Celularul și-a găsit o nouă folosință, ori pentru că sîntem niște tineri romîni inventivi sau poate pentru că situația noastră materială ne dezvoltă o gîndire mult mai eficientă. S-a format un nou limbaj al celularelor, este format din sunete și culmea e că le percepem și le înțelegem ca însemnînd ceva: „dă-mi un beep cînd ajungi acasă”, „dă-mi un beep dacă vii și două dacă nu vii”, „dă un beep dacă e gata mîncarea”, „dă un beep și te sun eu” și alte nu știu cîte și mai cîte înțelesuri, pe care le stabilim noi înainte de a ne despărți de persoana respectivă. Ce este un beep? Adică suni o singură dată pe un alt mobil sau pe fix și trebuie să ai grijă să nu dureze mai mult pentru că s-ar putea să ți se răspundă și să fi taxat. Și cum nu prea ne permitem, mai bine să fim un pic atenți, cu urechile ciulite.
Un alt mod de a comunica, tot cu ajutorul celularului, dar fără a vorbi la telefon este sms-ul: un mesaj text, avînd numai 160 de litere. Costă numai 0,07 $ sau 0,10 $, adică în bani de-ai noștri numai 3.000 de lei, față de o convorbire telefonică care costă în jur de 15.000 de lei minutul. Deci este cît se poate de eficient, mai ales că îi scrii personajului în cauză cît se poate de concis și acesta nu poate să mai comenteze pe banii tăi decizia. Dacă îi zici să vină la o anumită oră, nu mai se poate lamenta că nu poate sau altceva. Vine și gata. De asemenea, poate fi trimis oriunde în țară sau în alte țări la același preț. Ce se poate scrie într-un sms? Orice! Absolut orice, se acceptă prescurtări precum: pentru#pt, ca#k, mai#my, foarte#f, tu#u, please#pls, supara#sup, I love you# lov u, etc, precum și lipsa cratimelor și greșelile de ortografie. Adică un mesaj poate arăta ceva de genul acesta: „NU pot veni acasă pt k am f mult de lucru. Pls nu te sup pe mine. lov u”. Dacă nu s-ar știi de prescurtări sau că greșelile sînt admise, am putea zice că mesajul a fost scris de un analfabet sau că a avut chef să facă o glumă.
O altă utilizare a sms-urilor este trimiterea de felicitări, dedicații la radio sau televizor. Dar adevărul este că sînt mult mai scumpe, cel puțin cele de la televizor, de vreo șapte ori, iar toată ziua trebuie să stai cu ochii la televizor să-ți vezi dedicația. Mai există sms-uri hazlii, cu glume, sms-uri cu fond de declarații de dragoste sau sms-uri cu imagini.
Și dacă tot există mania sms-urilor, s-au format tot felul de concursuri pe baza lor, cu privire la sport, la muzică, chiar și concursuri de poezii scurte de numai 160 de caractere.
Iar pentru tot romînul este sms-ul gratis, găsit pe situ-rile de pe net: www.myx.net, www.sms.ac, www.1stwap.com, etc.
Deci există sms-uri pentru toată lumea, de toate felurile, ai de unde alege în cazuri de urgențe sau în caz de vrei să fii original atunci cînd faci o declarație de dragoste.
(Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns