Unele dintre tradițiile populare ce țin de sărbătorile creștine de iarnă s-au stins în negura timpului. Altele, care au răzbătut cu bine prin anii regimului comunist, au tendința să intre și ele în istorie. Lipsurile cotidiene, sărăcia, ignoranța sau lipsa credinței în valorile autohtone sînt tot atîte motive pentru care, în decursul timpului, sărbătorile de iarnă riscă să devină simple bucurii gastronomice.
O stare de fapt contrară am regăsit-o, și anul acesta, la biserica „Învierea Domnului” din Bacău. Aici, tradiția ca, în ziua de Bobotează, în curtea sfîntului lăcaș să „troneze” crucea de gheață nu s-a pierdut. Chiar dacă gerul de afară nu s-a tocmit cu temperaturile sub 0 grade să-și mențină reputația consacrată pentru această zi, de „gerul Bobotezii”. Puținii oameni, păstrători au tradițiilor și datinilor populare, au avut grijă ca specificul zilei să fie readus în conștiința celor ce au trecut de poarta bisericii de pe Prelungirea Bradului. „Avem creștini în parohie care se îngrijesc ca, în fiecare an, să avem în curte crucea de gheață. Este un obicei vechi, pe care oamenii încă îl mai păstrează indiferent de vremea de afară, ne-a explicat preotul paroh Petru Dinu. N-a existat an să nu avem o cruce de gheață”.
Așa se face că, și în 2003, creștinii nu s-au lăsat păcăliți de vreme și au reușit să-și ducă mai departe obiceiul. „Credincioșii au tăiat crucea din gheața unui iaz din apropiere și au adus-o aici cu mașina”, ne-a povestit preotul Dinu. Chiar dacă dimensiunile acesteia s-au mai diminuat, parohul este optimist în privința rezistenței. „Crucea era mult mai mare cînd a fost montantă, însă, din cauza temperaturilor peste zero grade, ea s-a mai topit. Însă cred că va rămîne în picioare cel puțin pînă în luna februarie. Sau mai mult, cine știe?”, ne-a încredințat preotul Petru Dinu. Indiferent de cît timp vor vedea oamenii crucea de gheață în fața bisericii „Învierea Domnului”, un lucru este cert: tradiția nu s-a pierdut, chiar în mijlocul orașului Bacău. (C. Gh.)
Lasă un răspuns