane de dolari (un milion anual), cît este contribuția CJ, reprezintă cam 20 la sută din totalul bugetului anual al acestei instituții. „Asupra bugetului apasă deja mai multe investiții, Catedrala, Muzeul de Științe ale Naturii, ca să nu mai vorbesc de proiectele SAPARD și altele la care CJ este cofinanțator. Colac peste pupăză, de anul viitor vom lua în administrare și Spitalul Județean”, a avertizat Avram.
Președintele Neculai Lupu a recunoscut că situația nu este una dintre cele mai fericite, mai ales că, la mijlocul acestui an, CJ s-a împrumutat din bănci cu 22 de miliarde de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrală și returnarea acestei sume va greva la rîndul său asupra bugetului. Lupu s-a arătat însă optimist asupra viitorului, declarînd că a discutat la București cu Leonard Cazan, ministrul MDP, care i-ar fi dat de înțeles că diferența dintre maximul aprobat de CJ și suma rezultată în urma licitației pentru execuția proiectului se va scădea din contribuția CJ. Lupu le-a spus consilierilor că, indiferent ce sumă va reieși în urma licitației, „sperăm că nu vom fi lăsați singuri”.
Constantin Apostol, consilier județean și președinte al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, i-a replicat că nu se pot pune mari speranțe în promisiunile verbale ale unui ministru, știut fiind că toate guvernele, „indiferent de coloratură”, țin foarte mult la banii bugetari și este greu de crezut că actualul Executiv va susține financiar CJ. Apostol s-a arătat sceptic față de faptul că diferența dintre suma maximă totală aprobată pentru proiect, 8,4 milioane de euro, și cea rezultată din licitație, va depăși cinci procente. Suma, chiar dacă va fi scăzută din obligațiile de cofinanțare ale CJ, nu reprezintă „mare lucru”, în vederea lui Apostol. El a sugerat renunțarea la proiect, deoarece, după 2003, vor veni de la Uniunea Eurpeană bani foarte mulți „cu care nu vom mai ști ce să facem”. Față de aceste argumente, Neculai Lupu a dezvăluit că, de fapt, cunoaște rezultatele licitației și executarea lucrărilor la HIT vor costa mai puțin cu un milion de euro decît prețul de pornire, sumă ce ar urma să fie scăzută din partea de contribuție a CJ. Ca urmare, instituția ar urma să contribuie cu numai 0,9 milioane de euro, sumă peste care președintele Lupu a declarat că va nu semna contractul.
Consilierul Avram rămîne sceptic: „Din punctul meu de vedere, acest proiect își va dovedi utilitatea după ce toate aspectele vor fi puse la punct. Consiliul județean este cofinanțator și, în principiu orice ban investit trebuie să aducă profit. Din informațiile pe care le dețin, se pare că unele parcuri similare din Cehia și Ungaria au ajuns în stare de faliment sau prefaliment. Cît privește Parcul Industrial HIT, rămîne de văzut cît și cum această investiție va aduce un beneficiu imediat, dar obiectivul profitabilității este foarte greu de atins. Credința mea este că, dacă marile firme nu vor fi prezente la HIT, recuperarea investiției este pusă sub semnul întrebării. Dacă se va dovedi neprofitabil, ar trebui să transformăm acest parc în incubator de afaceri, lucru care ar fi benefic pentru CJ. Dacă nici acest lucru nu va reuși, va trebui să mai reflectăm asupra viitoarelor investiții. Deocamdată cred că, în principiu, obiectul principal de activitate este bine ales, dar, din evoluția pieței IT&C, mă îndoiesc că va aduce profit pe termen lung”, spune Constantin Avram.
Părerile sînt împărțite. Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Bacău, crede că HIT poate reprezenta o alternativă bună. „Proiectul este binevenit, deoarece, în general, orice investiție merită să fie făcută. Dacă o să iasă profit depinde de cei care o să administreze parcul. Este foarte important să vină firme mari cu tehnologie nouă. Despre profit vom putea discuta abia după ce HIT va fi dat în folosință, dar cu siguranță că investiția are viitor”, crede Doru Simovici.
Situația a rămas „ca-n tren”
De la discuțiile din CJ au trecut deja trei săptămîni și, pînă acum, nu a fost anunțat decî, cu jumătate de gură, cîștigătorul licitației pentru construirea parcului, firma grecească Diekat. În rest, nici un cuvînt despre suma reieșită din licitație, deci nici referitor la banii pe care trebuie să-i disponibilizeze de anul viitor Consiliul Județean Bacău. Normal, dacă tot se știe cine a cîștigat licitația, ar trebui anunțată și suma pentru care va fi executat obiectivul, dar responsabilii de la CJ tac mîlc, motivîndu-și atituidinea prin negocierile purtate cu Ministerul Dezvoltării și Prognozei (MDP). Miza pare să fie economia de ansamblu realizată prin licitație. Președintele Neculai Lupu le-a spus consilierilor județeni că proiectul ar urma să coste cu un milion de euro mai puțin. Problema care se pune este din contribuția cui va fi scăzută această sumă? Aici pare să fie punctul nevralgic, pentru că mai mult ca sigur că MDP vrea să tragă spuza pe turta lui, adică să fie redusă contribuția sa. Toate acestea, ca și suma economisită, sînt simple speculații, în condițiile în care președintele Lupu amînă momentul în care va face publice informațiile pe care le deține. Neculai Lupu ne-a promis că în această săptămînă va organiza o conferință de presă pentru a anunța oficial ce a rezolvat cu Bucureștiul, dar la fel a promis și săptămîna trecută și nu s-a întîmplat nimic.
Lasă un răspuns