Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de directorul departamentului de dezvoltare al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Ioan Aleman, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi: Despre analiza tehnica (II).
Intrat de mult timp in vocabularul profesional al agentilor de bursa si al investitorilor, termenul de „analiza tehnica” se refera la studiul pietei prin examinarea altor factori de influenta decit cei externi care afectează cererea si oferta de marfuri, valute, instrumente financiare tranzactionate pe pietele futures.
In scurta istorie a teoriilor futures, analiza tehnica a fost recunoscuta de unii ca metoda suprema de studiu „exact” al pietei, asa dupa cum altii considera ca exista si alte cai mai bune de studiu al factorilor de influenta in piata, ce pot oferi date mult mai apropiate de posibila evolutie a tranzactiilor pe piata luata in studiu. Ei au fost numiti, simplu, „tehnicieni”, investitori sau agenti de bursa care se bazeaza pe talentul propriu de a lua decizii de tranzactionare si pot sa utilizeze analiza tehnica pentru a-si perfectiona politica de operare. Concret, principiul analizei tehnice poate fi rezumat intr-o singura fraza: evolutia preturilor in trecut poate sa indice posibilele miscari ale acestora in viitor. Prin urmare, tehnicienii nu considera ca fluctuatiile de preturi se produc pur ti simplu si ca acestea nu pot fi anticipate. Ei sustin ca analizarea tranzactiilor care au avut loc poate sa ajute la anticiparea destul de exacta a evolutiei viitoare a preturilor.
Unii specialisti sint de acord cu „versiunea fundamentala”, dar prefera sa puna accentul pe latura tehnica a analizei. Altii merg mai departe si afirma ca analiza fundamentala este o tehnica complet inutila. Evolutia factorilor pe care fundamentalistii ii iau in calcul la estimarea preturilor poate face oricind obiectul unor schimbari cu 180 de grade. Mai mult decit atit, tehnicienii considera ca exista atit de multi factori fundamentali care actioneaza in orice moment, incit unul din ei poate fi oricind omis din studiu (cu atit mai rau daca este unul important) sau cei care sint studiati pot fi incorect estimati. Chiar daca factorii care influenteaza cererea si oferta – spun ei – ar fi estimati cu mare acuratete, rezultatele in previzionarea preturilor ar fi limitate.
Chiar si dupa o privire fugara asupra celor prezentate se poate explica de ce analiza tehnica nu a intimpinat dificultati in a cistiga adepti. Pentru a putea efectua o analiza tehnica este nevoie de trei elemente: pretul, volumul si numarul de pozitii deschise pe o anumita piata. Aceste date sint usor de obtinut si de stocat si pot fi puse la dispozitia celor interesati fara prea mare intirziere. Graficele pe care tehnicienii le construiesc cu ajutorul acestor informatii statistice sint relativ simple si directe, ele putind fi aplicate oricarui produs care se tranzactionează pe o piata libera in orice moment. In ultimele decenii, s-a desfasurat o vasta activitate de dezvoltare si implementare a instrumentelor de analiza tehnica, toate cu scopul de a anticipa evolutia preturilor futures in urma analizei statisticilor de tranzactionare. (Petru DONE)
Lasă un răspuns