• Asociația Chinologică din Bacău proaspăt înființată este afiliată la Asociația Chinologică Română • asociația își propune să facă lobby pentru înregistrarea ciobănescului românesc la Federația Chinologică Internațională • tot aici vor fi înregistrați și cîinii periculoși din Bacău
În Bacău a luat ființă Asociația Chinologică afiliată la Asociația Chinologică Română. Principalul scop al Asociației este să înregistreze și să inventarieze cîinii de rasă din județul Bacău și să le promoveze la nivel național și internațional. Cea mai stringentă măsură de gen se impune în cazul rasei ciobănesc romănesc, cu subspeciile carpartin, mioritic și de Bucovina. „La o primă evaluare, în județul Bacău ar exista cel puțin 500 de exemplare valoroase despre care se știe foarte puțin pe plan național, tocmai pentru că în Bacău nu a existat o asemenea Asociație care să le înregistreze și să le ateste pedigree-ul. Pentru cei care nu au pedigree, participarea prin intermendiul Asociației noastre la două concursuri la care să obțină calificativul foarte bine atrage după sine în mod automat obținerea unui pedigree de tip B, cunoscut fiind faptul că cel de tip A se obține numai la naștere”, ne-a declarat medicul veterinar Gabriel Axinte, președintele Asociației Chinologice din județul Bacău. Înregistrarea și inventarierea ciobăneștilor românești în scriptele Asociației Chinologice ar contribui la creșterea numărului de exemplare pure din România, ceea ce ar putea duce într-un final la înregistrarea acestei rase de cîini ca fiind originară din România.
Asociația Chinologică din Bacău se va mai ocupa și de înregistrarea raselor de cîini periculoase. În principiu, deținătorii unor astfel de rase trebuie să meargă cu exemplarele pe care le dețin la Asociație, unde vor fi înregistrate, tatuate cu un număr și li se eliberează o adeverință de înregistrare în Registrul de evidență al cîinilor periculoși. Cu acest document, stăpînii trebuie să meargă la poliție și să se înregistreze și în evidențele acestei instituții. „Toate aceste demersuri costă 200.000 de lei. Înscrierea în această Asociație și înregistrarea cîinilor la poliție nu exclude vinovăția stăpînului în caz de atac al animalului. Acesta se pedepsește penal cu închisoare de la șase luni la cinci ani, iar în cazul în care persoana atacată a decedat, cu închisoare de la 2 la 7 ani. De asemenea, conform legii, se pedepsește tot cu închisoarea de la șase luni la doi ani comercializarea și importul de astfel de cîini. Cu amendă de pînă la 20 de milioane de lei se pedepsește neînregistrarea acestora”, ne-a mai spus Gabriel Axinte. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns