Recenta abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe de urgență readuce în discuție un proiect al Ministerului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Cooperație (MIMMC), prin care administrarea bunurilor sistemului cooperatist este preluată de un organism al statului. Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea cooperației va fi promovat printr-o ordonanță de urgență, pînă la sfîrșitul acestui an. În esență, MIMMC intenționează să înființeze un Consiliu Național al Cooperației, condus de persoane numite de acest minister, și înființarea unui Fond Național de Promovare și Dezvoltare a Mișcării Cooperatiste, ce ar urma să fie finanțat din profitul organizațiilor cooperatiste.
Ideea subordonării cooperației a apărut în urmă cu un an, iar unul din primele proiecte de ordonanță de urgență a fost caracterizat de reprezentanții cooperatorilor ca o „tentativă de naționalizare”, deoarece toate bunurile organizațiilor sînt private. Pînă acum, proiectul a cunoscut peste 16 variante, după cum declară Gheorghiță Lazăr, președintele Federalcoop Bacău. El s-a arătat surprins de repunerea pe tapet a proiectului de „naționalizare”, deoarece Octav Cozmîncă, ministrul Administrației Publice, a promis săptămîna trecută că va fi preluat un proiect al deputatului Viorel Rus. Despre această variantă de act normativ, Gheorghiță Lazăr crede că „nu i se pot reproșa prea multe lucruri, deci ar fi convenabil”.
MIMMC a anunțat că va organiza miercuri, 13 decembrie o dezbatere la care ar urma să participe experți europeni și reprezentanți ai mișcării cooperatiste. „De schimbat, se va schimba ceva, pentru că trebuie să ne aliniem și noi la reglementările specifice cooperației din țările Uniunii Europene”, preconizează președintele Lazăr. El speră că, totuși, MIMMC va renunța să-și promoveze propriul Proiect de Lege după ce experții europeni își vor spune punctul de vedere. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns