• deși ar trebui să achite între 2,5 și 3 milioane de lei, băcăuanii nu dau nici un leu pentru această taxă • unii motivează că nu au bani, iar cei buni-platnici nu vor să-i țină în spate pe vecinii care uită să-și plătească întreținerea • nici administratorii nu insistă să strîngă acești bani, deși legea îi obligă, de teamă să nu se certe cu oamenii care îi plătesc
Fondul de rulment pe care locatarii trebuie să îl plătească la asociație, are de foarte mulți ani renumele unei adevărate poveri. Acte normative prevăd că fondul de rulment trebuie să acopere valoarea întreținerii, calculate pentru cea mai grea lună din iarnă. Cum în iarna care a trecut cea mai „scumpă” întreținere a fost în luna ianuarie, cei mai mulți dintre băcăuani trebuie să achite un fond de rulment cuprins între 2,5 – 3 milioane de lei. Numai că, de la litera legii pînă la realitatea din teren, este distanță mare, iar administratorii de asociații din Bacău nu au nici o putere de a convinge locatarii că această taxă trebuie plătită. Chiar dacă legea îi obligă să constituie acest fond de rezervă folosit pentru acoperirea în timp a facturilor la furnizori sau pentru alte reparații la imobilele din asociație.
La majoritatea asociațiilor din Bacău, fondul de rulment are o valoare destul de mică, stabilită de Adunarea Generală a asociațiilor, iar administratorii nu îndrăznesc să o majoreze. „Fondul de rulment la noi în asociație este de 300.000 de lei pentru un apartament cu trei camere, 200.000 de lei pentru unul cu două camere, și 100.000 de lei pentru o garsonieră. Nu a mai fost majorat de trei ani, pentru că nu avea nici un rost, oamenii oricum nu plătesc”, spune Elena Mălinaș, administratorul Asociației de Proprietari 14 din Bacău.
Cei mai mulți dintre administratori știu care sînt prevederile legislative în ce privește cuantumul acestei taxe, dar spun că nu se pune problema actualizării. Conform legii, stabilirea valorii se face „prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari”. Reprezentanții asociațiilor spun că nu se pune problema majorării taxei, știind că oamenii se confruntă cu foarte multe greutăți. „Oricîtă voință ar exista, tot degeaba. Oamenii nu au bani nici să plătească întreținerea, au datorii de zeci de milioane de lei. Nici nu vor să audă de fondul de rulment”, mai spune administratorul Mălinaș.
O altă discuție legată de achitarea fondului de rulment, foarte aprinsă, de altfel, apare în rîndul locatarilor care își plătesc la timp întreținerea. Deși la unele asociații această taxă are valori simbolice, oamenii nu vor să o plătească pentru a-i ține în spate pe cei care nu plătesc datoriile la asociație. „La noi în asociație, 70 la sută din locatari sînt pensionari, care plătesc la timp toate datoriile. Restul sînt persoane cu salarii mari sau chiar afaceriști care au datorii foarte mari. Cei care plătesc la zi au refuzat categoric să achite fondul de rulment, spunînd că nu sînt de acord ca banii lor să fie blocați, în timp ce afaceriștii îi rulează și scot mai mulți”, spune administratorul Asociației de Locatari 16.
Dacă la unele asociații, unde fondul de rulment este mai mic,au existat totuși cîțiva locatari care au plătit această taxă, la cele unde fondul a fost actualizat oamenii nu au plătiti nici un leu. „Fondul de rulment variază între 1 și 1,5 milioane de lei, adică e la valoarea cea mai mare a unei luni. De cînd a fost aprobat, nu am strîns nici un leu, pentru că oamenii nu au sau nu vor să dea”, explică Gheorghe Șeica, administratorul Asociației de Proprietari Miron Costin 32.
O altă problemă este cît plătesc proprietarii de apartamente care și-au montat propriile centrale termice. Legea nu face nici un fel referire la aceștia, administratorii au stabilit o taxă simbolică, de 100.000 – 150.000 de lei de apartament, dar locatarii tot nu dau banii. Pe de altă parte, chiar dacă legea spune că acest fond trebuie plătit, cei care nu-l achită nu pățesc nimic, pentru că legea nu prevede o sancțiune în acest sens. Doar administratorii îi pot acționa în instanță pe locatari, dar astfel de cazuri, pîna acum, nu s-au înregistrat.
O parte dintre administratori au renunțat deja la ideea de a mai percepe această taxă, în condițiile în care oamenii oricum nu plătesc. Este aproape evident că fondul de rulment nu-și mai are rostul. Poate doar acela de a crea suspiciuni în rîndul locatarilor, care se întreabă, justificat de cele mai multe ori, pe ce se duc banii lor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns