• în județul nostru sînt oameni care și-ar dori din tot sufletul ca la naștere să fi fost binecuvîntați cu alt nume sau prenume • unii s-au adaptat ușor, alții și-au schimbat numele, iar cei mai mulți suferă în tăcere
Fiecăruia dintre noi i-au fost rezervate cu multă vreme înainte de naștere un nume de familie și un prenume. În funcție de dorința părinților sau a nașilor, am ajuns cu toții să purtăm nume care ne plac sau care ne scot din sărite. Cînd conștientizăm în care dintre tabere sîntem, e prea tîrziu. Sînt oameni care și-ar dori din tot sufletul să nu fi fost blagosloviți cu numele alese de nași sau părinți, în momente de totală lipsă de inspirație. Celor care nu-și suportă numele, nu le rămîne decît să și le schimbe.
Pentru Carmen, toată copilăria și adolescența au fost un chin. Și toate din cauza numelui de famile. „De domnișoară m-a chemat «Bucă», iar în școală toți copiii mă ironizau în fel și chip. Am suferit mult și nu credeam că voi scăpa curînd de rușinea numelui. Dar a venit Făt-Frumos, m-am măritat cu el și am scăpat de acest chin”, ne-a povestit Carmen, acum Irimia. La fel s-a întîmplat și în cazul Mihaelei Muia, care a așteptat măritișul ca pe o mîntuire. Alte femei au avut o soartă inversă. Ele s-au măritat cu bărbați cu nume de familie ciudate. În cazul lor lucrurile sînt și mai dificile, pentru că trăiesc o viață cu un nume de familie care le creează mari neplăceri. Unii se supără dacă îi gratulezi cu vorbe de genul „bou” sau „vacă”. Alții însă trebuie să înghită în sec, pentru că n-ai făcut decît să le spui numele de familie.
Dacă vrei să afli ce nume trăznite mai au unii, cel mai simplu este să deschizi o carte de telefon. Găsești rapid nume precum Boubreaz, Boubătrîn ori Bounegru. La fiecare literă găsești cîte o familie al cărei nume te trimite cu gîndul la vreu animal sau vreo plantă: Porcescu, Porcos, Porcaru, sau Păpușoi, Cucuruz și Cucuruzac.
Dacă te apuci să aduni numele cu tentă vegetală, poți face rapid o ciorbă sau o tocăniță, cu toate ingredientele necesare. Mai întîi se taie familia „Ceapă”, se adaugă „Păstîrnac” și „Morcov”, și toate se pun în „Apărece”. Cînd a dat în „Clocot”, puneți „Undelemn”, după gust, și acriți cu „Borș” sau „Oțet”. După preferință, se poate drege cu „Smîntînă”.
Unora dintre semenii noștri, oameni normali de altfel, le-au fost ursite nume care te trimit cu gîndul la un handicap: Șchiopu, Ruptu, Chioru, Ciungu sau Surdu.
Părinții s-au certat cu asistenta pentru prenumele copilului
Dacă unii au avut noroc de un nume de familie obișnuit, care să nu stîrnească rîsul, părinții sau nașii lor au dat chix cu prenumele. Și astfel au apărut printre noi Autogen, Cola, Euro, Pompel, Țuflica, Expertiza, nume inspirate din telenovele precum Raula, Eusofina, Isaura, Orlando, Marimar.
Numai la Maternitatea Bacău, la biroul de înregistrare și declarare a nou-născuților, apar zilnic situații dintre cele mai hilare. Cel mai
„tare” prenume din acest an a fost ales de o familie de țigani, care vroia să-și boteze plodul Bulă. Din nefericire pentru părinți și spre fericirea copilului, asistenta de serviciu s-a încăpățînat să treacă acest nume, pînă cînd părinții au cedat. După cîteva ore de gîndire și scandal, proaspeții părinți s-au oprit la numele de Fernandoinspirat, desigur, din telenovele.
Nu toți copiii au baftă de o asistentă în Maternitate zdravănă la minte, care să-i aducă pe părinți cu pioarele pe pămînt. Este și cazul lui Livi Ciobanu, din Moinești, care a rămas fără „u-l” din coada numelui datorită celui de-al doilea război mondial. „M-am născut în 1944, la Bîrlad. Era în timpul bombardamentului. Mama m-a dus la primărie, să mă treacă în acte. Cînd notarul scria certificatul, a început un nou raid. Toată lumea a luat-o la fugă spre adăposturi. La fel și mama, care mă ținea în brațe. A luat certificatul din fugă de sub nasul notarului și a fugit cu mine spre adăpost. Pe certificat a rămas numai Livi. Intenția era să mă cheme Liviu, dar asta a fost”, ne-a povestit Livi Ciobanu despre istoria numelui său.
Corvoada unui nume trăznit are soluții
Persoanele nemulțumite de numele sau prenumele care le-au fost date la botez pot scăpa de acest chin schimbîndu-le pur și simplu. Cine este în această situație trebuie să depună la primărie o cerere de solicitare a schimbării numelui, bine motivată, însoțită de un dosar. Acesta trebuie să cuprindă copii legalizate după certificatele de stare civilă ale solicitantului, un exemplar din Monitorul Oficial al României în care a fost publicată cererea de schimbare a numelui, actul de consimțămînt dat în forma autentică al celuilalt soț, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei, orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale. În trei zile de la depunere, dosarul va fi înaintat Poliției, prin intermediul Serviciului de Evidența Populației. În 60 de zile de la primire a documentelor, Poliția emite o decizie de admitere sau respingere a cererii. Dacă cererea este admisă, solicitantul platește taxa legală de schimbare a numelui, depune chitanța la primăria care a înaintat dosarul și primește o copie după decizia emisă de IGP. Așa scăpați de un calvar pe care-l credeați fără ieșire. (C. DUȚĂ, C. TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns