În județul Bacău, numărul elevilor care s-au orientat spre informatică a crescut continuu, la fel și numărul tinerilor care au urmat sau urmează facultăți de profil. Față de 1991, se apreciază că numărul informaticienilor băcăuani a crescut cu 500 la sută. Toți acești tineri au început să exercite o presiune crescîndă asupra pieței muncii, județul fiind deficitar la asigurarea slujbelor pentru ei, conform pregătirii pe care o au. În aceste condiții, autoritățile au fost nevoite să găsească soluții, atît pentru forța de muncă disponibilă, cît și pentru asigurarea de activități aducătoare de venituri suplimentare la bugetul local.
Ca urmare, ideea de a investi în Parcul Industrial Hemeiuși (HIT) pare salutară, deși, pe moment, presiunea asupra resurselor Bacăului este foarte mare și, teoretic, periculoasă pentru echilibrul bugetar. Cu HIT, Consiliul Județean Bacău va împușca doi iepuri deodată, adică va asigura cel puțin 600 de locuri de muncă pentru specialiștii IT&C și va atrage importante venituri la buget. Cel puțin, așa se speră. Banii ce se vor investi în parcul de la Hemeiuși, peste opt milioane de euro, vor reuși cu siguranță să atragă după sine alte investiții, de această dată private. În perspectivă, Parcul Industrial HIT ar putea să devină o nouă platformă economică a Bacăului, una modernă, de viitor și, mai ales, nepoluantă. Specialiștii apreciază că, pe lîngă HIT – ul ce se va întinde pe mai mult de zece hectare, în cel mult patru ani se va mai „clona” încă un parc industrial. Loc ar fi destul la Hemeiuși, pentru că islazul pus la dispoziție pentru proiect are în total 90 de hectare.
Deocamdată, asupra firmelor care și-au anunțat intenția de a investi în HIT se păstrează o totală discreție, dar se pare că, față de valoarea parcului, aici vor veni de cel puțin zece ori mai mulți bani privați, și asta numai în primă fază.
Lasă un răspuns