• de aproximativ două săptămîni, izvoarele de apă minerală de la Slănic Moldova au fost închise de conducerea SC Perla Moldovei SA • sub acoperirea că fac reparații la instalația electrică, conducerea de la Perla încearcă să îndepărteze turiștii veniți la alte firme din localitate • patronii altor societăți se plîng că Perla Moldovei vrea să perceapă taxă pe apa minerală • președintele Agenției Naționale a Resurselor Minerale, de unde se eliberează licența de exploatare a izvoarelor minerale, spune că ceea ce se întîmplă la Slănic Moldova este un abuz
Cele cîteva sute de turiști aflați în aceste zile pentru tratament la Slănic Moldova se uită inutil la recomandările medicilor. Suferinzii de boli gastrice sau hepatice nu-și pot urma tratamentul, dintr-un motiv incredibil: izvoarele de apă minerală din Slănic Moldova au fost închise. Decizia de a nu mai permite apei minerale să curgă natural, așa cum a rînduit Dumnezeu, aparține conducerii SC Perla Moldovei, firmă care a primit acum cîțiva ani licența de exploatare de la Agenția Națională a Resurselor Minerale. Măsura a fost luată acum aproximativ două săptămîni și nu se va reveni asupra ei mai devreme de 10 februarie.
Stațiunea Slănic Moldova este, de peste un secol, loc cunoscut în țară, dar și în Europa, pentru calitățile curative ale apelor sale minerale, recomandate în special pacienților cu afecțiuni gastrice, hepatice și renale. Izvoarele au fost exploatate de Întreprinderea Balneo Climaterică Slănic Moldova, care s-a trasnformat după Revoluție în SC Perla Moldovei SA. Cum legea a considerat că acestea trebuie să revină în administrare, fără licitație, „urmașelor” fostelor structuri socialiste, SC Perla Moldovei a obținut de la Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM), prin negociere directă, licența de exploatare a izvoarelor. Un monopol consimțit de lege și care a fost un prim pas spre abuz.
Acum două săptămîni, pe cinci dintre cele șapte izvoare curative s-a pus lacăt. De fapt, cepuri de lemn pe gurile de scurgere. Motorul pompei care aducea apa minerală spre consumatori au fost oprite. Doar două izvoare, prin care apa ajunge prin cădere liberă, mai sînt funcționale. Administratorii hotelurilor nu au fost anunțați despre ceea ce se întîmplă. Nici autoritățile locale și nici cele de la București nu au știut despre decizia unilaterală luată de Perla Moldovei. Nu a contat nici o clipă că sute de pacienți care au venit la tratament în speranța unei ameliorări a bolii, au bătut drumurile degeaba. Cei mai mulți dintre ei sînt pensionari sau bolnavi cronici, care au beneficiat de un bilet de tratament la preț accesibil, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
„Riscăm să închidem stațiunea”
Măsura dictatorială de la Perla Moldovei SA i-a luat prin surprindere nu doar pe turiști, ci și pe oamenii locului, implicați în turism. Unii dintre ei se tem că, dacă cei aflați acum la tratament vor spune și altora că nu și-au putut face cura de ape minerale pentru că izvoarele erau „închise”, va crea o adevărată repulsie față de stațiune, care va trebui, pur și simplu, închisă. „Terenul pe care sînt izvoarele este domeniul public al localității și închiderea izvoarelor de apă minerală este un abuz. Oamenii vin aici pentru tratament, nu la distracție, și recomandările medicilor sînt complexe. Bolnavul vine, face cura în bazele de tratament și, cînd trebuie să o continue cu apă minerală, nu are de unde. Va trebui în scurt timp să închidem stațiunea”, se teme consilierul local Gheorghe Dascălu, administrator al complexului Flora.
Măsura de închidere a izvoarelor a stîrnit și nemulțumirea pacienților cazați la Hotelul Venus din Slănic. „E un adevărat balamuc. Cum să le explic eu turiștilor că nu mai curge apa minerală, lăsată de la Dumnezeu? Cred că Slănic Moldova nu se mai află în secolul al XXI-lea, pentru că, să bagi un cep de lemn într-un izvor este mai mult decît empiric, este o adevărată barbarie. Nimeni nu ne-a informat despre o asemenea decizie și noi ne zbatem într-o chestiune absolut ireală. Avem în hotel peste o sută de oameni din Republica Moldova, printr-un program social al Guvernului României, care au venit aici pentru apa minerală, pe care nimeni nu are dreptul să o ia. Te bate Dumnezeu dacă iei apa de la gura omului!”, spune Ion Munteanu, directorul Hotelului Venus, aparținînd Sind România.
Primarul localității, Ionel Mircea, este și el îngrijorat de ceea ce se întîmplă. El a contactat telefonic Agenția Națională a Resurselor Minerale și Corpul de control al Ministerului Turismului și a anunțat despre ceea ce se petrece în stațiune. „Am adrese pe care le voi trimite astăzi la București, la cele două instituții și solicit agenției retragerea licenței de exploatare de care beneficiază Perla Moldovei. Dacă izvoarele erau pe domeniu public, ar fi fost mult mai bine întreținute și nici nu s-ar fi produs un asemenea abuz. Dacă nu au nevoie de apele minerale, să ni le lase nouă”, spune primarul Mircea Ionel.
Ce se ascunde în spatele lacătelor?
Vasile Ion, director general adjunct al SC Perla Moldovei SA, susține că decizia de a nu mai permite izvoarelor să curgă a fost luată de Consiliul de Administrație al SC Perla Moldovei, din rațiuni economice, dar și tehnice. „Izvoarele sînt proprietatea societății Perla Moldovei”, ține să precizeze, de la început, Vasile Ion. „Izvoarele s-au mai degradat și trebuie refăcute. Am intrat într-un remont, considerînd că este perioadă de extrasezon. Dacă noi nu reparăm în perioada de iarnă, nu avem cînd. Refacem niște circuite electrice, punem instalația la punct. Vrem să schimbăm și plăcuțele metalice de la izvoare, să facem panouri din plastic alb care să se aprindă seara și fiecare să citească ce fel de apă este acolo”, spune Vasile Ion, care pare să nu știe nimic despre faptul că orice decizie de a închide un izvor trebuia anunțată, din vreme, cel puțin la Agenția Națională a Resurselor Minerale.
„Potrivit licenței, firma care are în exploatare izvoarele trebuie să livreze apă minerală în toată stațiunea. Dacă făceau modificări în captarea izvoarelor, trebuiau să ne anunțe pe noi. Doar noi puteam să dăm aprobare specială pentru amenajări aparte, care să presupună întreruperea furnizării apei minerale din izvoare. Perla Moldovei nu a solicitat de la noi nici un fel de aprobare”, spune Iuliana Stratulat, președintele Agenției Naționale a Resurselor Minerale.
Primarul și oamenii de turism din Slănic Moldova spun că adevăratul motiv pentru care Perla Moldovei a trecut la un abuz fără precedent nu este preocuparea pentru starea izvoarelor, ci cu totul altceva. „Perla Moldovei nu are turiști în această perioadă a anului. A închis unitatea, a trimis oamenii acasă și a închis izvoarele”, spune Gheorghe Dascălu de la „Flora”. Simplu, nu? Să moară și capra vecinului! Ce contează că apa minerală este un bun public, dată doar spre exploatare – și nu în proprietate! – către Perla Moldovei. „Cei de la Perla nu au turiști, așa că nu-i interesează ce se întîmplă cu turiștii veniți în restul stațiunii”, spune și primarul Mircea Ionel.
Directorul de la Venus, Constantin Munteanu, crede că oprirea apei minerale este o modalitate a reprezentanților de la Perla Moldovei de a forța mîna responsabililor de turism din Slănic de a încheia contracte pentru apa minerală băută de turiști. „Ar trebui să negociez cu directorul Vraciu de la Perla Moldovei tarifele pe apa minerală pe care o beau turiștii. Ce să negociez? O cură de apă minerală începe cu 50 de mililitri de apă băuți în prima zi, apoi 75 de mililitri și poate ajunge pînă la 150 de mililitri în decurs de cîteva zile. Înainte de privatizarea de la Perla Moldovei, aveam încheiat un contract cu societatea și plăteam apa pentru o jumătate dintre turiștii care veneau prin Ministerul Muncii, pentru că nu toți sînt pentru tratament cu ape minerale. După privatizare, niciodată nu mi s-a solicitat, nici scris, nici verbal, să merg să închei un contract pentru apa minerală”, spune directorul Munteanu. El știe că, „de ani de zile, cei de la Perla nu au turiști în această perioadă a anului și acum jubilează că ne-au lăsat fără apă minerală pentru turiștii noștri. Ei nu pierd nimic că au închis izvoarele”.
