În ultimele zile, mai mulți băcăuani au fost agresați fizic, violentați și jefuiți de unele obiecte personale, poșete, căciuli sau mănuși – de către indivizi suspecți care au reușit să se facă nevăzuți. Victimele preferate: bătrînii și femeile. Locurile de acțiune: scările de bloc, vanele lipsite de iluminat, vecinătatea clădirilor nelocuite. Cei afectați ne întreabă:cine trebuie să asigure protecția cetățeanului, pentru că prezența polițiștilor se face simțită mai ales în zone cu riscuri reduse de pericol? Am solicitat, la rîndul nostru, opinia străzii.
Platon Vasile, 62 de ani, pensionar: „Nu știu cine ar trebui să aibă grijă de noi, cetățenii! Recent nu mi s-a întîmplat nimic de genul furtului sau altceva. Acum doi ani, am plecat cu autobuzul spre Gherăiești, avînd bani în buzunar, iar cînd am ajuns, m-am trezit fără ei. A fost vina mea că nu am fost suficient de atent!”
Vasile Foamete, 52 de ani, pensionar: „Cred că protecția cetățeanului în România este nulă. Sînt de puțin timp în țară pentru că am venit cu o problemă familială. Eu locuiesc în Spania, dar acolo poți merge pe stradă fără să-ți fie teamă că te trezești fără geantă sau fără bani în buzunar.”
Vasile Șoituz, 54 de ani, croitor: „Cetățeanul nu e protejat! El trebuie să se protejeze singur pentru că nu există legi care să împiedice furturile și spargerile de mașini. Într-adevăr, s-a introdus multă poliție pe străzi, dar tot degeaba!”
Eșanu Viorica, 54 de ani, pensionară: „Ar trebui mai multă atenție din partea cetățenilor în primul rînd! Mie nu mi s-a întîmplat niciodată pentru că întotdeauna sînt foarte atentă cînd în jurul meu circulă persoane dubioase. Dar e de ajuns să se întîmple o dată!”
Pîrlog Andreea, 17 ani, elevă: „Protecția noastră e foarte slabă! E prea mic efectivul de polițiști raportat la numărul de infracțiuni ce se produc. Chiar dacă pățești ceva pe stradă, cei care intervin sînt tot oamenii de rînd și nu polițiștii!”. (A consemnat Mirela FECIORAȘ)
Lasă un răspuns