Vestea că din toamna anului viitor vor rămîne fără sursă de alimentare cu agent termic a stîrnit nemulțumirea și îngijorarea locatarilor din blocurile vizate de decizia conducerii Termloc SA Bacău. În urma unei analize care a avut loc la începutul acestui an, pentru a eficientiza activitatea societății care a preluat în administrare centralele termice de cartier și rețelele de distribuție aferente, directorul și patronul Termloc, Dumitru Crîșmaru, a decis să închidă centralele termice nerentabile. Potrivit șefului de la Termloc, în această situație se află centrala Institut, care deservește blocul 159 de pe strada Mărășești, și centrala Șoimului, care mai deservește 59 de apartamente, dintre care cele mai multe se regăsesc în blocul 28 de pe strada Ioniță Sandu Sturdza.
Știrea că din luna aprilie sau mai, cînd vor fi închise centralele, nu vor mai primi căldură, i-a nemulțumit pe locatarii blocului situat în strada Mărășești, în fața Pieței Sud. Pentru a beneficia de servicii la un cost cît mai apropriat de cel real, proprietarii au montat, la intrarea în bloc, apometru pentru apă caldă și gigacalorimetru, investiții care se vor dovedi inutile în condițiile în care blocul va fi debranșat de la sistemul de termoficare. Cît privește posibilitatea de a-și monta centrale termice proprii, pentru a nu fi nevoiți să înghețe iarna următoare în case, majoritatea covîrșitoare a locatarilor spun să această variantă iese din calcul. „Soțul este pensionat pe caz de boală, iar toată familia trăiește din salariul pe care îl cîștig eu. Ori, în aceste condiții, nu ne putem gîndi la o centrală”, ne-a declarat Viorica Andrioaie, de la blocul 159 de pe strada Mărășești. Nici pentru familia lui Dumitru Ciobanu, în care ambii membrii sînt pensionari, care locuiește în același bloc, montarea unei centrale nu este o investiție ușor de realizat. „Ne gîndim să montăm o centrală cu banii în rate. Altă variantă înțeleg că nu avem”, ne-a declarat bătrînul. Soluția în blocul de pe strada Mărășești pare să fie însă montarea unei centrale de bloc. „Avem pe bloc montată o antenă pentru telefonia mobilă, iar din banii pe care îi primim în contul chiriei s-au strîns, pînă acum, în bancă, 145 de milioane de lei. Putem să montăm o centrală de bloc, însă și locatarii mai trebuie să plătească ceva în plus”, ne-a declarat Vasile Pintielie, din același bloc.
Dacă în cazul locatarilor din blocul 159 de pe strada Mărășești lucrurile se pot rezolva mai ușor, salvarea fiind dată de antena firmei de telefonie mobilă pentru care se percepe chirie, în cazul locatarilor din blocul 28 de pe strada Ioniță Sandu Struda lucrurile sînt de-a dreptul dramatice. Majoritatea covîrșitoare a locatarilor sînt pensionari trecuți de 65 de ani, ale căror venituri rareori depășesc un milion și jumătate de lei. Pentru ei și plata facturii curente la întreținere reprezintă o mare problemă, în condițiile în care costul utilităților, numai în luna decembrie, depășește 1,5 milioane de lei. De investit bani pentru a cotiza la montarea unei centrale de bloc sau montarea unei centrale în apartament nici nu se pune problema. „Pensia mea este atît de mică, încît de trei ani m-am debranșat de la căldură. Pentru mine oricum nu mai contează dacă ne mai dau sau nu apă caldă și căldură”, ne-a declarat, resemnată, Aurelia Marian, de 72 de ani, locatar din blocul care va fi în primăvară debranșat. „Să ne punem ștreangurile de gît, mamă, că altceva ce să mai facem ? Eu am pensie de 900 de mii de lei, iar căldura în decembrie mă costă un milion și jumătate. De unde atîția bani? O să degerăm în case în iarna următoare, ca pe vremea războiului, că bani de centrale nu avem de unde să scoatem. Din ce-am auzit, nici banii de înmormîntare nu ne-ar ajunge să ne montăm o centrală din asta modernă”, ne-a declarat și Ruxanda Gazinschi. Situația materială a celor două bătrîne este valabilă în cazul majorității veciilor de la cele trei scări de bloc. Oamenii spun că oricum nu vor avea bani să monteze centrală, așa că singura lor variantă este să înghețe în case, în cazul în care firma publică ce le asigura, pînă acum, agent termic nu va mai continua să le furnizeze căldură și apă caldă.
Părerile administrației publice locale sînt destul de împărțite în acest caz. Dacă vicerimarul Dragoș Benea spunea acum cîteva zile că va lua legătura cu conducerea Termloc pentru a găsi, de comun acord, soluții ca cele aproape 100 de familii să nu rămînă fără agent termic, Ioan Butucaru, directorul Primăriei Bacău, ne-a declarat ieri că atîta vreme cît repectivul furnizor este o societate privată, nimeni nu îi poate impune să nu facă toate demersurile necesare pentru a-și rentabiliza activitatea. „Nu există un cadru legal pentru a obliga furnizorul de agent termic să nu oprească un anumit număr de centrale termice pe care le are în administrare. Însă atunci cînd a preluat aceste centrale, Termloc le-a luat așa cum au fost. Și cu bune, și cu rele”, a spus ieri și Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. Însă după ce a analizat mai atent situația, Dumitru Popa a mai precizat că în final, cei care vor solicita de bună voie debranșarea de la rețea vor fi tot locatarii rămași în sistemul centralizat și care mai primesc, încă, agent termic de la cele două centrale. „Este posiblil ca prețul agentului termic furnizat de cele două centrale să fie cu mult mai mare decît în cazul celorlate centrale termice ce alimentează mai mulți locatari. Cheltuielile se împart, în acest caz, la mai puține persoane și atunci și prețul agentului termic se majorează. Cînd furnizorul de agent termic va veni la ușă să ceară bani pentru serviciile prestate, locatarii vor fi cei care vor solicita debrașarea. Oricum, cîtă vreme locatarii care nu s-au debrașat încă se încadrează în plafonul de venituri, beneficiază de subvenții la plata agentului termic”, a mai precizat Dumitru Popa. (Costinela BREAHNĂ, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns