• inspectorii instituției au descins marți la Buhuși ca urmare a mai multor sesizări • cei care le-au adresat invocau nerespectarea condițiilor de muncă și cazuri de muncă la negru • controlul a scos la iveală probleme în siguranța angajaților
Inspectorii de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău au întreprins în cursul zilei de marți o verificare a modului în care agenții economici din Buhuși respectă legislația muncii. „Controlul a fost organizat în baza sesizărilor pe care le-am primit din această zonă. Dar s-a dovedit că situația din teren, în ceea ce privește cazurile de muncă la negru, nu este cea sesizată. În urma controlului s-au depistat mai ales nereguli în ceea ce privește sănătatea și securitatea angajaților”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău.
Acțiunea a presupus verificarea a șase firme din Buhuși. Prima descindere a fost la firma de confecții SC Hiperboreea SRL. În hala de lucru, inspectorii ITM Bacău au împărțit formulare prin care muncitorii au fost chestionați asupra statutului lor în firmă. Alți inspectori au verificat fișele de protecția muncii și siguranța în exploatarea mașinilor. Controlul a durat vreo jumătate de oră. Inspectorii nu au găsit persoane care munceau fără forme legale. O singură domnișoară este depistată că nu are contract de muncă, iar patroana explică: „abia a venit și am pus-o să dea o probă la mașină pentru a vedea cum se descurcă”. Motivația ei i-a mulțumit pe inspectorii de la relațiile de muncă, dar nu și pe cei de la securitate și sănătate, astfel că societatea a încasat o amendă de zece milioane de lei pentru neverificarea rezistenței la prizele de împămîntare.
Următoarea oprire a fost la un depozit de materiale de construcții, unde inspectorii au fost informați prin bunăvoința cuiva că aici lucrează la negru vreo 15 persoane. Inspectorii văd însă că munca se desfășoară normal, cu trei salariați, așa că sesizarea se dovedește o alarmă falsă. Următoarea oprire este la SC Eltintex SRL. Aici, aceeași problemă cu instalațiile electrice, dar și semne de muncă la negru. În hala de confecții croiesc de zor vreo 34 de femei. Inspectorii împart și aici formulare pentru declarații. Trei fete sînt prinse în offside, dar declară că au venit de luni. „Am venit luni aici să mă angajez, pentru că nu mai aveam șomaj sau altă sursă de venit. Patroana m-a primit, m-a pus la o mașină să vadă ce pot face și s-a declarat mulțumită. Mi-a spus că mă va angaja”, a spus spus Ana Bran. Controlul inspectorilor se pare că va urgenta angajarea celor trei femei. Surpriza a constituit-o însă o tînără, pe nume Ana Ciubotaru. Ea a început să completeze formularul inspectorilor, dar într-un moment în care aceștia erau absorbiți de rutina controlului, tînăra a șters-o fără urmă. Inspectorii au lăsat înștiințare de prezentare a patronului unității de confecții la sediul înstituției băcăuane. Următoarea verificare a fost la SC Isatis SRL, firmă de confecții îmbrăcăminte și încălțăminte, unde a fost lăsată încă o înștiințare.
Verificările au continuat și la două societăți care fabrică produse din lemn. Cele două firme sînt SC Lupii Albi SRL Blăgești și SC Luno Prest SRL Buhuși. Prima firmă are punct de lucru la Buhuși, iar cea de-a doua în satul Valea lui Ion din comuna Blăgești. Firmele au fost sancționate cu cîte 30 de milioane de lei fiecare pentru lipsa apărătorilor de protecție la instalații, lipsa echipamentelor de protecție pentru angajați, lipsa verificărilor la instalația electrică. Au fost luate declarații ale angajaților pentru a se stabili dacă au forme legale de angajare. „Vom verifica dacă persoanele din pontaj sînt înregistrate ca avînd contracte individuale de muncă, vom verifica declarațiile și apoi vom stabili dacă este sau nu muncă la negru”, a mai precizat Ion Barbu. (C.T.)
Lasă un răspuns