Vînzările de bere la SC Bere Lichior Mărgineni au fost reluate ieri, după o pauză de o săptămînă. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de Oral Dogu, președintele societății. El a vrut să clarifice unele zvonuri care dădeau ca sigură oprirea definitivă a producției de bere. Oral Dogu le-a prezentat ziariștilor documentele care atestă că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a acordat autorizație de vînzare a producției SC Bere Lichior Mărgineni SA. „De acum, fabrica va lucra la capacitate maximă”, a declarat președintele societății. El a explicat și motivele pentru care producția și vînzarea au fost blocate: datoriile la bugetul statului, de 8,5 milioane de dolari, la care se adaugă penalitățile de întîrziere și debitele la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și la cel al Asigurărilor de Sănătate. Oral Dogu a explicat că cererea de reeșalonare a datoriilor către stat a fost aprobată zilele trecute de MFP, cauza blocării producției fiind întîrzierea de o săptămînă cu care funcționarii de aici au răspuns solicitării. Ca urmare, firma va trebui să achite acești bani în rate lunare, timp de cinci ani. Dacă plățile restante și cele curente vor fi achitate la timp, producătorul băcăuan de bere va plăti la sfîrșitul acestei perioade doar jumătate din volumul penalităților acumulate. Acordul dat de minister pentru reeșalonarea datoriilor va avea, deocamdată, un singur efect asupra fabricii de bere, și anume că va putea să vîndă direct stocul de bere de aproape 67.000 de hectolitri. Fiscul a impus producătorului condiții draconice, cea mai importanță fiind reducerea la zero a profitului obținut din vînzarea celor 67.000 de hectolitri de bere, concomitent cu reducerea datoriilor.
Chiar și așa, stocul, în valoare de 2,5 milioane de dolari, odată vîndut și deduse cheltuielile cu producția și salariale, nu va acoperi decît o mică parte din totalul datoriilor. Ce va face însă Bere Lichior Mărgineni după epuizarea acestui stoc și cum va putea să valorifice producția tocmai reîncepută, că să fie respectat graficul de reeșalonare? La această întrebare răspunde, parțial și optimist, președintele Oral Dogu: „Ținînd cont de capacitatea fabricii, plata se va face cu ușurință!”.
De unde atîta optimism, răspunsul vine tot de la Ministerul Finanțelor, instituție care, la mijlocul acestei luni, a acordat SC Vinalcool SA cinci licențe de comercializare a următoarelor produse: bere, vin, rachiu românesc, rachiu turcesc și lichioruri. Aici se cuvine o precizare: acționarii majoritari la Bere Lichior Mărgineni și la Vinalcool sînt una și aceeași firmă, Nicoren LLC din SUA. Acest amănunt este important, deoarece reluarea la capacitate maximă a producției la fabrica de bere nu ar avea logică, Bere Lichior Mărgineni neavînd autorizare să-și vîndă decît stocurile, noua producție fiind interzisă de la comercializare. Soluția pentru valorificarea pe piață a berii a venit prin licențierea Vinalcool de către MFP. Mișcarea conducerii fabricii de bere de a vinde produsele indirect, prin Vinalcool, a fost posibilă prin achitarea datoriilor pe care această firmă le avea la stat.
Oral Dogu a anunțat că Vinalcool a fost închisă în ultimele 12 luni din cauza neachitării accizelor care totalizau două milioane de dolari, problemă care a fost rezolvată zilele trecute. Acest lucru va permite Vinalcool să producă și să comercializeze inclusiv bere, începînd din ianuarie 2003. Cum societatea nu poate fabrica bere pentru că nu are instalațiile necesare, este clar că va prelua acest produs de la firma „soră”, Bere Lichior Mărgineni. Un alt cîștig este și libertatea Vinalcool de a-și valorifica propriile stocuri de lichior, despre care președintele Oral Dogu afirmă că ar valora cinci milioane de dolari. Astfel, relansarea Vinalcool face posibilă reluarea producției și comercializării berii de la Bere Lichior Mărgineni.
Torpilă din partea micilor acționari
Nicoren LLC are un pachet de 50,96 % dintre acțiunile Bere Lichior Mărgineni, restul pachetului fiind distribuit între acționarii mici: 20,04% dețin salariații și foștii salariați, prin programul PAS, iar 29 de procente au fost acordate prin programul de privatizare în masă (PPM). O parte dintre micii acționari, nemulțumiți de modul în care sînt tratați de „majoritar”, au înființat în luna septembrie 2002 Asociația Acționarilor Minoritari de la SC Bere Lichior Mărgineni SA Bacău (AAM). Scopul declarat a AAM este „protejarea acționarilor minoritari și prevenirea păgubirii acestora, ca urmare a măsurilor abuzive luate de acționarul majoritar”. Asociația și-a propus ca, prin membrii săi, să realizeze o „monitorizare permanentă a activității acționarului majoritar, iar toate abaterile de la reglementările legale să fie aduse la cunoștința organelor de drept”.
AAM a ales însă o cale originală de a proteja interesele membrilor și a găsit de cuviință să expedieze fiscului, dar și la Consiliul Concurenței București, un memoriu în care solicită, nici mai mult nici mai puțin, decît falimentarea SC Bere Lichior Mărgineni, documentul fiind semnat de președintele AAM, Ionel Bighiu. În memoriu, reprezentantul micilor acționari se plînge că, pînă la vînzarea pachetului majoritar de acțiuni din 1997, unitatea a realizat profit, iar acționarii au primit dividende. „Începînd cu anul 1998, unitatea a realizat pierderi în fiecare an, care, pentru perioada 1998 – 2002 sînt în sumă de peste 450 de miliarde de lei, situație în care noi, acționarii minoritari, în toată această perioadă nu am primit dividende și nici explicații privind cauzele care au determinat o astfel de situație economico-financiară negativă”, se arată în documentul AAM. Asociația se mai plînge și că bugetul de stat „își recuperează o parte dintre creanțe pe calea sechestrului; acționarul majoritar, pînă la această dată, și-a asigurat îndestularea, iar acționarul minoritar a rămas cu pierderea”. De asemenea, de dragul bugetului de stat, AAM își ia angajamentul să „acționeze pentru plata la timp a datoriilor” societății. Asociația mai reclamă în memoriu că „organele fiscale nu au acționat hotărît pentru încasarea sumelor datorate bugetului de stat de către Bere Lichior Mărgineni”, ceea ce a contribuit într-o mare măsură la situația „deosebit de dificilă în care se află această unitate”.
Concluzia la care ajung autorii memoriului este neobișnuită prin implicațiile negative pe care le-ar putea avea asupra societății: „În aceste condiții, apreciem că acordarea pentru Bere Lichior Mărgineni a înlesnirilor fiscale la plata datoriilor față de Bugetul de Stat nu se justifică”. Mai mult, asociația susține că acordarea reeșalonărilor „nu este benefică pentru ministerul finanțelor și pentru acționarii minoritari”. Totuși, membrii AAM declară că doresc redresarea economică, financiară și socială a firmei. În viziunea AAM, ar trebui declanșată procedura de „restructurare, reorganizare și chiar a falimentului de către principalul creditor, respectiv Ministerul Finanțelor”. De asemenea, se mai cere transformarea datoriilor în acțiuni și vînzarea acestora pe piața de capital. Totuși, cea mai dură cerere a micilor acționari este „punerea în executare a sechestrelor aplicate pe activele unității de către organele MFP”.
„Să se scoată pe bucățele la vînzare”
De ce ar dori micii acționari falimentul Bere Lichior Mărgineni sau vinderea bunurile aflate sub sechestrul MFP nu au reușit să ne explice nici reprezentantul AAM și nici conducerile firmelor și instituțiilor amintite în memoriu. Singurul răspuns, naiv și el, l-am primit de la președintele AAM, Ionel Bighiu. El a afirmat că a cerut vînzarea bunurilor firmei ca „să se lămurească odată situația, să se scoată pe bucățele la vînzare, ca să putem cumpăra și noi ceva”. Spuneam că cererea este naivă, deoarece vînzarea „pe bucățele” a fabricii este imposibilă, după cum ne-a informat Cezar Marariu, directorul general adjunct al DGFP Bacău. Marariu spune că în memoriuul AAM „am fost acuzați în mod nejustificați de neîndeplinirea datoriilor de colectare a contribuțiilor la buget”. Directorul argumentează că, de la acumularea debitelor, au fost instituite sechestre, au fost vîndute bunuri aparținînd SC Bere Lichior Mărgineni și au fost blocate conturile firmei. „Toate aceste acte ale noastre au fost contestate în instanță de administrația întreprinderii și doar o parte dintre măsuri și-au putut urma cursul”, spune Cezar Marariu. El adaugă că DGFP a declanșat chiar procedura de faliment la societate, dar „procesul a fost stopat de instanțele de judecată”. DGFP a reușit să vîndă totuși Fabrica de amidon, care a aparținut societății datornice, și are încă instituit sechestru asupra întregii fabrici de bere. „Nu putem să vindem pe bucățele fabrica, pentru că, de exemplu, înstrăinarea unui depozit sau altor utilități ar face imposibilă activitatea agentului economic, precizează Cezar Marariu.
„Foștii conducători și-au tot adus rudele”
„Nu înțeleg scopurile acestui memoriu și ale acestei asociații, despre care acum aud prima oară”, s-a arătat surprins Oral Dogu, președintele SC Bere Lichior Mărgineni. Oral Dogu spune, referitor la acuzațiile din memoriu, că „situația de față în care a ajuns fabrica se datorează faptului că, atunci cînd am preluat-o, schema de personal era supradimensionată”. Președintele susține că, în 1997, erau 550 de angajați, iar acum, după disponibilizări, s-a ajuns la 230, număr tot prea mare față de necesități. „Majoritatea lor dețineau acțiuni la societate și propunerile pe care le-au făcut acum vin probabil din nemulțumirile față de disponibilizări”, declară Oral Dogu. „Datoriile acumulate au fost cauzate tocmai de cheltuielile suplimentare cu personalul inutil. În unitate erau la un moment dat chiar 20 de familii întregi angajate pe bază de «nepotisme». Foștii conducători și-au tot adus rudele la fabrica de bere”, își explică președintele nemulțumirea micilor acționari.
Dificultățile financiare ale societății de bere provin, conform președintelui Oral Dogu, din accizarea „foarte mare” a produselor fabricii. „Accizele care se percep sînt la fel de mari ca la berea de lux. Cum diferența dintre costurile de producție ale berii populare și de lux este de numai 15 la sută, considerăm că, prin sistemul de accizare, sîntem «pedepsiți» că încercăm să facem produse ieftine”, a mai spus Oral Dogu. Ministerul Finanțelor nu aținut cont de cererea de falimentare a SC Bere Lichior Mărgineni, pe care au „produs-o” membrii AAM, dar specialiștii pe care i-am consultat, ca și alte persoane implicate direct sau indirect în activitatea întreprinderii, susțin că acționarii minoritari nu ar avea nimic de cîștigat din executarea silită. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns