Pentru SC Uton Onești, finalul de an înseamnă suspans prelungit, iar rezultatul bătăliei pentru preluare nu poate fi încă întrevăzut. Din cele 3 oferte publice de preluare a 49,9% din capitalul social, mai sînt active doar două, întrucît SC Măgura SA Tîrgu Ocna a renunțat. Celelalte două firme, Siatra Prod Tîrgu Jiu și SC Metal Invest Grup din Dărmănești au rămas în cursă, iar bătălia dintre ele nu numai că nu este încheiată, dar pare a se încrîncena. Societatea din orașul minerilor a lansat în luna octombrie prima o ofertă publică de preluare a aproape jumătate din capitalul social al Uton Onești. Prețul oferit atunci era de 25.000 de lei/acțiune, adică valoarea nominală. La puțin timp, au apărut alte două oferte, lansate de SC Metal Invest Grup Dărmănești și Măgura SA Tîrgu Ocna. Prețul pe acțiune au fost peste oferta societății din Tîrgu Jiu. Numai că Siatra Prod a ridicat din nou prețul pînă la 54.000 de lei/acțiune și a prelungit perioada de derulare a ofertei. Metal Invest a așteptat, cum se spune, la cotitură și chiar la final a majorat încă o dată oferta, pînă la 57.050 de lei/acțiune.
Se părea că lucrurile se îndreaptă spre final, însă nu a fost așa. Chiar înainte de vacanța de iarnă a pieței de capital, firma din Tîrgu Ju a ridicat prețul pe acțiune la 70.225 de lei, iar perioada de derulare a ofertei merge acum pînă la 23 ianuarie 2003. Nici firma din Dărmănești nu a stat degeaba și a fixat un nou termen final tot în aceeași zi. Menționăm însă că pînă atunci ambele societăți mai pot interveni în termenii ofertelor.
Cert este că acum cele aproape 50 de procente din Uton Onești valorează peste 28 de miliarde de lei, mai mult decît întregul capital al societății, cifrat la 20,8 miliarde de lei. Obiectul de activitate al societății din municipiul de pe Trotuș constă în proiectarea, producerea și comercializarea în țară și în străinătate a utilajelor sub presiune pentru industrii de proces, piese de schimb și subansamble pentru aceste utilaje, confecții metalice sudate, elemente și trasee de conducte, compensatoare de dilatație, piese forjate și turnate, tratamente termice și termochimice, acoperiri de protecție, reparații mașini unelte și mașini electrice. Este foarte probabil ca atractivitatea firmei oneștene să constea și în structura actuală a acționariatului: SIF Moldova – 38,62% din acțiuni, Asociația Salariaților „Uton” – 37,108%, alți acționari – 24,272%. Dacă luăm în considerare acest factor, ceea ce se vizează în ofertele publice în derulare este pachetul unuia din marii acționari. Teoretic, cel deținut de Asociația Salariaților nu poate fi vîndut, pentru că nu a fost încă achitat integral. Practic, se poate proceda și în alt fel, în sensul că diferența rămasă poate fi achitată chiar de cumpărător. Asta însă presupune o înțelegere cu membrii asociației, la care se pare că nu s-a ajuns încă. Pe de altă parte, în cursă este și pachetul din portofoliul SIF Moldova. Dar gigantul de investiții financiare știe să-și negocieze deținerile, așa că prețurile ridicate nu sînt legate numai de interesele cumpărătorilor, ci și de ale celor care vînd. Oricum bătălia pentru Uton Onești este încă deschisă oricărui rezultat. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns