• campanii umanitare derulate în ultimii ani pentru sprijinirea unor copii suferinzi de diverse afecțiuni nu s-au bucurat de prea mare succes • Ioana Manolescu, o pensionară din București a fost unul dintre puținii donatori din afara familiei care au încercat să o sprijine pe Roxana Contoi, o tînără Dofteana, bolnavă de leucemie
Roxana Contoi, o tînără în vîrstă de 22 de ani din comuna Dofteana, care a aflat că este bolnavă de leucemie cu puțin timp înainte de nuntă începe, de astăzi, un nou tratament la Spitalul Fundeni. În urmă cu mai bine de două luni, cazul Roxanei Contoi a fost prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru. La începutul verii, Roxana s-a logodit cu Iulian Podoc, un tînăr de 34 de ani, de loc tot din comuna Dofteana. În toamna acestui an, urma să aibă loc nunta. Evenimentul nu s-a mai petrecut. La începutul lunii iulie, în urma unui control medical de rutină, viitoarea mireasă a aflat că suferă de leucemie. Imediat cum i-au pus diagnosticul, medicii Spitalului Municipal Onești au trimis-o, în aceeași zi, la București, la Spitalul Fundeni. Medicii bucureșteni au confirmat diagnosticul. Roxana suferă de leucemie acută, iar singura sa șansa de scăpare ar fi un transplant de măduvă osoasă. Pentru asta ar fi nevoie de bani, așa că toți cunoscuții și prietenii familiei au început să se mobilizeze, să pună mînă de la mînă, în speranța că vor reuși să acopere măcar o parte din cheltuielile de operație.
O adevărată campanie umanitară s-a pornit pentru a putea strînge bani de care Roxana are nevoie pentru operație. Convinși că fiecare mie de lei donată de oameni cu suflet ar putea să îi redea Roxanei speranța că va îmbrăca rochia de mireasă, rudele au deschis conturi la sucursala Banc Post din Slănic Moldova. „Nu s-au adunat prea mulți bani în acele conturi”, spune Constatin Copăcel, cumnatul Roxanei. El ne-a mai povestit că în sprijinul Roxanei s-a făcut chiar și o intensă campanie umanitară pe Internet, însă fără prea mare succes. „S-au strîns, în total, cred că vreo 40-45 de milioane de lei. Majoritatea banilor provin de la rude, cunoscuți și prieteni”, mai spune cumnatul Roxanei. Au fost, însă, cîteva gesturi făcute de oameni pe care nu i-au văzut niciodată și care i-au impresionat teribil pe membrii familiei Roxanei. „O bătrînă din București, Ioana Manolescu, ne-a trimis din pensia sa 300.000 de lei. Singurul lucru pe care ne-a rugat să îl facem a fost să îi trimit o confirmare a intrării banilor în conturile deschise pe numele Roxanei. În scrisoarea pe care ne-a trimis-o bătrîna ne-a povestit că a mai făcut astfel de gesturi umanitare, însă nu știe nici acum dacă banii pe care i-a trimis dînsa au ajuns la destinație. Gestul doamnei Manolescu ne-a impresionat mult, mai ales că ne-am dat seama că pensia ei nu este prea mare”, ne-a mai povestit Constatin Copăcel.
Cît de utile pot fi campaniile umanitare
Campanii umanitare derulate în ultimii ani pentru sprijinirea unor copii suferinzi de diverse afecțiuni nu s-au bucurat de prea mare succes. Zbuciumul prin care trece acum familia Roxanei pentru a face rost de bani să o trimită la operație mai este trăit de o grămadă de alte familii în care exită un bolnav ce ar avea nevoie de tratamente costisitoare. Prin același chin au trecut și părinții Mihaelei Chiriac, o fetiță în vîrstă de 12 ani, bolnavă tot de leucemie. Disperați, părinții au început să dea anunțuri prin presă, au deschis conturi la mai multe bănci din oraș, însă fără prea mare folos. În conturi nu s-au adunat decît cîțiva bănuți, iar singurii care și-au deschis baerele pungilor au fost tot cunoscuții, rudele și prietenii de familie. Campanii umanitare derulate în ultimii ani pentru sprijinirea unor copii suferinzi nu s-au bucurat de prea mare succes. Ceva mai eficientă par a fi organizațiile non-guvernamentale, care au învățat la ce uși trebuie să bată și, mergînd pe un caz concret, reușesc să îi sensibilizeze mai ușor pe oamenii care ar putea avea puterea financiară să îi sprijjine și pe cei aflați în nevoie. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns