• patru studenți din anul II al secției de „energetică industrială” din cadrul Facultății de Inginerie riscă să fie exmatriculați, după ce și-au schimbat tezele la examenul de matematici speciale
O vorbă care circulă prin Facultatea de Inginerie a Universității Bacău spune că cine trece de examenele de analiză matematică și matematici speciale ale profesorului Valeriu Popa poate sta liniștit pînă la licență. Examene sînt considerate „cuiele” sesiunilor din primii doi ani de facultate, motiv pentru care studenții de la Inginerie sînt în stare de aproape orice pentru a le promova. Ceea ce au încercat, însă, să facă patru studenți din anul al II-lea al secției de „energetică industriala” a depășit orice așteptare. „Luni am avut examen cu studenții grupei 922 și totul a mers bine, pînă în momentul în care am corectat tezele. Atunci am observat că patru teze sînt identice pînă și în ceea ce privește greșelile din enunț. Analizîndu-le mai atent, am văzut că una era semnată cu numele Ralucăi Ardeleanu, o studentă care nici nu fusese la examen, atît timp cît nu a fost nici o fată în sală. Mai mult, în teză am găsit și cererea acesteia prin care solicita să vină la examen luni, în condițiile în care, studentă a grupei 921, ea ar fi trebuit să dea examen pe 6 sau 7 februarie. Cererea este semnată de domnul profesor Pintilie (Gheorghe Pintilie, decanul facultății de Inginerie, n.r.), dar nu este semnată și de domnul profesor Popa, așa cum cere regulamentul „, ne-a declarat lect. univ. dr. Marcelina Mocanu, cea care la examenul de matematici speciale a fost „asistenta” prof. univ. dr. Valeriu Popa.
Suprizele nu s-au oprit însă, aici, profesorul Popa și lectorul Mocanu descoperind „ciudățenii” și la celelalte trei teze semnate Cristian Pricopie, Petru Butnaru și Gheorghiță Enache. „Doamna Mocanu și-a dat seama că scrisul din teza semnată «Cristian Pricopie» nu este al celui în cauză, în timp ce, în ceea ce-l privește pe Butnaru, există două teze cu acest nume. De fapt, pe acesta îl cheamă Botnaru, nume care apare ca atare pe o lucrare. Acesta a venit la examen, a stat foarte puțin în sală și a predat lucrarea, pe care apare numele real, aproape goală. La corectare, am găsit și cea de-a doua teză, cu numele Butnaru și care era identică cu celelalte trei. Interesant e faptul că și în teza lui Pricopie, care este coleg cu Ardeleanu în grupa 921, am găsit cererea prin care acesta solicita să susțină examenul cu cîteva zile mai devreme. Ca și în cazul lui Ardeleanu, cererea este semnată de domnul Pintilie, dar eu nu știam nimic de ea. Cea de-a patra teză este a lui Gheorghiță Enache. Acesta a venit la examen și a stat pînă la sfîrșit, dar poate vedea oricine că scrisul de pe teză e total diferit de cel din lucrările date de Enache în timpul semestrului”, a spus profesorul Valeriu Popa.
Întrebat cum de a fost posibil să se întîmple așa ceva, universitarul băcăuan a creionat un scenariu extrem de ușor de pus în practică de niște studenți a căror imaginație a depășit, în ultimul timp, orice limite în materie de fentat examenele. „Probabil că unul dintre studenții care a ieșit din sală mai devreme a spus subiectele și, pînă la sfîrșitul examenului, cele patru teze au fost «fabricate». În aglomerația creată la sfîrșitul tezei, cînd mai toți studenții se grăbesc să depună lucrările, nu a fost foarte greu ca tezele să fie date unui coleg și puse pe masă. Tind, însă, să cred că totul a fost gîndit dinaninte și s-a lucrat în echipă, ceea ce mi se pare cel mai grav lucru. Atunci cînd un student copiază, se poate spune că e vorba de o greșeală, care poate fi iertată și îndreptată într-o altă sesiune, deși imaginația studenților în domeniu a depășit orice limită. Am văzut cazuri în care un student și-a dat un pumn în nas pentru a-și provoca o hemoragie și astfel să se poată duce la toaletă. Cînd a venit înapoi, avea lucrarea gata scrisă. Acum, nu mai e vorba de o simplă greșeală, ci de o fraudă ce frizează penalul”, a mai spus profesorul Popa.
Impricinații nici usturoi n-au mîncat, nici gura nu le miroase
Discuția purtată cu profesorul Popa și lectorul Mocanu a fost întreruptă de apariția neașteptată a lui Cristian Pricopie. De loc din Moinești, el a intrat în cabinetul de matematică din corpul C al Universității susținînd că vrea să afle ce s-a întîmplat. „Într-adevăr, scrisul de pe teză nu este al meu dar, pur și simplu, nu știu ce s-a întîmplat. Eu am ieșit din examen fără să predau lucrarea, dar mai departe nu-mi explic ce s-a întîmplat. Cererea de decalare a examenului o aveam în haină și cred că mi-a căzut în momentul cînd am ieșit din sală” a susținut acesta. Pricopie nu a spus însă nimic despre motivele care l-au determinat să nu spună nimic profesorului Popa despre faptul că decanul facultății i-a aprobat cererea respectivă.
O apariție la fel de neașteptată a fost și cea a Ralucăi Ardeleanu, care a venit să se intereseze de același lucru în timp ce se derula discuția cu profesorul Gheorghe Pintilie, decanul facultății de Inginerie. Versiunea acesteia este, însă, ceva mai „colorată”. „Am depus cererea de decalare a examenului în cursul zilei de sîmbătă, însă în seara aceleași zile am plecat acasă, pentru că tata este foarte bolnav. M-am întors acum, după ce m-a sunat un coleg să-mi spună ceea ce s-a întîmplat. Nu-mi explic cine a vrut să-mi facă această glumă prostă și nici cum a ajuns cererea mea în teză. Eu am lăsat-o în cameră și probabil că o colegă a luat-o de acolo”, a declarat Raluca Ardeleanu. În ceea ce-l privește pe decanul Gheorghe Pintilie, acesta a fost cît se poate de ferm. „Voi avea o discuție cu ambele grupe, cu ocazia următorului examen. Dacă nu-mi vor aduce nici o explicație plauzibilă, voi propune exmatricularea tuturor celor patru studenți”, a spus acesta. Cazul este de abia la început. Rămîne de văzut dacă studenții anului II – energetică vor fi de acord să-și desconspire colegii sau vor alege să rămînă fără patru dintre ei. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns