Pentru mulți dintre noi, chimia se încăpățînează de ani de zile să existe, dar și să rămînă o mare necunoscută, în ciuda eforturilor profesorilor de-a ne „traduce” ce înseamnă acest obiect. Există, însă, și elevi care au o adevărată pasiune pentru chimie. În perioada 15-16 noiembrie a avut loc ediția jubiliară a Concursului Național de Chimie „Costin D.Nenițescu”. La aceast concurs au participat elevi din toată țara, iubitori ai tabelului lui Mendeleev, care s-au întrecut în a elucida tainele chimiei. Premiul I la Secțiunea Chime anoganică a fost ocupat de Andrei Ursu, elev al Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, căruia i-a fost acordat și Premiul Societății de Chimie pentru calitatea excepțională a cunoștințelor dovedite în concursul „C.D.Nenițescu”.
Dintre cei 70 de concurenți aliniați la start, Andrei s-a aflat printre cei zce care au trecut de proba scrisă și a intrat în laborator pentru proba practică, unde a reușit să obțină cel mai mare punctaj și să se claseze primul. Astfel, el va pleca la Olimpiada Națională de Chimie, din luna aprilie 2003 și se află între cei 15 elevi selecționați în lotul internațional lărgit. După o lungă perioadă de pregătire, din acești 15, vor rămîne patru adolescenți care ne vor reprezenta pe plan internațional. Elevul de clasa a XI-a vrea să devină medic. „Ca să cîștigi un premiu, trebuie să muncești, trebuie să sacrifici multe. Acum lupt pentru premiul întîi la Națională, ca să pot intra la Facultatea de Medicină fără examen”, ne-a declarat Andrei.
Un alt premiant este Sergiu Mihai Mitruți, elev în clasa a-X-a la același liceu. Deși la Secțiunea de Chimie anorganică nu a reușit să ajungă în primii 10, fiind al 11-lea, el a avut posbilitatea să participe la Secțiunea „Propunători de Probleme”, unde a ocupat locul al II-lea. El a fost cel mai tînăr premiant de la secțiunea sa. Sergiu se află și el pe lista elevilor vînați de toate facultățile din România și va merge la Olimpiada Națională. „Pasiunea mea pentru chimie a început în clasa a-VII-a cînd, la prima lucrare de chimie, am luat nota cea mai mare și apoi am mers la olimpiadă. Eu aș vrea să urmez facultatea de medicină. Aș vrea să ajung medic cardiolog. Vreau să ajung în lotul internațional. Cred că pentru asta mi-ar trebui cam 12 ore de învățat zilnic, dar nimic nu este imposibil”, spune Sergiu Mitruți.
Locul al III-lea la Secțiunea Chimie Anoganică a fost ocupat tot de un elev de la Colegiul „Vrănceanu”, Neculce Mihai Daniel. Profesoara care a fost alături de ei, Mariana Rosenschein, ne-a povestit că cei care ne sînt colegi au fost vedetele concursului: „Toată lumea i-a căutat, i-a felicitat. Pe Andrei cred că orice facultate din lume l-ar dori student” (Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns