• apoi, va impozita contravaloarea acestora • patronii care și-au trecut casele și menajerele pe firmă vor plăti impozit pentru aceste avantaje
Guvernul a hotărît că avantajele în natură obținute anul trecut de salariați nu vor fi impozitate retroactiv pentru anul trecut. Clarificarea vine odată cu Normele de aplicare a Ordonanței 7/2001 privind impozitul pe venit. Conform acestora, noile impozite se vor aplica abia pentru veniturile obținute în acest an. Dacă pînă acum firmele puteau să le acorde salariaților sume sub forma unor avantaje în bani sau natură, iar angajatorii își puteau deduce aceste cheltuieli, din 2003 aceste operațiuni nu se vor mai putea feri de Fisc. Noile norme prevăd că, din acest an, firmele trebuie să monitorizeze convorbirile personale, pe banii societăților, ale angajaților sau foile de parcurs pentru folosirea mașinilor. Potrivit normelor, la stabilirea venitului impozabil se au în vedere avantajele primite de către o persoană fizică, de exemplu: folosirea vehiculelor din patrimoniul firmelor în scop personal; acordarea de produse alimentare, îmbrăcăminte, cherestea, lemne de foc, cărbuni, energie termică și electrică; abonamente radio-TV, de transport, abonamentele și costul convorbirilor telefonice (inclusiv cartelele), biletele de odihnă și tratament, anumite cadouri; contravaloarea primelor de asigurare suportată de firmă pentru angajații proprii, precum și pentru alți beneficiari (cu excepția primelor de asigurare obligatorie).
Normele stabilesc în detaliu modul de evaluare a folosirii numai în scop personal a avantajelor în natură supuse impozitării. Folosința cu titlu gratuit a mașinii de serviciu se face aplicînd un procent de 1,7% pentru fiecare lună, la valoarea de intrare a acestuia (dacă vehiculul este închiriat, avantajul este evaluat la nivelul chiriei). Evaluarea locuinței primite cu titlu gratuit se face la nivelul chiriei practicate pentru suprafețele locative de stat. Avantajele conexe, cum ar fi apa, gazul, electricitatea, cheltuieli de întreținere și reparații, sînt evaluate la valoarea lor efectivă. Pentru alte bunuri (telefon mobil, mijloace de transmisie date etc.) evaluarea se face la nivelul totalului cheltuielilor aferente fiecărui bun pe unitate de măsură specifică sau la nivelul prețului practicat pentru terți. Pentru alte bunuri (cazare și masă acordate în unități proprii de tip hotelier, folosirea telefonului mobil), după evaluare, avantajul se determină proporțional cu numărul de metri pătrați sau cu numărul de ore de utilizare în scop personal. Tratamentul fiscal al avantajului reprezentînd contravaloarea primelor de asigurare (altele decît cele obligatorii) este următorul: pentru cei care obțin venituri salariale sau asimilate acestora de la plătitorul primelor de asigurare, acestea sînt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natură ale lunii în care sînt plătite primele de asigurare. Pentru alți beneficiari care nu sînt plătiți de către firma care le plătește primele de asigurare, aceste avantaje se impozitează cu 10%, impozitul fiind final.
Nu se impozitează locuințele de serviciu pentru angajații care își desfășoară activitatea în locuri izolate sau aceasta le solicită prezența permanentă; cheltuielile de deplasare pentru navetiști pînă la nivelul unui abonament lunar (în cazul cînd nu li se asigură locuința sau contravaloarea chiriei); abonamentele pe mijloacele de transport în comun pentru angajații care trebuie să se deplaseze des în interiorul localității; cheltuielile pentru cursurile de calificare și perfecționare plătite de firmă; reducerile de prețuri practicate în scopul vînzării de care pot beneficia clienții persoane fizice sau contravaloarea folosinței în scop personal a mașinii de serviciu sau a telefonului. Atunci cînd angajatul suportă suma aferentă convorbirilor în interes personal nu sînt considerate avantaje în natură și nu se impozitează. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns