Ce reprezintă 1 Decembrie în istoria poporului nostru? Care sînt personalitățile ce și-au pus amprenta în procesul de făurire a statului național unitar român modern? Cunoașteți semnificațiile Zilei Naționale a României? Cîți ani se împlinesc, duminică, de la săvîrșirea actului Unirii tuturor românilor? Ce răspunsuri au dat băcăuanii la aceste întrebări, puteți afla din sondajul nostru de opinie.
Mirela Gheorghian, 39 de ani, asistent universitar: „Cred că orice român ar trebui să știe ce semnificație are ziua de 1 decembrie! Nu pot să declar fățiș mîndria de a fi român, dar sînt mîndră că sînt româncă și mîndră de țara mea. Eu cred că în general se greșește că această zi – ziua Făuririi României Mari – nu este serbată cu fastul necesar. Se împlinesc 84 de ani, dacă am făcut corect diferența, de cînd țările române s-au unit”.
Ana Maria Olan, 25 de ani, vînzător: „Nu știu dacă are vreo semnificație deosebită aceată zi, greutățile din ziua de azi te fac uneori să uiți anumite zile de importanță națională”.
Valeria Mihalcea, 50 de ani, contabil: „Pentru mine, ziua de 1 Decembrie, Ziua națiuonală a Țării, are o semnificație deosebită și mă face să-mi amintesc de toate evenimentele istorice în acest sens. Vă spun sincer că mă gîndesc cu tremur la înaintașii țării care s-au jertfit ca noi să trăim într-o țară unită”.
Ion Mihalcea, 54 de ani, tehnician: „Cred că noi, cei în vîrstă, avem o educație patriotică mai accentuată față de generațiile tinere care sînt sigur că nu știu ce semnificație are această zi. Nu numai din cauza vîrstei mai înaintate, dar și a educației sîntem mîndri că sîntem români și vrem ca ziua de 1 Decembrie să fie serbată ca atare”.
Teodora Cășeru, 50 de ani, manipulant: „Ziua Independenței, ce altă semnificație? Nu avem timp să ne gîndim la astfel de evenimente pentru că avem o viață mult prea grea”. (A consemnat Alina Tănăsescu)
Lasă un răspuns