Din ianuarie 2003, producătorii de ulei comestibil nu mai pot utiliza formulele „dublu rafinat” și „fără colesterol” la etichetarea produselor lor. Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a emis în vara lui 2002 un set de norme privind natura, conținutul, originea, fabricarea, etichetarea și calitatea uleiurilor vegetale, a grăsimilor tartinabile – în speță a margarinelor – și a maionezelor. Aceste reglementări devin operaționale și obligatorii pentru producători din ianuarie 2003.
Normele privind produsele alimentare se aliniază celor europene
Schimbarea normativelor impuse produselor alimentare nu este o noutate. Mai toate fac obiectul unor modificări, datorate armonizării legislației autohtone cu cea din țările Uniunii Europene. Reglementările noi intră una cîte una în vigoare. Nu demult au devenit operaționale noile norme privind etichetarea produselor ecologice. Vor fi urmate în primăvară de cele legate de bulion și pastă de tomate. În toamnă intră în vigoare noua listă a aditivilor și coloranților alimentari admiși și lista ar putea continua.
Obișnuiți cu lentoarea românească, mulți vor spune că nu se va schimba mare lucru. Nu este chiar așa. În ciuda faimosului slogan „merge și așa”, admis prea des de conaționali, schimbările au început să se facă simțite. În plus, alinierea la standardele europene este imperativă pentru producători, așa că firmele serioase le vor aplica, așa cum s-a întîmplat și pînă acum. Deci impunerile în privința celor trei categorii de produse vor fi cu siguranță aplicate, întrucît este greu de crezut că producători de talia Argus Constanța (ulei), Topway Craiova (margarină) sau European Food (maioneze) vor încălca noile reglementări.
Sînt interzise formulele care manipulează consumatorii
Una din micile surprize conținute în noile reglementări privind etichetarea sortimentelor din cele trei categorii o constituie interdicția utilizării formulelor „fără colesterol” și „dublu rafinat” la uleiul comestibil. Motivația este relativ simplă. Ambele formule sînt învinuite că manipulează, de fapt, consumatorul. Trebuie reținut că prin însăși originea lor, uleiurile comestibile nu conțin colesterol. Acest component este caracteristic numai produselor grase de origine animală. Or, uleiul comestibil nu are așa ceva sau nu trebuie să aibă. Deci mențiunea „fără colesterol” este fără suport.
Ceva asemănător se poate spune și în cazul formulei „dublu rafinat”. Conform noilor reglementări, există doar două categorii de uleiuri. Una este cea a uleiurilor vegetale nerafinate sau brute, adică produsul care se obține din prelucrarea materialelor oleaginoase (cum sînt semințele de floarea-soarelui, rapiță sau soia). Cealaltă categorie este a uleiurilor rafinate, care pot fi obținute inclusiv din primele prin rafinare. Cei care știu cum se obținea mai de demult uleiul știu că, de fapt, pe piața consumatorilor obișnuiți nu există decît produse așa-zis „dublu rafinate”.
Reglementări similare au intervenit și la margarine. Astfel, formula „fără colesterol” este interzisă, din aceleași considerente. Prin însăși definiția lor, margarinele sînt emulsii de tip apă în ulei obținute din uleiuri vegetale sau cel mult grăsimi hidrogenate, iar acestea nu conțin – sau nu trebuie să conțină – colesterol . De asemenea, se interzice și formula „unt vegetal”, folosită pînă acum la unele produse, care induce în eroare. De asemenea, pentru cele care conțin mai mult de 0,5% sare va fi obligatorie mențiunea „sărată”, deoarece s-au înregistrat cazuri în care produsul era cumpărat pentru prăjituri și nu se putea folosi din cauza sării.
Menționăm că actualele norme conțin și lista aditivilor acceptați în cele trei categorii de produse și limitele de admisibilitate la cei cu probleme, cum este cazul butil-hidro-anisol. De asemenea, singurul colorant alimentar admis este beta-carotenul, care este natural, deci nu se acceptă nici unul sintetic. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns