Nașterea Sfîntului Ioan Botezătorul
Trei mame au născut, conform Noului Testament, prin darul lui Dumnezeu: Sfînta Ana, care a zămislit-o pe Maica Domnului, Sfînta Elisabeta, pe Ioan, și Fecioara Maria, care l-a adus pe lume pe Hristos.
Astăzi este serbată zămislirea Sfîntului Prooroc și Înaintemergătorul Domului. În timpul cînd Irod era rege al iudeilor, a intrat Sfîntul Arhanghel Gavriil în altar, la preotul Zaharia, care slujea, și l-a vestit că rugăciunea lui și a soției, aceea de a avea un copil, se va împlini, iar pruncul se va numi Ioan. Zaharia s-a arătat surprins, deoarece credea că este împotriva firii ca o femeie bătrînă ca soția sa, Elisabeta, să poată naște. Arhanghelul l-a încredințat că la Dumnezeu nimic nu este imposibil, deci și Elisabetei i s-a dat putere să zămislească un prunc, care va fi mare înaintea Domnului. Preotul Zaharia a întrebat cum va ști că s-a făcut voia Domnului, iar Arhanghelul Gavriil l-a îndemnat să citească Scripturile și să vadă că s-a apropiat venirea Celui ce mîntuiește pe Israel, iar înaintea Lui va merge un înger, cu puterea și cu duhul lui Ilie, care va fi Ioan. Dar pentru că nu a crezut cuvintele Arhanghelului, Zaharia a fost pedepsit să rămînă mut pînă în ziua cînd se vor împlini toate cele profețite.
Sinaxar romano – catolic
Pomenirea Sfîntului Lin
După persecuția din timpul împăratului Nero, cînd au fost martirizați sfinții apostoli Petru și Pavel, istoria Bisericii romane este învăluită în ceață. Abia la sfîrșitul secolului al II-lea apare un document referitor la primii 12 episcopi succesori ai Sfîntului Petru. Lista, întocmită de Sfîntul Irineu, episcop de Lyon, îl menționează pe Lin ca urmaș al Sfîntului Pavel. Sfîntul Lin, originar din provincia Tuscia, probabil din Volterra, a fost „un om încercat”. Pentru sfințenia vieții și capacitatea lui de conducere, Sfîntul Lin a fost ales de însuși Sfîntul Petru drept urmaș al său. S-a bucurat de multă trecere în fața comunității din Roma. El a condus Biserica în perioada grea a începuturilor, dar susținut de alți creștini și-a împlinit cu cinste misiunea. Se pare că a sfîrșit ca un martir. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns