Astăzi demarează în toată țara Recensămîntul General Agricol (RGA). Toate gospodăriile vor fi luate la inventariat și toate animalele vor fi numărate. Motivația recensămîntului sînt schimbările intervenite în urma împroprietăririlor postdecembriste, care impun cunoașterea structurii agriculturii și a potențialului agricol al României. Oficiali ai Institutului Național de Statistică (INS) susțin că un recensămînt general agricol va permite satisfacerea cerințelor de informații statistice atît pe plan intern, pentru adoptarea unor măsuri de politică agrară, cît și pe plan internațional, pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin țării noastre, în raporturile de cooperare cu organismele internaționale.
Obiectivul principal al RGA este asigurarea de date statistice structurale, necesare fundamentării politicilor naționale în domeniul agricol și pentru desfășurarea negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană. De asemenea, acesta va servi ca bază de eșantionare pentru desfășurarea unor anchete statistice prevăzute în Acquis-ul comunitar. Pentru pregătirea și organizarea acestui recensămînt, s-au constituit Comisia Centrală, Secretariatul tehnic Central, precum și Comisiile teritoriale și Secretariatele Tehnice Județene.
Bugetul total alocat Recensămîntului Agricol este de 520 de miliarde de lei. Recenzorii coordonatori și recenzorii șefi vor primi 300.000 de lei pentru fiecare zi de activitate (în total 31 de zile), adică 9,3 milioane de lei brut, respectiv 8,37 de milioane de lei net;
-recenzorii vor fi plătiți cu 250.000 de lei/zi (în total 26 de zile), adică 5,85 de milioane de lei net.
Pentru realizarea numărătorii au fost selectate 40.000 de persoane, dintre care 1.568 vor lucra în județul Bacău (1.070 de recenzori, 202 recenzori șefi, 87 coordonatori și 209 recenzori de rezervă).
Formularul de înregistrare
Chestionarul RGA cuprinde, în 14 pagini, 14 capitole cu aproximativ 300 de variabile. Vor fi înregistrate toate unitățile care desfășoară activitate agricolă, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare. Nu fac obiectul numărătorii unitățile piscicole, păstrăvăriile, fazaneriile, unitățile prestatoare de servicii în agricultură (chimizarea și protecția fitosanitară, îmbunătățiri funciare și irigații), dacă acestea nu utilizează terenuri agricole și nu dețin animale de la care se pot obține produse vegetale și animaliere.
Datele care interesează
Datele care trebuie culese s-ar putea regrupa astfel: a) amplasarea unităților de observare; b) statutul juridic al exploatantului; c) obiectul producției; d) integrarea exploatatiilor în întreprinderi care se pretează la una sau mai multe activități economice; e) caracteristicile demografice fundamentale a exploatantului și gospodăriei; f) inventarul factorilor de producție: proveniența forței de muncă angajate în unitatea de observare (membrii gospodăriei, lucrători agricoli salariați); numărul și suprafața parcelelor; suprafața pe tip de utilizare a terenului; suprafața recoltată pe cultură; numărul de arbori pe tip de producție; efectivul de animale pe specii; tipul de mașini și echipamente utilizate; clădirile agricole; g) modul de posesiune a factorilor de producție : regim de valorificare; proveniența mașinilor și echipamentelor utilizate; h) alte caracteristici : agricultura itinerantă; recurgere la : irigații, drenare, îngrășăminte, pesticide, variate semințe cu înalt randament, activități de pescuit sau forestiere, dacă este cazul; sistem de creștere a animalelor domestice.
Sfera de cuprindere
RGA 2002-2003 va acoperi întreg teritoriul țării, atît mediul rural, cît și cel urban. La precizarea elementelor care definesc unitatea de observare au fost luate în considerare condițiile specifice care caracterizează agricultura României. S-a avut în vedere faptul că, pe lîngă exploatațiile agricole propriu-zise, se găsesc multe gospodării individuale care dețin suprafețe agricole foarte mici, ce nu pot fi neglijate. Din aceste considerente, sfera de cuprindere a RGA vizează atît exploatațiile agricole, cît și gospodăriile/exploatațiile individuale, indiferent de mărimea acestora și de aportul lor la producția agricolă.
Formularul
Formularul conține noțiuni și definiții fără ambiguități, ușor de înțeles și explicat..Formularul RGA conține întrebări care necesită din partea persoanei intervievate o atenție deosebită pentru indicarea exactă a tuturor datelor – denumirea exploatației (societate comercială, societate agricolă, unitate a administrației publice, unitate cooperatistă etc, denumire și adresă completă, cod fiscal); suprafețele agricole utilizate, culturile existente și numărul de parcele utilizate. Toate aceste înregistrări, realizîndu-se în unitățile de măsură standard (ha și/ sau ari), reclamă înscrierea cu exactitatate a tuturor datelor. De asemenea, capitolul „Forța de muncă în agricultură în ultimele 12 luni” impune înregistrarea corectă a numărului de zile lucrate în agricultură (pe categorii de forță de muncă angajată: permanent, temporar, zilieri sau persoane angajate de la terți) și, desemnarea gradului de importanță a activității agricole (principală/secundară) în raport cu celelalte activitaăți neagricole.
Se fac și vizite ulterioare
În cazul în care membrii gospodăriei/exploatației individuale lipsesc temporar de la domiciliu/sediul exploatației, recenzorul înscrie în formular numele și prenumele lor, urmînd să completeze restul datelor cu ocazia unei vizite ulterioare, cînd persoanele respective pot fi găsite. Pentru persoanele greu de găsit la domiciliu, care lucrează în schimburi, recenzorul lasă o înștiințare în care indică ziua și ora cînd sînt rugate să fie acasă pentru înregistrare. Dacă șeful exploatației lipsește pe întreaga perioada de desfășurare a recensamîntului, vor fi intervievați ceilalți membrii adulți ai unității de observare (cu exceptia exploatațiilor cu personalitate juridică ce se vor autoînregistra sub îndrumarea recenzorului șef).
Cum se va face înregistrarea datelor
Înregistrarea datelor în formularele de recensamînt se va efectua astfel:
– de către recenzor, pentru gospodăriile/exploatațiile individuale din sectorul atribuit (în acest scop, recenzorul se va deplasa în mod obligatoriu la toate gospodăriile/exploatațiile individuale cuprinse în formularele primite de la comisia de recensamînt);
– de către conducătorii exploatațiilor cu personalitate juridică, prin autoînregistrare, sub îndrumarea directă a recenzorului coordonator;
– de catre personalul din aparatul propriu, prin autoînregistrare, pentru exploatațiile care aparțin Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informații, Ministerului Justiției.
RGA este o acțiune care se bazează pe libera declarație sub semnătură a cetățenilor și nu le impune acestora obligativitatea prezentării unor documente justificative, fiind asigurată confidențialitatea datelor și informațiilor furnizate.
Formularele de înregistrare se completează în prezența proprietarilor. Dupa completarea lor, recenzorul va citi, tot în prezenta acestora, informațiile înscrise, pentru a se asigura că înregistrarea s-a făcut corect și fără omisiuni și că informațiile corespund declarației făcute. Capul gospodariei trebuie să semneze formularul pentru confirmarea datelor declarate și completate. În lipsa acestuia, formularul va fi semnat de persoana adultă din gospodărie care a facut declarația.
Datele și informațiile individuale înscrise în formularele RGA sînt strict confidențiale și sînt utilizate numai în scopuri statistice. Declarațiile individuale nu pot fi utilizate pentru luarea unor decizii sau măsuri privind persoanele în cauză, nu pot fi folosite ca documente justificative în fața organelor de justiție, ale organelor administratiei de stat sau alte instituții. Recenzorii și celelalte persoane cu sarcini la recensămînt nu au voie să comunice nici unei persoane particulare, instituții, firme etc, răspunsurile cetățenilor înregistrate în formulare.
„Capul gospodăriei” și „șeful exploatației”
Șeful exploatației este persoana fizică ce are responsabilitatea de a conduce activitatea zilnică financiară și de producție a unității de observare. Acesta este, în general, dar nu întotdeauna, aceeași persoană cu capul exploatației/ gospodăriei agricole individuale. În cazurile în care capul exploatației/ gospodăriei agricole individuale nu este și șef al acesteia , înseamnă că a fost desemnată (angajată) o altă persoană pentru administrarea unității de observare.
Efectivele de animale
În formularul RGA se înregistrează efectivele de animale domestice pentru producție, reproducție, îngrășare/vînzare, de muncă, existente la momentul de referință (1 decembrie 2002). Prin animale existente se înțeleg atît animalele prezente la sediul unității de observare, cît și cele aflate în afara localităților, în munți, bălți, sălașuri, transhumanță și în orice altă situație de excepție, cînd animalele nu se află la sediul unității de observare, la momentul de referință. Înregistrarea efectivelor de animale se face după principiul proprietății, în sensul că efectivele se înregistrează la unitățile de observare care au aceste animale în proprietate și nu la unitățile ce le dețin temporar în folosință, în custodie (de exemplu, animalele luate pentru anumite servicii) sau în întreținere. Animalele contractate, dar nelivrate, se întregistrează la unitățile de observare în care se găsesc la momentul de referință. În cazul în care animalele aparțin la doi sau mai mulți proprietari, se vor înregistra la unitatea de observare la care se află la momentul de referință.
Care sînt activitățile agricole
Activitatea agricolă reprezintă acea ocupație care contribuie la realizarea de produse agricole vegetale și/ sau animaliere, la întretinerea mijloacelor de stocare a acestora, sau orice altă activitate direct derivată din activitatea de productie. Acestea pot fi: organizare și administrare (cumpărări și vînzări, contabilitate etc.); munca la cîmp (arat, semănat, recoltat etc.); creșterea animalelor (prepararea și distribuirea hranei pentru animale, îngrijirea animalelor etc.); orice muncă depusă în unitatea de observare care contribuie la stocarea, prelucrarea, prepararea produselor agricole primare, în vederea expedierii lor pe piață (ambalare, sigilare, etichetare etc.); transport în favoarea unității de observare, prevăzut a fi asigurat cu personalul propriu; activități secundare neagricole neseparabile (aceste activități sînt direct legate de producția agricolă și nu pot fi separate de activitatea agricolă principală -producerea untului, de exemplu).Sînt excluse: menajul casnic (gătit, curățenie,etc.); silvicultura, vînătoarea, pescuitul și piscicultura (desfășurate sau nu în cadrul unității de observare). Totusi, o parte limitată din aceste activități, desfășurate de forța de muncă agricolă, nu se exclude dacă nu poate fi apreciată (masurată) separat. De asemenea, sînt excluse activitățile secundare neagricole separabile (de exemplu, prelucrarea produselor agricole din cadrul unității de observare); orice activitate neagricolă desfasurata și orice altă activitate lucrativă desfășurată.
Lasă un răspuns