Că la mijloc este o presiune și pentru plata apei o recunoaște chiar Vasile Ion, de la Perla Moldovei. „I-am atenționat pe toți să vină să încheie contracte. Întreținerea izvoarelor costă și ar fi trebuit să vină să negocieze, să dea 3 – 4 milioane de lei pe lună, pentru paznic, pentru întreținere”, a spus acesta. Numai că cei de la Perla par să nu se fi gîndit nici o clipă că cei care au de suferit sînt turiștii, în general pensionari, oameni care pun ban lîngă ban un an întreg pentru a-și putea permite cîteva zile de tratament.
Președintele ANRM spune că acest război între deținătorul licenței și restul firmelor este o formă clară de concurență neloială. „Cel care deține licența nu acționează cu mijloace concurențiale. Cer un preț exorbitant pe apă și folosesc orice neînțelegere ca pe un prilej de a nu mai da apă. Asta se întîmplă pentru a elimina concurența, mai ales în perioada de iarnă, cînd nu sînt turiști. Voi sesiza Consiliul Concurenței și Oficiul pentru Protecția Consumatorului despre ceea ce se întîmplă la Slănic Moldova. Ne gîndim și la un act normativ în care prețul apei de balneație să fie monitorizat”, ne-a declarat Iuliana Stratulat, președintele Agenției Naționale a Resurselor Minerale.
Izvoarele din Slănic s-ar putea pierde
Ion Munteanu a lucrat ani buni în domeniul forajului și spune că izvoarele au fost forate cu greutate și acum există riscul ca acestea, dacă nu sînt captate corespunzător, să se piardă. „Dacă nu merg pe traseul forat, se pierd. Va trebui multă trudă pentru a le recupera. Dacă nu le trebuie apa minerală celor de la Perla, de ce nu o cedează primăriei? Să o lase domeniului public”, este de părere și Munteanu. Consilierul local Gheorghe Dascălu susține că a fost nevoie de doi ani pentru a se descoperi firul izvoarelor. „Dacă sînt oprite, pînza freatică schimbă cursul. Dacă nu li se dă drumul, riscăm să pierdem izvoarele și vom munci ani de zile să le recuperăm”, spune Dascălu.
Este suficient să luăm în calcul că de apa minerală de la Slănic Moldova au beneficiat, timp de sute de ani, milioane de pacienți, pentru a vedea că ceea ce se întîmplă acum în singura stațiune balneo-climaterică din județ frizează absurdul. Nici legionarilor, nici naziștilor, nici comuniștilor nu le-a trecut vreo clipă prin minte să oprească apa minerală de la Slănic Moldova, pentru a ucide concurența și a cîștiga un ban în plus. A fost nevoie ca oamenii PSD să pună mîna pe stațiune, pentru ca lucrurile să o ia razna într-un mod absurd, care ar face invidios orice dictator. Nu mai este un secret pentru nimeni că omul de afaceri Corneliu Iacobov are un cuvînt greu de spus la Perla Moldovei, prin acțiunile pe care le deține la această societate, prin intermediul firmei sale, Vradicor. Un alt client PSD care dictează la Perla Moldovei este Adi Șerban, cel pentru orgoliul căruia partidul de guvernămînt a fost cît pe ce să-l schimbe pe primarul localității, prin organizarea unui referendum. Și lista ar putea continua.
Abuzul oamenilor PSD, pentru care funcționează doar legea interesului personal, este confirmat de președintele agenției care trebuia să știe din vreme că izvoarele vor fi oprite și pentru ce motiv. „Este un abuz că s-a întrerupt furnizarea apei minerale. Oricine ar fi cel care deține licența de exploatare, nu are dreptul să prejudicieze dreptul la sănătate al oamenilor veniți la tratament. Nu se poate accepta sub nici o formă acest lucru și cine și-a permis să facă un asemenea abuz va pierde licența. Pentru că licența pentru apa minerală nu este un prilej de îmbogățire pe seama vieții și a sănătății oamenilor”, spune Iuliana Startulat, președintele ANRM. Ea a dispus o anchetă la Slănic Moldova și a promis că va lua măsurile cuvenite. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns