Anul 2002 a fost unul fast pentru agricultura băcăuană. Cu toate capriciile vremii, producțiile obținute au fost totuși mai bune decît în anii precedenți. A scăzut și suprafața agricolă rămasă pîrloagă. De asemnea, sectorul zootehnic a cunoscut o revigorare a activității. Declinul efectivelor de animale a fost stopat, ba s-au înregistrat și creșteri în unele sectoare.
Producția medie la cereale a crescut cu aproape 25 de procente
„Au existat probleme din punct de vedere al condițiilor agro-meteorologice – a afirmat directorul adjunct al Direcției Agricole Bacău, Ghiță Burlui. Cu toate acestea, rezultatele au fost mai bune bun decît s-au așteptat chiar și specialiștii”.
Capriciile meteo n-au lipsit în 2002. Seceta care a caracterizat primăvara a afectat mai ales suprafețele cultivate cu legume. De asemena, unele suprafețe agricole au mai fost calamitate de revărsarea apelor. Dar, pe ansamblu, lucrurile au stat mai bine ca în alți ani. Doar leguminoasele pentru boabe au avut o producție care a ajuns la numai 82% din cea obținută în 2001. În rest, rezultatele au fost toate mai bune sau măcar aceleași.
Un salt semnificativ în randamentul pe unitatea de suprafață a fost înregistrat la cereale. Producția medie totală la nivel de județ a fost de 3.393 de kg/ha, cu 24% mai mare decît 2001. De asemenea, și producțiile de struguri au fost cu 22 de procente mai mari raportate la anul precedent. O creștere ceva mai mică – de numai 15 procente – s-a înregistrat la plantele uleioase, adică floarea-soarelui rapiță și soia. Și la capitolul legume, cartofi sau fructe rezultatele sînt mai bune ca în alți ani.
Un punct important este orientarea agricultorilor spre plantele tehnice. Sfecla de zahăr a fost cultivată pe 874 de ha – față de 583 de ha în 2001 -, iar la floarea-soarelui creșterea a fost de 36%. Rapița este mai modestă, cu numai 14%.
Zootehnia a mers mai bine ca în anii anteriori
Un alt punct pozitiv s-a înregistrat în zootehnie. Declinul efectivelor de animale a fost stopat, iar în unele sectoare s-au înregistrat și creșteri. A crescut numărul scoafelor, a găinilor ouătoare și a vițeilor. De asemenea, s-au înregistrat salturi la producția medie de lapte, cu 13% și la ouă.
Există și puncte negative. Irigarea culturilor a fost lăsată mai ales pe seama ploilor, iar lipsa unor resurse financiare a făcut ca anumite proiecte – cum sînt cele de combatere a eroziunii solului – să nu fie executate în întregime.
Specialiștii DGAIA își doresc un an mai bun, mai ales că din 2003 fermierii vor fi și ei prinși în finanțările nerambursabile derulate prin programul SAPARD. (G. PASCU)
Lasă un răspuns