• judecătorii de la Tribunalul Bacău a făcut față la două valuri de inculpați în dosarul Transilvania • lui Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania din Cluj și director executiv la Camera de Comerț și Industrie din aceeași localitate, i s-a menținut starea de arest, iar altor nouă inculpați le-au fost prelungite mandatele de arestare cu 30 de zile, pînă a doua zi de Crăciun • toți cei arestați au făcut recurs la decizia Tribunalului
Primul inculpat prezentat ieri în fața judecătorilor Tribunalului Bacău a fost Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania. La doar o zi după arestarea sa de pe 19 noiembrie, apărătorii au făcut plîngere împotriva acestei decizii. Ieri, fostul președinte a fost prezentat în fața instanței, care i-a judecat plîngerea. Spre deosebire de ceilalți inculpați, Iosif Pop a fost adus la Tribunal cu discreție, fără girofaruri și fără sirene. Mai mult, mașina poliției a tras inițial în curtea secției II de Poliție, iar Iosif Pop a intrat în Tribunal ca un cetățean obișnuit, escortat de doi polițiști. Dacă nu i s-ar fi observat, cu greu, ce-i drept, cătușele de la mîini, iar ziariștii nu ar fi aflat de termen, Iosif Pop ar fi putut trece neobservat prin mulțime. Oprit, preț de cîteva secunde, pe treptele tribunalului, Pop a refuzat să comenteze ceva despre dosar. „Mergeți la avocații mei”, a șoptit el. „Dar dumenavoastră nu aveți nimic de spus?”, am întrebat noi. „Ba da, dar nu acum”, a lansat răspunsul cu două înțelesuri fostul președinte.
În Camera de Consiliu, audierea lui Pop nu a durat mai mult de jumătate de oră, timp în care apărătorii aleși din biroul avocatului Viorel Apostol au pledat pentru ilegalitatea deciziei Parchetului Național Anticorupție (PNA). Ei au contestat arestarea pe motiv că aceasta s-ar fi efectuat doar pe baza unor bănuieli ale organelor de anchetă care sînt infirmate de documentele aflate la dosar. După nici 20 de minute, completul de judecată s-a pronunțat în defavoarea lui Pop, considerînd corectă decizia procurorilor de a-l aresta preventiv pentru 30 de zile. Chiar după pronunțarea sentinței, avocații lui Pop au făcut recurs, urmînd ca procesul să se judece la Curtea de Apel.
La cîteva ore după aceea, în jurul prînzului, sirenele și girofarurile mașinilor poliției și-au făcut simțită prezența încă de departe. Au fost aduși primii arestați în Dosarul Transilvania, pentru prelungirea mandatului cu încă 30 de zile. Intrarea pe aleea din spatele Tribunalului era blocată de un camion care transporta materiale de construcții pentru noua clădire a Tribunalului. Nervoși că au fost nevoiți să oprească în stradă mașinile încărcare cu inculpați, șoferii de pe dubele poliției au început să claxoneze insistent. În sfîrșit, camionul s-a pus în mișcare și mașinile poliției au ajuns la destinație. Timp suficient pentru rudele celor arestați, parcă în număr mai mare de cînd a fost reținut și Pop, să se strecoare pe lîngă mașini. În atmosferă se simțea un freamăt nou, o așteptare a ceva nedefinit. Speranța tuturor, rude sau inculpați, într-o minune, era aproape palpabilă.
Avocații s-au apucat de pledoarii parcă cu mai multă tragere de inimă. „Am trimis o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe 12 noiembrie, recomandată, prin poștă, în care sesizam neregulile din acest proces. Concomitent, am trimis și un mesaj electronic prin Internet prin care anunțam instanța de acolo despre faptul că trimit prin poștă documentele despre acest proces. Pe data de 18 noiembrie, grefierul de acolo mi-a trimis răspuns scris că nu a primit nici o scrisoare din Bacău. Răspunsul lor a fost pus la poștă pe data de 18 noiembrie și a ajuns în România pe data de 23 noiembrie. În acest caz, eu nu pot decît să spun că ori poșta nu și-a făcut datoria, ori cineva interesat ca această scrisoare să nu ajungă acolo a sustras-o pur și simplu”, a declarat Ioan Popa, apărătorul lui Carmen Negoiță. Rumoarea din sală s-a oprit în timpul pledoariei lui Popa, pentru ca apoi să pornească din nou. Inculpații schimbau priviri cu subînțeles cu rudele din sală. Între timp, au început să pledeze ceilalți avocați. „Nu au fost confruntați decît Beca și Negoiță cu fostul președinte al băncii, Iosif Pop. Ceilalți de ce mai stau arestați? Nu este posibil ca, în 60 de zile de cînd sînt arestați, să nu fie chemați nici pentru o singură declarație”, au spus apărătorii lui Ciprian Stanciu, Timona Cioinea, Eduard Colos, Georgeta Pricopoaea, Simona Moroca și Dorinel Popa.
„Pop a fost arestat și el. Asistăm la un paradox. Procurorii l-au arestat tocmai pe cel care a făcut reclamație la justiție pentru fraudarea sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania. Dar pînă acum nu și-au pus nici o întrebare cum de tocmai lupul care a păzit oile a făcut reclamația. Pentru că el a diriguit destinele băncii. S-a primit răspuns de la Oficiul Național Pentru Spălarea Banilor. Nici unul dintre apărători nu a intrat în posesia acestui document. De ce? Pentru că i-ar dezvinovăți cumva pe cei care stau arestați degeaba de două luni încoace?”, s-a întrebat apărătorul Cristinei Hermeziu.
„Clentei mele i s-a luat doar o declarație în cursul săptămînii trecute, cu privire la o anumită ședință a Comitetului de Credite și Risc, și încă una în cursul acestei dimineți, dacă își menține declarația de vineri. Pentru asta a stat închisă timp de două luni, în timp ce procurorul nu a făcut nici un demers pentru instituirea tutelei celor doi minori rămași acasă. Aceasta era obligația lui, din moment ce l-a arestat pe singurul părinte al celor doi copii, care trăiesc acum din mila unor prieteni, pentru că nu au rude în Bacău care i-ar putea îngriji”, a spus apărătorul Timonei Cioinea, fosta contabilă șefă a Băncii Transilvania Bacău.
Contrar obișnuinței de pînă acum, doar doi dintre inculpați au vrut să ia cuvîntul în apărarea lor. Benoni Beca a susținut că rezultatul întrevederii este previzibil, iar Dorinel Popa a cerut să i se precizeze statutul pe care îl are. „De 60 de zile nu m-a întrebat nimeni nimic, nu mi s-a luat decît o declarație preliminară înainte de a fi arestat. De atunci, nici un procuror nu m-a chemat la audieri sau la confruntări. Sînt în arest preventiv sau sînt condamnat? În acest din urmă caz, ar trebui să mă ducă în Penitenciar, pentru că tot stau degeaba în arestul poliției”, a spus Dorinel Popa, liderul grupului „lemn”. Deliberările completului de judecată au durat și mai puțin decît în cazul lui Iosif Pop. „Instanța a decis prelungirea mandatelor de arestare cu încă 30 de zile, pînă pe data de 26 decembrie”, a anunțat președintele completului de judecată. „La mulți ani și dumneavoastră!”, a răsunat vocea lui Beca. „Vă rog să tratați această instanță cu același respect cu care v-am ascultat și eu pe dumneavoastră. Puteți face recurs în termen de trei zile”, a mai spus judecătorul. Toți inculpații însă au declarat că vor face recus, astfel că în cel mult două zile va fi judecată și cerea lor la Curtea de Apel.
În spatele Tribunalului s-au adunat din nou, claie peste grămadă, ziariști și rude. Benoni Beca acceptă să vorbească cu noi. „Eu nu l-am înfundat pe Pop. Pur și simplu am predat caseta audio procurorilor, pentru că, alături de mine stau închiși 26 de oameni nevinovați, iar Pop în tot acest timp a făcut speculații la bursă cu acțiunile Băncii Transilvania. Ei, cei de lîngă mine, au fost înfundați de Pop care a vîndut acțiuni ale Băncii Transilvania înainte de arestarea noastră despre care el știa că urma să aibă loc. De ce nu-l întreabă nimeni pe Pop cîți bani a cîștigat din aceste speculații?”, a mai apucat să spună Beca înainte de a fi băgat în duba Poliției. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns