Primăria Bacău a lansat ieri oferta publică primară de vînzare a obligațiunilor municipale, într-o tăcere curioasă. Pînă în octombrie anul trecut, ideea unei emisiuni de obligațiuni municipale părea aplicabilă doar prin alte părți ale lumii. Gheața a fost spartă de două orășele mici, Predeal și Mangalia. Inițiativele au avut un succes neașteptat, iar exemplul celor două stațiuni a fost urmat de alte orașe. Suma care se dorește a fi obținută de municipalitatea băcăuană prin acest procedeu este de 35 de miliarde de lei, adică ceva peste 1 milion de dolari. Este cea mai mare emisune de bond-uri (un alt termen folosit pentru obligațiunile municipalităților – n.r.) lansată pînă acum în România post-belică. Conform prospectului de emisiune, banii sînt destinați consolidării, amenajării și modernizării Teatrului Bacovia. Intermediarul emisiunii este BCR Securities, societatea de intermediere a valorilor mobiliare de pe lîngă Banca Comercială Română. În județ, obligațiunile pot fi achiziționate de la cele două sucursale ale BCR din Bacău, la sucursalele din Onești, Moinești, Comănești, Tîrgu Ocna și la Agenția Buhuși. Din informațiile obținute de la sucursala județeană a BCR rezultă că emisiunea nu s-a epuizat, iar cei interesați pot achiziționa și astăzi. Ceea ce surprinde cu adevărat este liniștea în care a fost învăluită această lansare, ca și cum nu s-ar fi dorit popularizarea ei. Am încercat să aflăm opinia edililor pe această temă, dar viceprimarul Dragoș Benea, care a avut responsabilitatea emisiunii de obligațiuni, nu a fost ieri de găsit.
Ce sînt obligațiunile municipale?
Obligațiunile municipale sunt valori mobiliare prin a căror vînzare consiliul local poate obține bani de la cetățeni (fie ai localității, fie din alte părți) sau de la instituțiile de plasament financiar, în vederea realizării unor obiective edilitare: renovarea unor clădiri de interes public, reparații de poduri, reabilitarea rețelelelor de apă, de canalizare etc. Obligațiunile se pot tranzacționa pe piața de capital, în Bursa de Valori. Un astfel de împrumut are avantaje pentru ambele părți. Municipalitatea obține banii necesari pentru diverse lucrări, fără a apela la bănci. Cei care vor cumpăra obligațiuni vor beneficia de o dobîndă mai mare decît la depozitele bancare sau la certificatele de trezorerie. Obligațiunile sînt garantate cu veniturile proprii ale bugetului local.
Obligațiunile municipiului Bacău au la data emiterii valoarea nominală de 1.000.000 de lei, care este și prețul de vînzare. Perioada de rambursare a împrumutului făcut de emitent către investitori este de doi ani și jumătate. Dobînda este variabilă și va fi plătită tot semestrial. Ea se calculează după o formulă deja consacrată, ca medie aritmetică între rata dobînzilor aferente depozitelor atrase de bănci (BUBID), plus rata medie a dobînzilor la depozitele plasate de bănci (BUBOR), la care se adaugă 2 puncte procentuale. Conform prospectului, dobînda care va fi acordată pentru prima perioadă va fi de 23% pe an, mai ridicată decît cea plătită la depozitele bancare sau la certificatele de trezorerie. Aceasta se plătește la valoarea nominală de 1.000.000 de lei. Returnarea banilor se face în cinci rate semestriale egale. Iată un exemplu concret. Un investitor cumpără o obligațiune de 1.000.000 de lei. La 22 mai 2003 el va primi prima rată a împrumutului, 200.000 de lei, plus dobînda aferentă, de 23%, aplicată la cele șase luni scurse, adică 115.000 de lei, în total 315.000 de lei. La al doilea termen, dobînda calculată ar fi, să zicem, de 22%. Investitorul va primi alte 200.000 de lei, rata împrumutului, plus dobînda aplicată la 800.000 de lei (valoarea nominală de atunci), a care se aplică dobînda de 22% calculată tot pentru șase luni, adică 88.000 de lei, în total 288.000 de lei. După cum se poate observa, dobînda scade pe măsură ce emitentul returnează împrumutul.
Ca orice împrumut de acest gen, și cel pe care-l face municipalitatea băcăuană este garantat. Emitentul obligațiunilor (Consiliul Local Bacău) garantează plata dobînzilor și rambursarea împrumutului principal la termenele scadente cu întreaga sa putere fiscală și de impozitare. Și trebuie spus că edilii băcăuani sînt cît se poate de zeloși în a colecta taxele și impozitele de la cetățeni. În cazul cetățenilor băcăuani care vor achiziționa obligațiuni se va crea un paradox, în sensul că ei vor alimenta prin taxele și impozitele achitate către Consiliul Local plata dobînzilor și a pricipalului la obligațiunile pe care le cumpără.
Perioada se subscriere este cuprinsă între 27 noiembrie și 10 decembrie a.c. Pentru achiziția de obligațiuni, programul de lucru cu publicul la sucursalele și agențiile din județul Bacău – ca și la celelalte unități BCR din țară – este între orele 9.00 și 14.00.
Curios este că municipalitatea băcăuană nu a promovat în nici un fel emisiunea de obligațiuni demarată ieri. Cu o zi înainte de lansarea ofertei, adică marți, viceprimarul municipiului, Dragoș Benea, ne-a declarat că „obligațiunile vor fi lansate, cel mai probabil, la sfîrșțitul acestei săptămîni”. Cea mai mare emisiune de obligațiuni din țară a pornit într-o suspectă tăcere a munciipalității, teoretic principalul factor interesat de succesul acesteia. Și, totuși, despre emiterea de bonduri s-a știut, atît timp cît ieri au existat cumpărători, iar telefoanele BCR au zbîrnîit toată ziua, în căutare de informații. O tăcere suspectă a venit din curtea primăriei Bacău, tăcere care paote alimenta eventuale speculații pe marginea celor interesați să cumpere obligațiuni, garantate cu buzunarele noastre. Menționăm că din surse sigure știm că Societatea de Investiții Financiare Moldova este interesată de obligațiunile municipiului. SIF-ul a mai făcut astfel de plasamente, iar cele care privesc municipiul Bacău sînt cu atît mai interesante. Mai mult, chiar și intermediarul emisiunii, BCR Securities, va urmări plasarea obligațiunilor, din același motiv ca fostul FPP II. De altfel, la un moment dat,oficialii firmei au spus că vor achiziționa valorile mobiliare care vor rămîne, eventual, nesubscrise. Cu siguranță, însă, că cei care au trebuit să cumpere bondurile municipalității au făcut-o deja. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns