• CET și Termloc au de încasat de la populație peste 170 de miliarde de lei • față de luna octombrie, cînd a început furnizarea căldurii, datoriile s-au dublat • pentru a încasa la timp banii, CET a trecut la calcularea penalităților de întîrziere • administratorii asociațiilor de propiretari cred că principalele motive pentru care oamenii nu mai trect să plătească le reprezintă costul foarte ridicat al întreținerii, sărăcia și, în unele cazuri, delăsarea
De la începutul sezonului rece, datoriile băcăuanilor racordați la sistemul centralizat de încălzire s-au dublat. Înainte de începerea furnizării căldurii, CET SA Bacău, furnizorul majoritar de agent termic din Bacău, avea de încasat de la populație 48,5 miliarde de lei. Suma reprezenta însă datorii de cel puțin jumătate de an înainte, întrucît firma nu a livrat, în cursul verii, nici un strop de apă caldă. Motivul în reprezenta tocmai valoarea imensă a facturilor pe care CET le avea de încasat de la populație la ieșirea din iarna precedentă, cifrată în primăvara trecută la peste 100 de miliarde de lei. Cît privește datoriile pe care Termloc le avea de recuperat de la asociațiile datornice, valoarea acestora era, la sfîrșitul lunii septembrie, cu puțin timp înainte de începerea furnizării căldurii, la 38,46 de miliarde de lei. Așadar, înainte de începerea furnizării agentului termic pentru încălzire, utilitatea care scoate din buzunarele beneficiarilor cei mai mulți bani, datoriile însumate ale CET și Termloc erau de aproape 87 de miliarde de lei.
La trei luni de la începerea furnizării căldurii și reluarea livrării apei calde menajere, în situația asociațiilor deservite de CET, facturile neîncasate de cei doi beneficiari termici de la beneficiarii casnici se ridică la peste 170 de miliarde de lei. Din această sumă, 63,84 de miliarde de lei reprezintă banii pe care trebuie să-i încaseze Termloc, iar 106,81 de miliarde de lei ar trebui să intre în contul CET. În aceste sume intră, însă, și valoarea agentului termic funizat în luna decembrie și abia facturat de societăți, care se ridică la 29,2 miliarde de lei în cazul Termloc și 37,9 miliarde de lei în cazul CET.
Chiar dacă datoriile populației au crescut de la lună la lună, Termloc nu a anunțat, încă, nici o măsură restrictivă pentru a recupera banii de la populație și a ieși din blocajul financiar în care a intrat.
În topul asociațiilor cu cele mai mari datorii se numără Asociația 57, cu un debit de aproape 2 miliarde de lei, urmată îndeaproape de asociația 83, cu 1,9 miliarde și Asociația 65, cu 1,7 miliarde de lei.
Cît privește măsurile luate de CET SA pentru recuperarea la timp a banilor de la populație, firma a anunțat că a trecut deja la calcularea penalităților de întîrziere pentru acele asociații care nu achită contravaloarea agentului termic furnizat în termenul legal de 30 de zile.
Situația asociațiilor datornice deservite de CET este mult mai gravă decît în cazul Termloc: un număr de 36 de asociații din totalul celor 95 deservite de CET au datorii cuprinse între unul și două miliarde, iar în alte 10 situații debitul acumulat depășește două miliarde de lei. În topul asociațiilor cu cele mai mari restanțe se situează, detașat, Asociația 71, care are de plătit pentru apa caldă și căldura primită 3,4 miliarde de lei.
Potrivit administratorilor asociațiilor de poprietari din municipiul Bacău, principalele motive pentru care datoriile la întreținere au atins cote atît de mari le reprezintă veniturile mici ale populației, comparativ cu nivelul facturlor pe care aceștia trebuie să le plătească la întreținere. „Majoritatea locatarilor sînt pensionari sau șomeri, ale căror venituri nu depășesc patru milioane de lei. În condițiile în care, în multe familii, oamenii nu au nici bani pentru mîncare, e clar că întreținerea o lasă mai la urmă”, ne-a declarat Oana Crețu, administratorul Asociației de Locatari 57. Același motiv, al prețurilor imense la facturile de încălzire și apă caldă, a fost invocat și de adminitratorul Asociației 42 A. „Pentru un apartament de 70 de metri pătrați, numai încălzirea în luna decembrie a ajuns la 3,4 milioane de lei. În asociație sînt foarte mulți pensionari care nu au nici măcar 1,5 milioane de lei pensie. Evident că nu au de unde să plătească”, este de părere Silvia Gașpar. În cazul în care datoriile pe care oamenii le au de achitat furnizorilor de utilități vor crește în ritmul de pînă acum, la sfîrșitul iernii este foarte posibil ca suma totală a facturilor neîncasate să depășească 200 de miliarde de lei, ceea ce ar reprezenta un record absolut în Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns