• un grup de sindicaliști de la Sofert a pichetat ieri, preț de două ore, sediul județenei Bacău a PSD pentru a protesta împotriva creșterii tarifelor la gaz metan
De la începutul acestei luni, odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife la gaz metan și energie electrică, sindicaliștii de la Sofert Bacău nu mai contenesc manifestațiile de protest. Au ieșit în stradă, au pichetat, fără prea mare succes, sediul primăriei și prefecturii, ba chiar au bătut un drum pînă la București, unde au manifestat, alături de colegi de la alte unități din industria chimică, în fața sediului Ministerului Industriilor și de unde s-au întors fără prea multe rezultate. Dacă au văzut că aceste acțiuni nu au avut prea mulți sorți de izbîndă, salariații de la Sofert și-au orientat protestele către politic.
Preț de două ore, un grup de sindicaliști din combinatul de îngrășăminte chimice băcăuan a pichetat ieri sediul județenei Bacău a PSD, pentru a trage din nou un semnal de alarmă în privința efectelor în lanț pe care le vor produce asupra întregii economii noile tarife la gaz metan. „Întreprinderea noastră nu arde gazul metan, îl chimizează. Este cea mai importantă sursă de materii prime pentru producerea îngrășămintelor. Noul tarif al gazelor naturale va duce la falimentarea unității și la disponibilizări masive”, le spunea, ieri, Ionel Bîțu, liderul sindicatului „Sofert”, autorităților care au coborît ieri pînă în mijlocul manifestanților pentru a le asculta doleanțele. Prefectul Radu Cătălin Mardare, subprefectul Gabriel Vlase, viceprimarii municipiului Bacău Dragoș Benea și Laurian Lucaș au ascultat, au dat din umeri și, după cîteva minute de stat de vorbă cu manifestanții, au urcat înapoi la ei în birouri. „Este adevărat că sînt lucruri care nu pot fi rezolvate la nivel local. Ni s-a promis, totuși, că la sfîrșitul acestei săptămîni vor încerca să găsească împreună cu Viroel Hrebenciuc, președintele județenei Bacău a PSD, modalitățile cele mai eficiente prin care s-ar putea rezolva aceste revendicări”, ne-a mai spus Ionel Bîțu.
Dacă liderul Sindicatului Sofert putea discuta despre toate aceste lucruri cu destulă detașare, nu același lucru s-ar putea spune și despre cei cîțiva manifestanți care au îndurat răcoarea și vîntul de toamnă ca să își poată face publice doleanțele. „Am aproape 30 de ani de cînd lucrez în Sofert. Nevasta mi-a lucrat și ea la combinat. De vreo doi ani, de cînd a fost disponibilizată, stă acasă. Anul trecut am stat și au o lună în șomaj. Știu ce înseamnă să nu te ajungi cu banii de la o lună la alta. Așa o să se întîmple și acum dacă se închide iar combinatul”, ne povestea Victor Toma, operator la instalația de producere a acidului fosforic. „Dacă nu se rezolvă problema cu gazul metan, Sofert va rămîne o epavă”, a adăugat șeful său, maistrul Constatin Tampău. Ionel Bîțu ne-a declarat că sindicaliștii de la Sofert vor mai picheta și astăzi sediul PSD, iar de săptămîna viitoare liderii sindicatelor din chimie și petrochimie vor începe o nouă serie de negocieri cu reprezentanți ai Ministerului Industriilor. Sindicaliștii vor să îi convingă pe guvernanți să accepte practica de prețuri aplicată în statele din Uniunea Europeană, unde prețul gazului metan utilizat pentru chimizare este cu mult mai scăzut decît al celui folosit pentru ardere. Ionel Bîțu mai spune că, în condițiile în care nu se va lua nici o decizie în acest sens, mai mult ca sigur că porțile combinatului se vor închide de la jumătatea lunii octombrie. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns