Aerostar ar putea primi fonduri de la buget pentru menținerea în funcțiune a capacităților strategice
• Executivul a aprobat în acest sens un Proiect de Lege, al cărui conținut nu a fost încă publicat • conducerea Aerostar așteaptă să vadă documentul înainte de a se pronunța • actul normativ s-ar putea aplica de anul viitor
Aerostar Bacău ar putea să scape de povara susținerii din resurse proprii a unor capacități de producție necesare României în caz de război. Firma băcăuană este acum obligată să cheltuiască sume considerabile pentru a respecta prevederile Legii 73/1995 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare. În repetate rînduri, conducerea Aerostar și sindicatele de aici au făcut demersuri, inclusiv la parlamentarii băcăuani ai partidului de guvernămînt, pentru a introduce societatea pe lista firmelor din industria de apărare. Miza constă în faptul că doar așa Aerostar ar putea fi sprijinită de stat să mențină în funcțiune capacitățile impuse de Legea 73/1995, lucru care acum nu se întîmplă din cauză că acționariatul majoritar al societății este privat. Guvernul a adoptat în ședința de săptămîna trecută un nou Proiect de Lege privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, al cărui conținut nu a fost încă dat publicității. Într-un comunicat al Executivului, se arată că „elaborarea unui nou Proiect de Lege a fost deteminată de faptul că unele prevederi ale Legii nr. 73/1995 au devin inoperabile, ca urmare a mutațiilor importante survenite în economia națională. Din cauza neasigurării de la bugetul de stat a fondurilor necesare, agenții economici care au răspunderi pe linia pregătirii pentru apărare nu pot realiza conservarea și păstrarea în conservare a capacităților de mobilizare”. Guvernul mai consideră că vechea lege impune agenților economici, indiferent de forma de proprietate, o serie de obligații pentru susținerea efortului de apărare, „fără a asigura compensarea acestora”. În vederea pregătirii economiei naționale pentru apărare, va fi elaborat un sistem de prioritati și de alocare a resurselor, care are scopul de a stabili responsabilitățile ce revin autorităților, instituțiilor publice și agenților economici. De asemenea, vor mai fi stabilite criteriile pentru stabilirea produselor și serviciilor cuprinse în contractele prioritare, modul de constituire a resurselor și de eșalonare a alocării acestora, precum și drepturile și obligațiile agenților economici furnizori pentru satisfacerea în regim de urgență a nevoilor de apărare.
„Nu este prima dată cînd se ia în discuție modificarea Legii 73 – ne-a spus Grigore Filip, directorul general al Aerostar. Au fost vehiculate mai multe variante privind modificarea actului normativ în discuție. Chiar dacă Guvernul a aprobat un proiect de lege care modifică reglementările de pînă acum, încă nu știm ce conține acesta. În consecință, nu putem pronunța dacă este mai bun sau nu. Așteptăm să vedem forma în care a fost adoptat”.
Conform definiției date de legiuitor, „capacitățile pentru apărare reprezintă liniile de producție sau de prestări de servicii specializate, activele care le deservesc, amenajările tehnologice specifice existente în domeniile industriei, transporturilor, comunicațiilor și tehnologiei informației (…) utilizate în scopul satisfacerii necesităților vitale ale forțelor sistemului național de apărare, în caz de mobilizare sau de război”. Se așteaptă ca Guvernul să înceteze să impună cheltuieli firmelor private și să le creeze acestora dezavantaje față de societățile cu capital majoritar de stat. O variantă ar fi să aloce fonduri de la buget pentru menținerea capacităților. Altă posibilitate ar fi renunțarea la capacitățile strategice deținute de Aerostar. (Gabi PASCU, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns